MAI UNIȚI DECÂT ÎNAINTE

Probabil mulți dintre voi v-ați pus măcar o dată întrebarea „Ce este Consiliul Școlar al Elevilor, de ce este necesar și care este misiunea acestuia?” Consiliul Școlar al Elevilor este o formă de organizare a elevilor și reprezintă un factor important al democratizării școlii și al dezvoltării relațiilor profesor-elev. Fie că își reprezintă un coleg în fața profesorilor, fie că organizează activități extrașcolare, cum ar fi baluri, activități caritabile, concursuri etc., fie că elaborează propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții școlare, acest cadru de organizare le oferă elevilor acea experiență care nu este predată la clasă.

Anul acesta, Consiliul Școlar al Elevilor (CȘE) organizează o sumedenie de activități și evenimente care se derulează în săptămâna 20-24 decembrie. CȘE vine cu câteva propuneri de activități în colaborare cu elevii implicați în cele două proiecte sociale din cadrul proiectului Erasmus+ “Let Be Innovative and Social!”.

Vlad Vernica, clasa a X-a C
Președinte Birou Executiv CȘE


Primul dintre proiecte este „Micii Luptători” și principalul obiectiv al acestuia este de a cumpăra două incubatoare moderne Comen B8 Oxygen Control pentru nou-născuți, care vor îmbunătăți, pe termen lung, starea maternității de la Spitalul Județean Neamț. Se știe că România are o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1000 de născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature. Bebelușii prematuri sunt mult mai fragili decât cei născuți la termen, deoarece se nasc când multe funcții ale organismului nu sunt suficient de dezvoltate. Pentru dezvoltarea lor normală este nevoie de îngrijire specială cu echipamente medicale performante, precum incubatoarele. Dăruind aceste două incubatoare spitalului din Piatra-Neamț, dăm o șansă la viață „micilor luptători”. Astfel, pentru a strânge fondurile necesare achiziționării acestora am organizat mai multe activități. Prima a constat în trei seri de film pe datele 20, 21 și 22 decembrie 2021 la Hotelul Central Plaza, Piatra-Neamț, începând cu ora 17:00, prețul unui bilet fiind de 15 lei de persoană, iar fondurile strânse au fost donate pentru cumpărarea acestor incubatoare. Tot pentru proiectul „Micii luptători”, pe 11 decembrie și 12 decembrie a avut loc Campionatul de jocuri: CS:GO, respectiv, League of Legends. Pentru înscrierea la acest campionat s-au format echipe a câte cinci persoane, taxa de participare fiind de 75 de lei/echipă. Echipa câștigătoare a primit un premiu în bani, stabilit în funcție de numărul de echipe înscrise în campionat, iar restul banilor adunați au fost donați pentru achiziționarea celor două incubatoare.

Ultima activitate destinată acestui proiect s-a derulat pe 20 decembrie când s-a organizat Târgul de Crăciun, la primul etaj al liceului, în cadrul căruia elevii clasei a IX-a B au comercializat produse handmade specifice sărbătorilor de iarnă. La acesta au fost invitați să participe, cu produse făcute de ei, și alți elevi dornici de a susține această cauză. Tot în această zi, membrii proiectului au organizat o strângere de fonduri la nivelul fiecărei clase, iar un reprezentant al CȘE a strâns acești bani trecând pe la fiecare clasă din școală. Mai multe informații despre evenimentele viitoare sunt disponibile pe contul de Instagram și pe pagina de Facebook.

