Joi, 2 martie, după probele de foc prin care au trecut concurenții de la Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT și cei de la Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe, au luat o binemeritată pauză și au vizitat orașul Piatra-Neamț, descoperind Muzeul de Artă și Muzeul de Artă Neolitică Cucuteni care se află la Curtea Domnească.
Voluntarii și-au luat rolul de ghizi în mod serios și le-au prezentat ansamblul Curții Domnești, şi anume Biserica domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul„, Turnul clopotniță, cele două pivnițe. Participanții au rămas impresionați de istoria şi poveștile acestui oraș.
După ce am admirat platoul unde se înalță cele două monumente ctitorite de Ștefan cel Mare, am intrat în Muzeul de Artă Neolitică Cucuteni unde am fost întâmpinați de un ghid, care ne-a transportat în lumea istoriei şi a culturii și civilizației Cucuteni. Am descoperit, atât informații despre istoria clădirii, cât și obiecte arheologice impresionante, cum ar fi ceramică, sculpturi, bijuterii. Unul din cele mai interesante piese a fost „Hora de la Frumușica” care a stârnit destul de mult interes datorită semnificației. Vizita la Muzeul Cucuteni a fost o experiență educativă și culturală deosebită.
După ce toate curiozitățile au fost deslușite, grupul a vizitat Muzeul de Artă care este găzduit într-o clădire istorică impresionantă. Muzeograful ne-a condus prin expozițiile muzeului şi ne-a prezentat date interesante şi valoroase despre arta și cultura românească. În cadrul vizitei am avut ocazia să admirăm colecția splendidă de picturi, sculpturi şi alte tipuri de artă găzduită de acest muzeu. Varietatea de stiluri şi de teme abordată de artiștii români şi internaționali a stârnit mult interes.
Ne-am aventurat alături de participanți în descoperirea mai multor lucruri despre această zonă a Neamțului şi am ajuns cu toții să fim foarte impresionați. A fost o experiență culturală unică, inedită, atât pentru voluntari, cât şi pentru vizitatorii noștri, care a oferit o perspectivă diferită asupra istoriei şi artei românești.