PROIECTUL EDUCAȚIONAL
„CAMPANIA 19 ZILE DE PREVENIRE A
ABUZURILOR ȘI VIOLENȚELOR ASUPRA COPIILOR ȘI TINERILOR”

Abuzul este utilizarea sau tratarea necorespunzătoare a unui lucru, adesea pentru a obține beneficii în mod nedrept sau impropriu. Abuzul poate avea mai multe forme, cum ar fi: maltratare fizică sau verbală, vătămare, agresiune, încălcare, viol, practici nedrepte, crime sau alte tipuri de agresiune. Aceste forme de abuz pot fi asociate și cu neglijarea copilului sau cu diverse forme de exploatare a acestuia. Abuzul se referă la orice formă de violența intenționată împotriva copilului sau orice tratament dăunător care nu implică întotdeauna violență.

FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative – Secțiunea România) a lansat din nou apelul la acțiune și activism contra violenței împotriva copiilor.

Colegiul Naţional de Informatică a răspuns și anul acesta provocării de a discuta despre abuz și violență asupra copiilor și tinerilor și, sub coordonarea doamnei profesoare Raluca Ene, consilier educativ, s-au realizat activități menite a schimba comportamentul social, a educa și a mobiliza copiii, pentru a contribui la crearea unei culturi mai preventive, la stoparea violenței împotriva copiilor și a tinerilor.

Cele 19 teme de anul acesta au fost: Prevenirea implicării copiilor în conflicte armate; Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor (tema principală pentru 2021); Prevenirea agresiunii; Prevenirea neglijării; Prevenirea muncii copiilor; Prevenirea pedepselor corporale; Prevenirea vânzării copiilor; Prevenirea prostituției copiilor; Prevenirea pornografiei infantile; Prevenirea traficului de copii; Prevenirea turismului sexual al copiilor; Prevenirea practicilor tradiționale dăunătoare; Prevenirea abuzului asupra copiilor străzii; Prevenirea discriminării pe baza condițiilor de sănătate; Prevenirea dependenței și a abuzului de substanțe; Prevenirea malnutriției; Prevenirea pericolelor TIC (tehnologia informației și comunicațiilor); Prevenirea răpirii copiilor; Justiția pentru minori și copiii privați de libertate/ Ziua mondiala pentru prevenirea violenței împotriva copiilor/tinerilor 19 noiembrie.

În perioada 8 – 19 noiembrie 2021, au avut loc activități de informare și dezbatere, aplicare de chestionare, eseuri pe diferite teme propuse de proiect, cluburi de dezbatere, workshop, realizare de clip cu mesaje anti-violență, realizare de film cu mesaj anti-violență, bilete cu mesaje, prezentări PPT, concurs de desene și expoziție de desene cu mesaje anti-violență, colaje, expoziție de cărți, scenete în limba engleză.

De asemenea, doamna bibliotecar a realizat o expoziție de carte și colaje ale copiilor pe tema Prevenirii dependenței și a abuzului de substanțe, pe tema Malnutriției și pe tema Prevenirii agresiunii.

Au fost implicate toate clasele de gimnaziu și majoritatatea claselor de liceu.

Profesorii care au coordonat elevii au fost Nistor Sergiu, Blaga Gabriela, Ursache Dumitrița, Țepeș Marius, Dascălu Carmen, Luca Cristina, Horhogea Lucica, Cozma Luminița, Mitrea Elena, Iftime Cristina, Florescu Carmen, Manolache Gheorghe, Chelaru Elena, Dragan Claudia, Morțe Silvia, Ciobanu Petre, Cituran Anca, Țăbîrnac Cornelia, Ene Raluca, Lostun Mihai, Berea Maria, Sauciuc Alina, Catrinoiu Gianina, Stan Brîndușa, Bejan Diana, Anghel Brîndușa, psiholog școlar Radu Roxana și bibliotecar Moisă Mirabela.

Domnii informaticieni Dorobanțu Daniel și Huțanu Gabriel au fost responsabili cu promovarea activității și cu diseminarea rezultatelor.

Prof. Raluca Ene