ERASMUS+ PROJECT- LET BE INNOVATIVE AND SOCIAL! NO. 2020-1-RO01-KA201-080331
This project has been funded with support from the European Commission
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot
be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

MICII LUPTĂTORI

Viața reprezintă un miracol cu care umanitatea a fost înzestrată și care reprezintă darul cel mai de seamă cu care ne putem mândri. A aduce pe lume un copil reprezintă o minune dumnezeiască și, zilnic, acest lucru se petrece în toate spitalele din lume. Vocea care vestește venirea pe lume a unui copil aduce fericire în sufletul părinților. Dar bucuria pe care medicii și asistenții când asistă la această taină este umbrită de „micii luptători”, prematurii care luptă să trăiască.

Toate statisticile arată că România are o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1000 de născuți vii, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar principala cauză a acestui număr este reprezentată de nașterile premature. O parte din decese pot fi prevenite prin dotarea maternităților și a secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Elevii participanți la proiectul Erasmus+ „Let Be Innovative and Social”, care se derulează la Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț, începând cu decembrie 2021, și-au exprimat dorința de a ajuta prematurii să aibă o șansă la viață. Astfel, au creat un proiect social prin care doresc să ajute Spitalul Județean Neamț, Centrul de nașteri premature a achiziționa două incubatoare performante, de ultimă generație, precum și instrumente moderne, care pot ajuta cu adevărat prematurii care se nasc la secția de Neonatologie.

Proiectul „Micii Luptători”, pe care îl găsiți și pe pagina de Facebook, își propune să adune fonduri pentru cumpărarea a două incubatoare Comen B8 Oxygen Control, în valoare de 35.520 RON fiecare, a unui Set video laringoscop reutilizabil, în valoare de 16.145 RON, a unui Bilirubinometru în valoare de 12.000 RON, a unui Aparat vizualizare vene cu stativ-AHT, în valoare de 18.000 RON și a 40 de Pătuțuri pentru nou-născuți – Ningbio Hecai Medical.

Deja, în cadrul fundației Infomat a CNI, s-au donat bani pentru îndeplinirea acestui obiectiv și, pe această cale, vrem să mulțumim agenților economici care au răspuns apelului: CRIBER NET SRL, VERNICA IRINA ELENA BIROU NOTARIAL, ASOCIAȚIA PENTRU SUSTENABILITATE, SC DINAMIC 92 DISTRIBUTION SRL, SPN-BALAN DORINA-BALAN OANA, ATCOM SCM, precum și persoanelor fizice și asociațiilor de părinți care au contribuit la efortul elevilor.

Dar vrem să facem cunoscut aceste mesaj tuturor celor interesați să fie alături de acest proiect și să ajutăm Centrul de nașteri premature, dând o șansă la viață micilor luptători.

Donațiile în bani se pot face în contul

RO56BRDE280SV74613432800

din cadrul Fundației Infomat a colegiului.


Prof. Brândușa Anghel



PROTACTION

Violența reprezintă un fenomen în creștere în România, indiferent dacă este verbală sau fizică. Abuzul domestic reprezintă un cerc vicios al acestei probleme cu care se confruntă țara noastră, deoarece foarte rar poate fi înlăturat și, adesea, continuă atâta timp cât victima și abuzatorul sunt în viață.

La fiecare 30 secunde o femeie este victima abuzului domestic, adică aproape 1,2 milioane de românce, iar pentru a combate fenomenul trebuie făcute, atât schimbări de mentalitate, cât și oferirea unui sprijin concret din partea autorităților. Mai mult de jumătate dintre români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente în familie și chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, din cauza fricii și a procesului greoi de obținere a ordinului de restricție.

În perioada pandemiei, mai ales în perioada de izolare, s-a înregistrat o creștere a violenței domestice, cu 2,3% mai multe plângeri din partea femeilor abuzate de partenerii de viață, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Dincolo de aceste cifre, poveștile femeilor care s-au confruntat cu agresorii lor arată dificultățile prin care trec victimele pentru a primi un ordin de restricție și lipsa de cooperare din partea autorităților, dar și modul în care acesta le poate schimba definitiv viața.

Statisticile Poliției Române arată că 40% din ordinele de restricție sunt încălcate. Mai exact, dintre cele peste 800 de femei care au cerut ajutor poliției în martie 2020, aproape jumătate au fost din nou căutate de agresori care doreau să se răzbune.

În multe cazuri, femeile sunt ucise înainte de a putea cere din nou ajutor. În 2020, 72 de persoane au murit în urma violenței domestice, iar dintre aceste victime, 42 sunt fete și femei.

Violența în familie este o veche problemă a societății românești, care a dus chiar la o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În cadrul programului Erasmus+ „Let Be Innovative and Social”care se derulează la Colegiul Național de Informatică, începând cu decembrie 2021, elevii participanți s-au hotărât să ajute adolescenții și femeile care sunt abuzate acasă de soț, partener sau tată prin crearea unui proiect protAction, pe care îl găsiți și la adresa de Facebook. Scopurile principale sunt de a educa tinerii în legatură cu pericolul acestui fenomen, de a ridica stigma pusă asupra victemelor abuzului domestic, de a le încuraja să caute ajutor profesional și de a sprijini femeile aflate în situații critice.

Pentru a atinge aceste obiective, coordonatorii proiectului și-au propus să organizeze diverse workshop-uri alături de personal de specialitate pe tema abuzului domestic ce vor fi susținute în cadrul Colegiului Național de Informatică, la care elevii de toate vârstele vor fi încurajați să participe.

Se intenționează prin acest proiect oferirea unui ajutor financiar victimelor abuzului domestic, în funcție de nevoile acestora.

Vă invităm să faceți parte din acest proiect, contribuind cu donații în bani în contul

RO60BRDE280SV74613352800

din cadrul Fundației Infomat a colegiului

Prof. Brîndușa Anghel