ULTIMELE STIRI

 INFORMATII

  1.  PERFORMANTA SCOLARA 2009-2010
  2.  REGULAMENT ORDINE INTERIOARA
  3.  RAPORT DE ACTIVITATE
  4.  ORGANIGRAMA C.N.I.
  1.  ALBUM FOTO

DIN TRECUTUL COLEGIULUI NOSTRU

     În peisajul cultural al orasului Piatra-Neamt, înfiintarea unui liceu de cultura generala la egalitate cu liceele existente de acest profil, licee cu traditii îndelungate, cum erau Liceul „Petru Rares” si Liceul „Calistrat Hogas”, era de buna seama, un eveniment important. Astfel, prin ordinul nr. 5953 din 25 iulie 1968 s-a aprobat înfiintarea Liceului de cultura generala nr. 3 Piatra-Neamt.
    Noua unitate scolara corespundea necesitatilor de moment ale municipiului.
Între anii 1968-1970 liceul a functionat cu sediu provizoriu la Scoala generala „Elena Cuza” din Piatra-Neamt.
     Primul director a fost profesor de biologie Dragan Aspazia.
Sediul nou pentru Liceul de cultura generala Nr. 3 Piatra-Neamt se va da în folosinta la 1 septembrie 1970, pe amplasamentul actual.
     Daca în anul scolar 1968-1969 în liceu au functionat 4 clase cu 163 de elevi, în anul 1970 liceul functiona cu 12 clase a 393 elevi si anume: anul I: 4 clase – 145 elevi; anul II: 4 clase – 141 elevi; anul III: 4 clase – 126 elevi.
     Erau 24 de sali de clasa, doua laboratoare (fizica, chimie), si doua ateliere (de croitorie si tesut).
     Liceul a fost conceput initial pentru o populatie scolara medie, însa interesul elevilor si parintilor pentru acest liceu a crescut, aici fiind angajati profesori foarte buni.
     Din prima încadrare faceau parte profesorii: Maria Dragoi, Valeria Stanescu, Antoaneta Stoica – limba si literatura româna, Cornelia Focsaneanu, Magda Negrea – limba franceza, Etta Geldfeld, Georgeta Ricinschi, Bogdan Chiritescu – limba rusa, Lucretia Popa, George Ciocan, Luiza Palamaru – matematica, Elena Udreanu – chimie, Vladimir Humeni, Rodica Ciocan, Ioan Besoiu – fizica, Vasile Iacob, Finareta Vârlan – istorie, Viorica Vasiliu – geografie, Viorica Heel, Petru Gavriliu – educatie fizica.
     Începând cu anul 1973, liceul îsi schimba titulatura în Liceul Industrial Energetic Piatra-Neamt, fiind patronat de I.E. Bistrita si Ministerul Energiei Electrice. În acel moment liceul functiona cu 14 clase cu 471 elevi. Sporea acum si baza materiala pentru pregatirea tehnico-practica a elevilor, înfiintându-se si un atelier de lacatusarie.
     Aceasta unitate cu profil industrial si energetic va fi privita cu mare interes de catre elevi si parinti, tinerii fiind pregatiti în profile si meserii foarte cautate în acel moment: electrician centrale statii si retele electrice, electromecanic masini si utilaje hidroenergetice.
     Ca urmare a cresterii numarului de elevi, creste si numarul cadrelor didactice, fiind repartizati direct de pe bancile facultatilor un numar însemnat de profesori si ingineri care si-au realizat aici o frumoasa cariera didactica, dând prestigiu si stabilitate liceului.
     Schimbarile de nume pentru acest liceu au continuat, caci din 1974 liceul îsi schimba titulatura în „Liceul Electrotehnic” fiind patronat de Trustul de Constructii Hidroenergetice (T.A.G.C.H.) Bucuresti, acum functionând 23 de clase cu 824 de elevi. Scoala avea dotari importante pentru vremea aceea. Astfel, cu contributia patronatului si a Ministerului Energiei Electrice au fost dotate înca patru laboratoare: doua de lacatuserie, unul de sudura si un atelier electric.
     În anul 1975 se va da în folosinta o cantina moderna, iar în 1976 internatul, unde vor fi cazati elevii veniti din alte zone ale judetului si chiar din alte zone ale Moldovei, liceul fiind singurul de acest profil din Moldova.
