Proiectul Erasmus+ „Let Be Innovative and Social”, ce se desfășoară la Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț, beneficiind de colaborarea a șase școli-partenere: Colegiul Național de Informatică, Romania, OGEC Lycee de la Sauque, Franța, Praktikum, Finlanda, I.E.S. Francisco García Pavón, Spain, Şule Muzaffer Büyük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Turkey, Centro Studi Didattico Ambientale Sibarys, Italy, nu numai că mi-a dat oportunitatea să-mi ajut comunitatea, dar mi-a adus și cu un set de amintiri dragi, pe care le voi păstra toată viața.

Datorită implicării în acest proiect, am avut oportunitatea să ajung în Franța, pe data de 17.01.2022 împreună cu un grup alcătuit din Mihnea Alexandru Seftiean, George Alexandru Minuț, clasa a XI-a F, Alexandru Rusu, Ioana Enache, Viviana Ionașcu-Strungariu, Adelina Mihaela Stoian, clasa a XII-a E, Vlad Vernica, clasa a XI-a C, Iustin Ciubotariu, clasa a X-a D, și subsemnatul, Casian Ungureanu, clasa a XII-a C, având-o ca profesor însoțitor pe doamna Elena Morariu.

Călătoria noastră a avut drept punct de destinație OGEC Lycee de la Sauque, din comuna La Brède, aceasta fiind situată în departamentul Gironde din sud-vestul Franței.

Din prima clipă de când ne-am întâlnit cu profesorii și elevii francezi, mi-am dat seama că sunt niște persoane calde și ospitaliere, care au făcut ca participarea la mobilitate să fie de neuitat. Pentru început, ne-au prezentat împrejurimile liceului, apoi ne-am cunoscut mai bine la o ceașcă de cafea, acompaniată de un croasant. Acest lucru s-a întâmplat în prima zi de activitate, dar programul mobilității a fost unul intens.

Primul punct vizitat a fost domeniul viticol din apropierea comunei, zona Bordeaux fiind cunoscută pentru vinul de calitate. Angajații de acolo ne-au prezentats locurile în care se produce vin de cea mai înaltă calitate, modul în care gestionează afacerea, cum sunt organizați angajații.

Pentru că unul dintre obiectivele proiectului este consolidarea competențelor sociale și civice ale elevilor, studenții francezi ne-au propus să ne implicăm într-o activitate socială mai amplă pe care o derulau și, anume, curățarea plajei din apropierea comunei. Am fost împărțiți în grupe de câte cinci persoane, fiecare grupă fiind echipată cu saci de gunoi și mănuși, pentru a aduna gunoiul de pe plajă. Nu prea găseam ce să strângem, așa că surpriza noastră cea mai mare a fost să dăm peste o ușă pe care am folosit-o, împreună cu membrii echipei mele, drept covorul lui Aladin. Și bineînțeles că a trebuit să facem poze cu ea, ca să ne aducem aminte de acest moment minunat.

Alt punct din programul mobilității a constat în prezentarea proiectelor sociale pe care fiecare școală parteneră le-a implementat. Cu un PowerPoint, atent lucrat, în care a fost prezentată toată evoluția misiunii noastre, echipele Little Warriors și ProtAction au făcut senzație. Toți profesorii de acolo au fost încântați de munca noastră. Apoi, am avut o întâlnire interesantă cu reprezentanții unui ONG, care are ca scop colectarea electrocasnicelor defecte, precum mașini de spălat, cuptoare, frigidere etc.. Angajații ONG-ului le repară, ca mai apoi să le vândă la un preț mai mic. În plus, firma are un program special pentru persoanele care au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă, ce constă în a-i învăța cum să repare electrocasnicele defecte pe care le primesc. După terminarea programului, aceștia nu numai că primesc un loc de muncă temporar, ci vor fi și avantajați de cunoștințele dobândite pe parcursul programului pentru viitoarele job-uri la care vor aplica. Altă întâlnire a fost cu reprezentanții unei cafenele de tip non-profit unde, împreună cu angajații de acolo, am cumpărat și sortat alimente pentru familiile nevoiașe. În timp ce așteptam ca aceștia să vină pentru a-și lua pachetele, am fost serviți cu ceai și cafea. Toți oamenii de acolo au fost foarte drăguți și ospitalieri. Vizitele la cele două organizații non-profit ne-au făcut să realizăm că există diverse moduri prin care poți să-ți ajuți comunitatea.

Și pentru că trebuie să îmbinăm plăcutul cu utilul, destinația finală a mobilității a fost orașul Bordeaux, care ne-a impresionat. De când intri în el, îți dai seama că este un oraș plin de viață care te lasă cu respirația întretăiată. Arhitectura gotică te încântă și te poartă într-o călătorie în timp, în vremuri de mult apuse. Sunt atât de multe lucruri minunate pe care trebuie să le vezi, încât ajungi să fii complet dezorientat din cauză că nu vei mai ști în ce parte să te uiți.

Cred că pot spune, în numele tuturor colegilor mei, că perioada șederii acolo a fost una minunată ce nu va fi uitată prea curând și suntem recunoscători pentru fiecare clipă petrecută alături de niște persoane încântătoare.

Casian Ungureanu, XII C

Galerie foto