Proiectul Erasmus+ Let Be Innovative and Social! a continuat cu mobilitatea din România, care a avut loc în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2022, la care au participat elevi și profesori de la școlilele partenere, OGEC Lycee de la Sauque, Franța, Praktikum, Finlanda, I.E.S. Francisco García Pavón, Spain, Şule Muzaffer Büyük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Turkey, Centro Studi Didattico Ambientale Sibarys, Italy.

Prima zi a debutat cu discursul doamnei director, prof. dr. Daniela Neamțu, care a urat bun venit participanților, urmat de prezentarea fiecărei echipe partenere, elevi și profesori. Apoi elevii români au prezentat oaspeților colegiul, laboratoarele de informatică și de științe, modul cum se desfășoară orele la CNI. Exercițiile de spargere a gheții, care au urmat, și-au îndeplinit scopul, deoarece s-a trecut peste solemnitatea momentului și am început să ne cunoaștem mai bine, ca mai apoi să legăm prietenii în cadrul unei Treasure Hunt în Piatra-Neamț, căci i-am însoțit în descoperirea celor mai importante obiective turistice ale orașului. Din vorbă în vorbă, am descoperit că Finlanda are un sistem educațional foarte bun și că elevii finlandezi vorbesc foarte bine engleza. Despre Franța am aflat că mâncarea lor este incredibil de bună. Copiii din Spania se distrează în fiecare seară la petreceri, iar despre fetele din Turcia am aflat că sunt foarte bune programatoare la informatică.

Între timp, profesorii au discutat despre obiectivele importante ale proiectului, despre structura platformei e-learning a proiectului, aducând propuneri pentru îmbunătățirea acesteia. Astfel, s-au produs câteva modificări la nivelul prezentării capitolelor și modulelor, a lecțiilor, activităților practice și a testelor pe care elevii trebuie să le parcurgă. De asemenea, elevii vor trebui să absolve cursurile printr-un test final, iar la finalul testului vor primi un certificat care să ateste că au parcurs toate etapele.

În cadrul mobilității, elevii români și oaspeții lor au participat la un Concurs International – Let Be Innovative and Social! – care a avut două secțiuni - The best Social Entrepreneurship Business Plan și The best Social Entrepreneurship Business Ideas. La prima secțiune s-au prezentat planurile afacerilor sociale create de școlilele partenere în fața juriului compus din profesori din România, Spania, Turcia și Franța, iar câștigătorii au fost următoarele echipe:

⦁ Locul I – La Vita Bella - Marcu Anastasia; profesori coordonatori – Elena Genoveva Irimia;

⦁ Locul II- Ecobook - Minuț Alexandru, Ungureanu Casian, Șugar Cocea Luca, Caia Andreea; profesori coordonatori – Brîndușa Anghel, Raluca Ene;

⦁ Locul III – Ressel Art - Părău Vlad, Răzeșu Sebastian, Seftiean Alexandru, Chiriac Ilinca, Pristav Tudor, Berbece Raluca, Ciobotariu Iustin; profesori coordonatori – Elena Genoveva Irimia, Maria Berea;

⦁ Mențiune – Teenage Bristo - Bârlădeanu Larisa, Andronic Alecsia, Isache Daniel, Ciubotaru Radu, Nistor Ruxandra, Drobaniș Mara; profesori coordonatori – Brîndușa Stan, Mirela Mititelu;

⦁ Mențiune – Nordic Shoe - Andreas Bjondahl, Victor Langhoff, Emil Lindroos, Alexander Fieandt, Emilia Florström, Casimir Heikkilä, Morten Kiviaho, Niklas Westerling, Lukas Lehtimäki; profesori coordonatori –Peter Waltonen, Ben Fagerström;

⦁ Mențiune – Mind and life - Denitsa Mihaylova, Raquel Leal and Eva González; profesori coordonatori –Julio Olmedo Alvarez.

La a doua secțiune, am fost împărțiți în echipe mixte și a trebuit să ne gândim la o idee de afacere socială și apoi să conturăm planul afacerii după un anumit template. Am lucrat intens, am dezbătut toate punctele de pe canvasul pe care l-am avut și, în final, am prezentat ideile noaste în fața juriului alcătuit din câte un profesor din România, Turcia, Spania și Finlanda. Echipele câștigătoare au fost următoarele:

⦁ Locul I – Royal Wash - Ciobotariu Iustin, Pristav Tudor, Victor Langhoff, Emilia Florström, Raquel Leal González, Dalida Yilmaz;

⦁ Locul II- Eagle Gym - Berbece Raluca, Minuț Alexandru, Morten Kiviaho, Hande Akdogan, Laura Moreno, Melchior de Saint Seine;