     Anul 1976 marcheaza transformarea liceului în „Liceul industrial nr. 1” având trei profile de instruire tehnologica: electrotehnica, mecanic, constructii hidro. De asemenea a crescut cu mult populatia scolara, fiind acum 27 de clase cu 980 de elevi.
     În anul 1977 s-a dat în folosinta cladirea laboratoarelor dotata cu utilaje moderne (strunguri, aparate de sudura, bancuri de lucru, aparate de masura si control). Existau acum 5 ateliere: doua de lacatuserie, unul de sudura, unul electrotehnic si unul de masini-unelte.
     Elevii beneficiau de conditii foarte bune de instruire practica, fiind repartizati pentru efectuarea acesteia pe mari santiere hidroenergetice ale tarii: Cernavoda, Navodari, Sociu – Buzau etc.
     Bazei materiale a liceului i se adauga în 1978 sala de sport.
     În ciuda greutatilor cu care s-a confruntat, liceul a crescut an de an datorita valorosului corp didactic existent, care s-a perfectionat continuu si s-a constituit într-un model demn de urmat pentru elevii si locuitorii municipiului. A fost o întrecere continua si loiala între profesori pentru a fi la curent cu tot ceea ce aparea nou în activitatea didactica.
     În aceasta perioada s-au desfasurat o serie de schimburi de experienta între profesorii ce functionau la liceele de profil din tara. Activitatile s-au desfasurat atât în liceul nostru cât si la alte licee: Sibiu, Iasi, Onesti etc.
     Schimbarile de manuale au determinat schimburi de experienta, discutii, lectii deschise. Astfel, catedra de matematica a sustinut o serie de activitati: dezbateri, prelucrari metodice ale unor capitole, lectii deschise prilejuite de schimbarea manualelor de geometrie. Au participat nume prestigioase de la licee de prestigiu: Liceul „V. Alecsandri” Galati, Liceul „M. Eminescu” Buzau, Constanta etc.
     Preocuparea majora a cadrelor didactice a fost maximizarea eforturilor pentru obtinerea gradelor didactice II si I cu note maxime, participarea la cursurile de perfectionare în cadrul comisiilor metodice si în cercuri pedagogice.
Colectivul didactic al liceului era organizat în catedre puternice si prestigioase astfel:
– limba si literatura româna: Stanescu Valeria, Cocan Rodica, Zaharescu Radu, Bunghez Coralia, Sturza Aurelia;
– limbi staine: Focsaneanu Cornelia, Bordei Carmen, Craciun Virginia, Norocea Ecaterina, Mâinea Moldavia, Mella Ombretta;
– matematica: Tifui Vasile, Rosu Elena, Meicu Otilia, Glodeanu Elena, Barnuschi Daniela, Ciorascu Gheorghe, Paval Neculai;
– fizica: Besoiu Ioan, Dinu Neculai, Ciocan Rodica, Ganu Aurica, Lacatusu Mihai, Stefan Gheorghe;
– istorie si stiinte sociale: Popovici Ana, Butincu Iulius, Tuhan Eleonora, Bucuresteanu Ermil, Luca Maria;
– geografie si biologie: Vasiliu Viorica, Marculescu Silvia, Boacsa Cecilia;
– educatie fizica: Heel Viorica, Musat Teodor;
– ingineri: Puscasu Draguta, Anton Antoaneta, Chelaru Mihai, Mares Elena, Vornicu Sorin, Mireiu Gheorghe;
– maistri: Pârvu Ioan, Strungariu Constantin, Zaharia Gheorghe, Zaharia Dionisie, Râpanu Ioan etc.
     Liceul îsi merita din plin „numarul 1” caci aici s-au scolit bine, timp de doua decenii, tineri ce si-au gasit încadrare productiva sau au studiat la facultati. Peste 90% din absolventii profilului electro au urmat cursurile în învatamântul superior, fiind acum medici, cadre universitare, profesori, oameni de afaceri de succes, directori si manageri de firme.
