“Nimic nou pe frontul de Vest” este noua ecranizare Netflix a romanului omonim scris de Erich Maria Remarque, veteran al Primului Razboi Mondial. Filmul prezintă destul de convingător că războiul este un iad. Deși romanul a avut parte de încă două ecranizari, aceasta este prima jucată de actori germani în limba lor maternă. Majoritatea regizorilor preferă să realizeze filmele în limba engleză sau franceză, dar Edward Berger a încercat să ofere mai multă credibilitate și autenticitate prin intermediul actorilor și limbii germane, ținând cont de contextul istoric și de locul acțiunii.
Filmul urmărește povestea recrutului german de 17 ani, Paul Bäumer de-a lungul războiului. El este prezentat ca un adolescent naiv care minte despre vârsta lui pentru a se înrola în armată cu prietenii săi la fel de patrioți. Dar, de îndată ce ajunge în prima linie, are sentimentul că pătrunde într-o altă lume apocaliptică.
Rolul principal este jucat de Felix Kammerer care întruchipează un personaj carismatic. Tinerii actori care interpretează tovarășii lui Bäumer (Aaron Hilmer, Moritz Klaus, Adrian Grünewald și Edin Hasanovic) aduc suficientă scânteie și umbră pentru a însufleți filmul. Stanislaus Katczinsky (Albrecht Schuch) este personajul care împarte alături de Paul Bäumer experiența războiului până la final.
Berger și directorul de imagine James Friend au împletit o serie de pasaje vizuale și auditive care transmit căldura albă terifiantă a câmpurilor uciderii. Efectul este visceral. O ceață cenușie coboară de fiecare dată când mitralierele lovesc. Paul și prietenii săi devin îmbibați de fum și mumificați în noroi. Eroii fimului devin dintr-odată imposibil de identificat: un comentariu, cu siguranță, despre modul în care războiul îi reduce pe tineri la mașini de ucidere sau ținte care nu se mai pot distinge ca individualități umane.
Tumultul din tranșee este juxtapus cu povestea politicianului german Matthias Erzberger (Daniel Brühl) și eforturile sale disperate de a pune capăt conflictului pentru a preveni alte morți inutile. Lui i se opun nu doar războinicii francezi, ci și instituția militară din Berlin. Generalul Friedrich (Devid Striesow) crede că onoarea germană trebuie protejată, continuând să arunce adolescenții în mașina razboiului.
Ceea ce rămâne cu tine este straniul. “Nimic nou pe frontal de Vest” te face să te simți ca și cum ai fi așezat în mijlocul Primulul Razboi Mondial alături de personaje. Atmosfera este una încărcată și în cele din urmă claustrofobă. Evocarea războiului și a ororilor lui de către Berger te face să simți un gol în stomac pe tot parcursul ecranizării.
Vă recomand să vizionați acest film și în același timp vă recomand și cartea. Ordinea o alege fiecare, dar trebuie menționat că filmul nu urmarește firul epic al romanului.
Teodora (Theea) Podariu – clasa a XII-a A