⦁ Locul III – Eco Clothes - Andronic Alecsia, Adrian Rodrigo, Marcu Anastasia, Ümmü Azra Ergen, victor Manuel Bellón Barranco, Domitille Blond, Emil Lindroos;

⦁ Mențiune – Housify - Eva González Alberca, Esther Parra López, Hilal Aslantaş, Éléonore Bouscatel, Seftiean Alexandru, Ungureanu Casian;

Un punct interesant din programul mobilității a fost momentul în care ne-am întâlnit cu oameni de afacere locali cu care am discutat premizele unei afaceri: dl. Berbece Cristian – CRIBER NET, dl. Tăbăcaru Mihai – S.C. LM MOB S.R.L, dl. Horghidan Cristian – ECA GREEN SOLUTIONS și reprezentatele fundației AUTONOM – Adriana Dabija și Cătălina Neculau.

Excursiile la care am participat au consolidat relațiile de prietenie începute în primele zile ale mobilității. Astfel, pe 30 noiembrie, am fost la Iași, am vizitat prima universitate din România, ghidând oaspeții noștri prin Sala Pasilor Pierduți de la Universitatea „Al. I. Cuza”. Apoi am vizitat Palatul Culturii, unde am descoperit tainele muzicii, fizicii și am vizitat sala unde s-a semnat declarația de independență a poporului român, obținută după Războiul de independență, din 1877. Interesantă a fost vizita la Teatrul Tineretului: sala, decorurile bogate, interacțiunea cu oamenii de acolo ne-au impresionat, dorind să participăm la spectacole. Ca fapt divers, am făcut poze „îmbrăcați” în haine din secolul XIX.

De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, am mers la Fundația de Dezvoltare Locală „Speranța”, din Târgu Neamț.Vizita la Fundația de Dezvoltare Locală „Speranța” a ilustrat în mod practic ideea de afacere socială, un vis și o necesitate a comunității locale nemțene: integrarea și angajarea unor tineri cu dizabilități în domenii diferite, într-un sediu unde abilitățile și deprinderile lor pot fi puse în valoare. Împărțiți în două grupuri, am vizionat întâi un film cu povestea plină de impasuri, dar și de reușite a Fundației: cum au decis misiunea/scopul și obiectivele afacerii, cum au ales grupul target și au decis tipul serviciilor oferite, cum au renovat și lărgit sediul în funcție de specificul afacerii, dar și de necesitățile tinerilor cu dizabilități, cum au obținut finanțarea și au gândit bugetul afacerii, modalitățile de atragere și fidelizare a partenerilor, a clienților și a propriilor angajați. Filmulețele sugestive și galeriile foto din sediu ne-au condus spre inima fiecărui atelier. Ne-a uimit varietatea activităților desfășurate.

Atelierul de Producție publicitară este coloana vertebrală care asigură masiv finanțarea și susținerea celorlalte ateliere. Aici am descoperit imprimante performante care realizează bannere, panouri de reclamă, etichete, inscriptionări, printuri de mari dimensiuni. Angajații prestează și servicii de serigrafie – tampografie: personalizează tricouri, echipamente de lucru. Echipa are specialiști în tipar – legatorie – birotică pentru reparare cărți vechi, autocolante, afișe, pliante, legătorie clasică sau cu arcuri, editare, tipărire, listări, multiplicări; efectuează de asemenea gravură laser computerizată pe suport de lemn, sticla, marmura, granit, plexiglas, carton, piele naturală.

Ne-a plăcut foarte mult și atelierul de Confecții textile, de unde cei mai mulți dintre noi, echipa Erasmus, am cumpărat suveniruri foarte reușite, alegând dintre ornamente textile, sacoșe personalizate, fețe de masă, perne decorative, decorațiuni de Crăciun.

Am fost surprinși să aflăm că efectuează imprimare color pe materiale textile din bumbac cu cerneluri ecologice pe baza de apă și produc și decorațiuni pentru evenimente, souveniruri, produse de decor, felicitări, decoruri creative pentru locuințe și pensiuni, lumânări decorative, magneți decorativi, comercializând produsele proprii atât la sediu, ambulant, cât și online. Toate aspectele afacerii au consolidat cunoștințele dobândite pe parcursul a aproape doi ani de derulare a Proiectului Erasmus+, ilustrând ideea de business social de succes.

Mobilitatea s-a încheiat cu o petrecere și cu o ceremonie de îmnânare a certificatelor, apoi ne-am luat rămas bun cu regret, dar și cu speranța că ne vom întâlni pe pagina de Facebook a proiectului.

Am consemnat pentru dumneavoastră,

Raluca Berbece, X B

Galerie foto