Excursie în Ținutul Neamțului

După competiție, urmează și o sesiune de relaxare. Astfel, participanții la Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe au beneficiat de o excursie pe meleaguri nemțene, în care tradiția este la ea acasă. Astfel, dis-de-dimineață, ne-am îndreptat spre zona orașului Târgu Neamț, recunoscut pentru obiectivele sale turistice.


Prima oprire a fost la Centrul de vizitare al Parcului Vănători. Doamna ghid a fost amabilă și ne-a prezentat clădirea, începând cu sala ecologică. Acolo am putut admira proiecte realizate de copii din obiecte reciclate cum ar fi: costume de carnaval, steaguri, papuși din porțelan cu costume populare, opinci din anvelope uzate și, în cele din urmă, mascote realizate din papier-mache. Totuși, ce le-a captat cel mai mult atenția vizitatorilor au fost lingurile de lemn și măștile populare realizate în amintirea meșterului Nicolae Popa din comuna Târpești.


Îndreptâdu-ne spre sala muzeelor, ghidul ne-a arătat stupi de albine și mușuroaie de furnici în interiorul clădirii. Din pacate, fiind frig, insectele erau adormite și nu le-am putut surprinde în „acțiune”. În sala muzeelor, am putut surprinde animale împăiate expuse, piei de urs și zimbri, dar și unul dintre cei mai bătrâni stejari din județul nostru care avea 174 de ani când s-a prăbușit în 2011.


Mai departe, ne-am îndreptat spre celebra grădină zoologică din Parcul Vânători, unde am putut admira diverse specii de păsări și animale care trăiesc în pădurile din județul Neamț. Însă toți au fost uluiți când au văzut magnificii zimbri. Un ghid ne-a împărtășit lucruri interesante despre zimbri, de la cum li se alege numele până la câte exemplare există în libertate în România.


Ultimul obiectiv vizitat a fost Cetatea Neamțului. Delegații au ramas uimiți la vederea enormei cetăți, iar ghidul ne-a prezentat pe scurt istoricul castelului. Astfel am aflat că cetatea are aproximativ 650 de ani și că ctitorul ei a fost Petru I Mușat, dar nu a fost terminată până la urcarea lui Ștefan cel Mare pe tron. Tot aici a avut loc, conform legendei, renumita întâlnire dintre Ștefan cel Mare și mama sa după ce domnitorul a fost înfrânt la Războieni. Am reușit să vizităm toate camerele, de la diverse temnițe și monetaria unde se fabricau monezi false pentru turci până la ieșiri secrete și „camere de taină”.


Ziua a fost plină de surprize plăcute, delegații au putut afla mai multe despre județul nostru șis-au bucurat de câteva clipe de relaxare înaintea ceremoniei de premiere.