     Liceul a fost un loc al competentei si al daruirii profesionale pentru toti: elevi, profesori, ingineri si maistri, înfratiti într-un ideal de omenie si pregatire pentru viata, în ciuda zbuciumatei epoci pe care am traversat-o cu totii. Astfel am biruit mai usor: muncile agricole de toamna cu naveta zilnica sau tabere permanente, salubrizarea spatiilor verzi ale orasului. Elevii liceului nostru si-au adus o contributie majora la strângerea plantelor medicinale, la colectarea de deseuri si hârtie.
     Pentru elevi au fost organizate numeroase excursii si drumetii iar lunar, sâmbata se organizau la cantina liceului seri cultural-distractive.
     În plan artistic-cultural s-au desfasurat numeroase activitati în care au fost implicati numerosi elevi si cadre didactice în calitate de instructori: teatru, brigazi artistice, cenacluri literare, montaje literar-muzicale, formatii corale, formatii de dansuri populare, solisti vocali si instrumentali, recitatori.
     Multe dintre acestea au fost premiate în diferite etape ale concursurilor judetene, interjudetene si nationale, liceul nostru aflându-se într-o permanenta întrecere cu liceele renumite ale judetului. În toti acesti ani formatia de dansuri populare a fost una dintre cele mai bine cotate atât la nivel judetean cât si municipal. La nivel judetean în primele trei locuri se aflau brigada artistica, solistii vocali si recitatorii.
     Dincolo de activitatea de la catedra, profesorii au participat la actiuni extrascolare precum aflat recenzarea populatiei, activitati de informare stiintifica desfasurate în cluburile întreprinderilor, în organizatiile de femei, sesiuni de referate si comunicari stiintifice.
     Din ansamblul activitatilor desfasurate în liceu, nu putem omite cercurile de elevi cu caracter tehnic, stiintific si artistic: cercul de limba româna si cenaclul literar artistic, prof. Cocan Rodica, brigada artistica, prof. Zaharescu Radu; cercul de matematica, prof. Tifui Vasile si Rosu Elena; cercul de biologie, prof. Marculescu Silvia; cercul de electronica, ing. Mangâr Puiu; cercul de electrotehnica, ing. Chelaru Mihai si ing. Anton Antoaneta; cercul de chimie, prof. Guzgan Tudorita, competitii sportive sub egida UTC-ului sau a Daciadei.
     Pe linie sportiva, liceul nostru s-a situat în fruntea clasamentului la handbal, cros, tenis de masa, volei, baschet, atât la fete cât si la baieti, orientare turistica. Ne mândrim ca ani la rând liceul nostru a fost pepiniera handbalului de performanta judetean si national. Astfel echipa „Fibrex Nylon” Savinesti a fost multa vreme formata din fosti elevi ai liceului nostru. Echipa de handbal baieti a obtinut medalii de aur în anii 1984, 1985, 1986 în cadrul campionatului M.E.E. si locul III pe tara în 1988 si 1989 în cadrul Daciadei.
     Heel Astrid a fost campioana nationala la gimnastica ritmica în anii 1989 si 1990, obtinând în 1990 titlul de maestra a sportului la aceasta disciplina. Echipele de handbal au fost pregatite de doamna prof. Heel Viorica.
     Multe dintre rezultatele si creatiile îndraznete si valoroase ale elevilor se reflecta în presa locala sau prin publicarea de probleme în reviste de specialitate.
     Demn de mentionat sunt si rezultatele obtinute de elevi împreuna cu mentorii lor la olimpiadele scolare si concursurile pe meserii. Exemplificam câteva dintre ele: Scutaru Maria – premiul II limba româna, faza judeteana 1976, prof. Stanescu Valeria; Serpe Dumitru – premiul II fizica, faza judeteana si mentiune faza nationala, 1977, prof. Ciocan Rodica; Ciuperca Petrisor – premiul II fizica, faza judeteana si premiul III faza nationala 1985, Palade Nelu – limba si literatura româna, premiul II etapa judeteana, mentiune etapa nationala, 1986; Muraru Tabita – premiul I etapa judeteana, biologie, mentiune etapa nationala, 1986, prof. Marculescu S; Popa Otilia – premiul II etapa judeteana, biologie, 1986; Popa Elena – premiul II limba si literatura româna, 1987, prof. Cocan Rodica; Vlasie Gheorghe – premiul II, filozofie, etapa judeteana, 1989.
