"Bine ați venit!"

A răsunat în sala de festivități „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, când doamna prof. dr. Daniela Neamțu a întâmpinat participanții la Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT și la etapa națională a Olimpiadei Internaționale de Informatică pe Echipe care se desfășoară în perioada 1-4 martie, la Piatra-Neamț, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț la Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț, sub egida Ministerului Educației: „Onorați competitori, bun venit în municipiul Piatra-Neamț la două competiții de prestigiu: un concurs care anul viitor face 20 de ani de existență și o olimpiadă națională care sperăm să dobândească cel puțin aceeași longevitate.”


La cele două concursuri participă elevi din întreaga țară, dar și de peste hotare, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Chișinău, Republica Moldova, precum și de la IIS ALDINI VALERIANI-SIRANI, Bologna, Italia, partener în organizarea Olimpiadei Internaționale de Informatică pe Echipe.


Președinta comisiei de organizare a competițiilor, doamna inspector general Florentina Moisă-Luca, a întâmpinat echipele participante cu un mesaj călduros: „ Îi felicit pe toți cei implicați și le mulțumesc organizatorilor că au ales Ținutul Neamțului. Vreau să vă ofer garanția că mereu vom fi aproape de dumneavoastră, de copiii noștri, de cadrele didactice angrenate în acțiuni și activități, atât inițiate de către dumneavoastră, cât și de elevi. Să dăm Cezarului ce e al Cezarului: lângă un olimpic stă mereu un bun dascăl! Vă felicit, dragi colegi, pentru că susțineți performanța în învățământul neamțean!” Doamna inspector general a pus accent pe lucrul în echipă: „Un gând special pentru reprezentanții Colegiului Național de Informatică: felicitări pentru forța de a fi mereu în topul competițiilor! Alături de sponsori și de reprezentanții Consiliului Județean Neamț, sunteți parte a marii echipe a Inspectoratului Județean Neamț care susține calitatea și excelența în educație!”


Președintele executiv al celor două competiții, doamna Alina-Viorica Dumitrașcu, consilier la Ministerul Educației, a precizat: „mă bucur să fiu alături de dumneavoastră de 1 Martie 2023, o zi deosebită, un simbol al renașterii și reînnoirii. În ultimii ani, ne-am aflat în contexte internaționale care au subliniat fragilitatea condiției noastre. De aceea, trăim azi bucuria de a ne revedea, de a celebra performanța, pentru a ne depăși limitele. Comunicarea interpersonală, creativitatea, contribuțiile valoroase, toate acestea fac ca excelența să fie coordonata învățământului românesc.” Gândul dumneaei s-a îndreptat către toți elevii participanți ce își vor asigura succesul, datorită muncii depuse.


Domnul Conf. Univ. Dr. Mihai Gontineac, de la Facultatea de Matematică din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, președinte de onoare al Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT și-a exprimat încântarea de a fi alături de echipa organizatoare a concursului, stare definitorie de-a lungul celor doisprezece ani de colaborare. Domnia Sa a remarcat faptul că Piatra-Neamț este „un oraș superb”, iar Colegiul Național de Informatică - „un colegiu care m-a făcut să revin cu plăcere an de an”. Rememorarea câtorva amintiri de la participările anterioare a oferit conotații ludice, iar astfel s-a creat o conexiune reală între generații.


Cei doi președinți, doamna Alina-Viorica Dumitrașcu și domnul Conf. Univ. Dr. Mihai Gontineac, au prezentat componența comisiilor, iar doamna director prof. dr. Daniela Neamțu a făcut câteva precizări de ordin organizatoric.


Dacă participanții au fost întâmpinați cu pâine și sare, cum cere tradiția, de elevii Paul Harabagiu și Cătălina Gheorghiu din clasa a XI-a E de la Colegiul Național de Informatică, îmbrăcați în frumoasele costume populare tradiționale românești, la finalul ceremoniei, aceștia au fost cuceriți de un moment artistic, oferit de elevii CNI, sub coordonarea doamnelor profesoare Raluca Ene și Cristina Luca. Astfel, Ana-Maria Lazăr, clasa a X-a A, și Elena Tofan, clasa a V-a A, ne-au încântat cu acordurile melodiilor Make You Feel My Love și Stand Up, iar Nicole și Davia Agavriloaiei, clasa a V-a A, ne-au oferit un mărțișor tradițional Când în sat e sărbătoare. Membrii trupei de teatru a CNI Chouette au pus în scenă două schițe ale lui I.L. Caragiale: grupa mijlocie, formată din Maria Orcheanu, Riana Răduc, Flavius Moroșanu, clasa a VII-a B, și Teodora Tănăsescu, Iustinian Aparaschivei, clasa a VII-a A, au interpretat Dl. Goe, iar grupa mică, formată din Mara Andronic, Karina Ciobanu, Sofia Chelariu, Carina Guciu, clasa a V-a A și B, piesa Five o’clock.


Atmosfera a fost una caldă, însuflețită de emoțiile inerente unui moment de o astfel de anvergură, iar nerăbdarea întâlnirii cu subiectele se citea pe chipurile concurenților


La final, să urăm tuturor participanților „MAY THE BEST WIN!”














Scroll to Top