Al doilea proiect social este „ProtAction”. Problema pe care proiectul ProtAction o urmărește și dorește să o combată este cea a violenței domestice din cadrul comunității locale. Scopurile principale sunt de a educa tinerii în legătură cu pericolul acestui fenomen, de a ridica stigmatul pus asupra victimelor abuzului domestic, de a le încuraja să caute ajutor profesional și de a sprijini persoanele aflate în situații critice. Pentru(fără a) atingerea acestor obiective, coordonatorii proiectului și-au propus să organizeze diverse workshopuri alături de personal de specialitate pe tema abuzului domestic ce au fost susținute în cadrul Colegiului Național de Informatică pe data de 22 decembrie, la care elevii de toate vârstele au fost încurajați să participe. Pe lângă atelierele pe care le-au făcut cu elevii, am dorit să ajutăm și „Centrul de ajutor pentru viață” din Turturești. De aceea, la biblioteca CNI, în perioada 6-17 decembrie, s-a organizat o donație de produse neperisabile, produse de curățenie și produse de igienă personală, iar acestea au fost donate în ultima săptămână de școală centrului menționat mai sus.


Radu Ciubotaru, clasa a IX-a B
Vicepreședinte Birou Executiv CȘE


Unul din proiectele de lungă durată ale CȘE și CNI, este parteneriatul „Inimi de copii” între CNI și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”. Ca și în ceilalți ani, în fiecare clasă s-au strâns bani pentru a le cumpăra acelor copii rechizite și produse necesare.

Altă activitate pe care am organizat-o în această perioadă a fost concursul de decorare a claselor numit „Clasa Moșului”. Acest concurs s-a desfășurat în perioada 6-20 decembrie, interval de timp în care elevii fiecărei clase dornice de a participa și-au decorat clasele cât mai frumos, iar luni, 20 decembrie, o comisie de jurizare a evaluat fiecare clasă în funcție de criteriile pe care le-am stabilit.


Viviana Ionașcu-Strungariu, clasa a XI-a E
Vicepreședinte Birou Executiv CȘE


Având în vedere situația actuală a întregii lumi, mulți dintre noi simțim decalajul emoțional și fizic care s-a creat odată cu restricțiile impuse de pandemie. Gândindu-se la acest aspect, CȘE a elaborat două moduri de a micșora distanța emoțională dintre elevi și chiar dintre elevi și profesori pe care a creat-o pandemia în acești doi ani.


Ioana Enache, clasa a XI-a E
Vicepreședinte Birou Executiv CȘE


Prima activitate a constat în trimiterea de scrisori în care fiecare elev ce a participat a transmis urări de sărbători prietenilor și cunoștințelor. Astfel, participantul la această acțiune a scris o scrisoare care a fost preluată de membrii CȘE și trimisă destinatarului, astfel încât conținutul epistolei să rămână confidențial. Cine dorește să participe va scrie o scrisoare pe care noi o vom prelua și o vom distribui destinatarului, având grijă ca informațiile din ea să rămână confidențiale. Cea de-a doua acțiune s-a concretizat în recomandarea unui cod vestimentar, atât elevilor, cât și profesorilor. Astfel, într-una din zilele din perioada 20-23 decembrie, unul dintre articolele de vestimentație purtate a fost în culorile sărbătorilor de iarnă, alb sau roșu. Aceste activități pot părea la început banale, dar de fapt ele ne-au ajutat să ne simțim apropiați de colegii și de mentorii noștri și să simțim că aparținem unui colectiv unit.

Merită menționat că anul acesta, în cadrul CȘE, s-au creat Departamentul de Sport, Departamentul de Informare și Voluntariat și că, după vacanța de iarnă, dorim să înființăm cluburile, care sunt deocamdată în format de propuneri, de fotografie, de lectură, de gaming și de dezbatere. Departamentele din cadrul unui CȘE sunt comisii specializate pe un anumit tip de activitate, fiecare are un director și membri din CȘE sau din rândul elevilor. Nu în ultimul rând, menționăm că intenționăm să creăm un cont de Instagram al CȘE de la CNI pentru a forma o legătură mai strânsă între membrii consiliului și toți elevii acestei școli.


Adelina Oprița, clasa a IX-a A
Secretar Birou Executiv CȘE


Sper că aceste informații vin în ajutorul persoanelor care își doresc să afle cât mai multe informații despre activitatea Consiliului Școlar al Elevilor liceului nostru.

Adelina Opriță
clasa a IX-a A