Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii Dezbat” s-a desfășurat în perioada 11-17 iulie în Piatra Neamț.
Această competiție nu a fost ca oricare alta, ea a fost despre oameni, despre puterea cuvântului și
despre cum, la finalul luptei, am fost meniți să ne strângem mâinile și să ne felicităm.
Îi mulțumim doamnei profesor coordonator Cristina Iftime, care a pregătit, instruit
și sfătuit echipa de voluntari.
Pe parcursul concursului, am îmbrățișat responsabilitatea de a îndruma elevii și profesorii către punctele de interes, de a le pune la dispoziție materialele în sălile de concurs în cadrul fiecărei runde. Elevii participanți și-au pus toată încrederea în noi în această privință, fapt care ne-a sporit plăcerea de a fi prezenți. Totuși, am simțit că putem fi mai mult de atât, i-am făcut prieteni și i-am susținut din postura unui adolescent, care, la fel ca ei, vrea să se dezvolte și să își depășească limitele.
Rolul nostru de bază a fost acela de a marca timpul discursurilor, ceea ce ne-a oferit posibilitatea de a asista la meciuri. Astfel, am deprins de la cei mai buni strategia de joc și principiile de abordare a subiectului. Prin observație, am învățat în ce constă un discurs corect, la obiect, persuasiv. Am privit impactul pe care îl au cuvintele adecvate transmise convingător, precum și importanța spiritului de echipă.
Nu doar o dată ne-a încercat oboseala în așteptarea rezultatelor sau anunțarea sălilor pe holul liceului. Cu toate acestea, am cunoscut oameni care au crezut în noi, ne-au dat speranță, vorbim acum despre „prietenii” noștri arbitri din toată țara. Suntem recunoscători că am făcut parte dintr-o activitate „altfel” în orașul nostru.
Ne-am aventurat ca voluntari în cadrul Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică, purtând cu plăcere „uniformele” mov și verzi. Putem afirma că ne-am creat o viziune de ansamblu a tot ceea ce a însemnat această competiție. Am reprezentat un punct de sprijin, atât din punct de vedere organizatoric, cât și moral pentru concurenți. Emoțiile s-au simțit aproape la fel de intens și de partea noastră, ajungând să îi îndrăgim pe particpanți, după ce le-am urmărit evoluția în fiecare etapă.
În final, credem că noi, elevii CNI, ne-am dezvoltat atât ca grup, cât și individual prin intermediul acestei experiențe.
”Omuleții mov și verzi” au fost:
LUCA G. MARIAN – ȘERBAN – XII C
MARDALE V. COSMIN – ANDREI – XII C
PAȘCU C.V. PAUL – MARIAN – XII C
ȚANCOC I. G. MARIAN GABRIEL – XII C
UNGUREANU D.P.CASIAN – MIHAI – XII C
FILIP G. C. M. IUSTIN ALEXANDRU – XI A
PREOTEASA C. SȚNZIANA – XI A
BULUC ALEXANDRA – XI A
VASILIU - CONSTANTIN R. DIANA – ELENA – IX B
TONCO OLIVER – IX B
NICORESCU RALUCA TEODORA – IX B
TUDOSĂ D. ȘTEFAN CONSTANTIN – XII C
GRASU - ADĂSCĂLIȚEI GABRIELA – IX A
ANTONIU G. SILVIU – GABRIEL – absolvent C.N.I.
IGNEA C. BIANCA
VORNICU M. V. EDUARD ȘTEFAN – IX B
BARNA C. DENISA – ANDREEA – IX B
ALUPULUI BOGDAN – IX B
Sânziana Preoteasa, XI A, și Bianca Ignea, X B (2021-2022)