De foarte mulți ani, echipa formată din profesorii de fizică, chimie și biologie ai Colegiului Național de Informatică, Piatra-Neamț, și din elevii pasionați de aceste științe s-a remarcat prin rezultatele obținute la concursuri, simpozioane, proiecte naționale și internaționale. Au studiat subiecte diverse, ce au necesitat abordări de cele mai multe ori interdisciplinare, atât teoretice, cât și practice. Ei bine, tocmai această parte, a experimentării, a construirii de diverse dispozitive este cea mai interesantă, cea mai dură, deoarece nu mai lucrezi cu situații ideale, modelate teoretic, dar și cel mai dificil de realizat din motive financiare. Și cu toate acestea, generații întregi de elevi și-au testat voința, răbdarea, dorința de a învăța ceva nou, ceva care să îi ajute în cariera ulterioară din domenii precum medicina, ingineria, programarea, etc.. Și au reușit în ceea ce și-au propus.

După pauza impusă de pandemie, relansarea activităților Clubului de științe CNI a fost una dintre dorințele elevilor actuali. Așa că s-au apucat de treabă și au lansat proiectul Clubul de științe CNI, adresat într-o primă etapă elevilor de liceu, membri ai clubului, apoi elevilor de gimnaziu din Piatra-Neamț, în special celor de clasa a VIII-a, și apoi tuturor elevilor CNI.

Se pare că toată această muncă desfășurată în atâția ani de zile a fost remarcată de oameni dornici să ofere sprijin acestui club. Așa că... de data aceasta nu ne-am pregătit de concurs sau pentru vreun simpozion. Ne-am pregătit de ... bal. Iar emoțiile au fost mai mari decât de obicei. Șase dintre elevii comitetului de inițiativă al acestui club (Popescu Maria Theodora și Voloșeniuc-Hudescu Matei din clasa a XI-a B, Chiriac Ilinca, Răzeșu Sebastian și Samoilă Alexandru din clasa a XI-a F și Bulachi Alexandra din clasa a XII-a F) au lucrat de zor la un proiect ce abordează tema Osul, din punct de vedere fizic, chimic, biologic. Au desfășurat experimente, au căutat materiale din domenii medicale, traducând de multe ori materialele originale preluate din cursuri universitare (exemplu Oxford), au editat animații și imagini, au rezumat tot ceea ce au învățat într-o prezentare, au construit un site dedicat activităților clubului.

Apoi, vineri 20 mai 2022, au participat la ediția a III-a a balului Primăvara Rotariană, desfășurat la Central Plaza Hotel. Fiind invitați pentru a prezenta proiectul lor și planurile lor de viitor, au impresionat pe ceilalți invitați (personalități ale societății, activând în domenii diverse, precum afacerile sau pictura) prin dezinvoltura cu care au făcut față emoțiilo,r dar și prin dorința lor de a fi mai pregătiți pentru domeniul științelor. Pe de altă parte, a fost și o ocazie de a socializa, de a discuta cu cei ce le-au înțeles dorința de a fi mai buni.

Pentru a aduna fondurile necesare, membrii Clubului Rotary Piatra Neamț 2005 au organizat o licitație în care au fost vândute frumoase tablouri, bancnote de colecție, ii, acțiuni la diverse firme de la începutul secolului XX, etc. dar și o tombolă. Veniturile realizate în urma acestor acțiuni au fost direcționate către Colegiul Național de Informatică pentru achiziționarea de truse moderne de laborator (fizică, chimie, biologie) ce conțin senzori, deci calitatea experimentelor realizate, dar și posibilitățile de experimentare vor fi un mare avantaj pentru elevi, dar și pentru profesorii de fizică, chimie și biologie.

Apoi fundația CNI a sprijinit și ea eforturile elevilor și profesorilor completând suma donată de Rotary până la necesarul achiziționării seturilor de truse de laborator.

În data de 29 iunie 2022, au venit în vizită membrii Clubului Rotary Piatra-Neamț 2005, participând alături de membrii Clubului de Științe la o primă activitate. De asemenea, au vizitat și laboratoarele de biologie, chimie, fizică.

În ziua de 1 septembrie a avut loc cea dintâi activitate din acest an școlar, cu rol dublu, de organizare și de familiarizare cu modernismul experimentelor și multiplele posibilități de utilizare. Au participat profesori și elevi de la CNI.

S-a continuat cu noi activități, în fiecare lună. Teme de biologie au fost studiate în octombrie, de chimie în noiembrie iar în decembrie de fizică.

Pentru a promova aceste activități dar și pentru a exersa cunoștințele din domeniul informaticii a fost creat de către elevii din club un site pe care îl puteți accesa: Clubul de Stiinte . Aici veți găsi informații despre activități dar și fotografii.

Prof. Țăbârnac Cornelia