     Echipajele liceului nostru au obtinut locul I si diploma de onoare în cadrul concursului pe meserii în anii 1978, 1980, 1986, 1988; locul II în anii 1983, 1987.
     Un loc la fel de agreabil si instructiv a fost si este Biblioteca liceului, unde lucreaza doamna Tifui Florica din 1 februarie 1977. prin daruirea si prin competenta sa, fondul de carte a sporit, ajungând la 25.641 volume. Oferta de carte este foarte variata, din domeniul artelor, stiintelor clasice, moderne, informatica, divertisment, literatura universala, albume de arta. Într-un spatiu relativ restrâns se afla etalate albume, noutati editoriale, autografe, panouri publicitare. Colegii anilor 1970-1989 au trait multe clipe fericite de reverie în „Biblioteca liceului”, care reprezinta cel mai frumos si mai ales loc al scolii, vegheat de un om de carte si de suflet.
     În cadrul concursului „Cea mai buna biblioteca scolara”, biblioteca liceului a ocupat locul I (faza nationala, 1981), locul III (faza nationala, 1983), locul I (faza nationala, 1988).
     În liceul nostru s-a dezvoltat o bogata activitate de cercetare stiintifica si metodica unii dintre profesori fiind autori de carti si manuale, publicând la edituri sau reviste de specialitate. Astfel prof. Rosca Dumitru si-a adus contributia la perfectionarea predarii matematicii prin efectuarea unor experimente scolare la clasele I-IV prin introducerea si verificarea practica a unor metode occidentale de predare. A fost decorat cu ordine si medalii. A primit titlul de „Profesor evidentiat” în 1970 si ordinul „Meritul cultural”. A scris si publicat Matematici moderne în sprijinul învatatorilor E.D.P. Bucuresti, 1978, Matematica, manual pentru clasa a II-a, E.D.P. Bucuresti, 1980, colaborator la Caiete matematice si la Preocupari didactice.
     Prof. Tifui Vasile are peste 80 de exercitii si probleme publicate în G.M. si 10 articole metodice în publicatiile S.S.M. A publicat lucrarile: Manual de matematica pentru clasa a II-a, E.D.P. Bucuresti, 1980; Lectii de analiza matematica pentru clasa a XI-a, Editura Policromia Piatra-Neamt, 1992; Probleme de matematica pentru clasele IV-IX si observatii metodologice, Editura Plumb Bacau, 1995; Lectii de analiza matematica pentru clasa a XII-a, Editura Policromia Piatra-Neamt, 19947. Pentru merite didactice a primit titlul de „Profesor evidentiat” în 1984.
     Prof. Cocan Rodica a debutat în revista „România literara” nr. 39/1972 cu proza scurta. Aceeasi revista îi publica proza Frumusetea statuilor (1982) si Sedentarii sufletului (1986). Este autoarea a peste 50 de articole în presa culturala si a manualului de compozitie pentru elevii de liceu Desteptarea României. Publica articole de specialitate în culegerea „Limba si literatura româna în liceu” în 1986 si 1988, editata de Societatea de Stiinte filologice. A fost premiata la concursul de literatura „Mihail Sadoveanu”. Între anii 1984-1989 a fost membra în comisia nationala la Concursul de literatura româna „Mihai Eminescu”.
     Prof. Dinu Neculai a scris numeroase referate si comunicari, colaborari la diferite reviste: „Preocupari didactice” Piatra-Neamt, „Tribuna învatamântului”, „Apostolul”. A elaborat o serie de materiale pentru perfectionarea profesorilor stagiari si a laborantilor scolari. A elaborat o serie de lucrari metodico-stiintifice cum ar fi: Probleme rezolvate de mecanica, 1988 (126p.), Probleme de electricitate, curentul alternativ, 1989 (230p.), 400 de probleme de mecanica rezolvate, 1992 (197p.), Fenomene termice, teste tip grila, 1999 (116p.), Indicatii de rezolvare a problemelor din manualul de fizica pentru clasa a IX-a (78p.). Dintre lucrarile tiparite amintim: Indicatii de rezolvare a problemelor de fizica, clasa a VI-a, C.C.D., 1995 (50p.), Indicatii de rezolvare a problemelor de fizica, clasa a VII-a, C.C.D., 1995 (90p.), Indicatii de rezolvare a problemelor de fizica, clasa a VIII-a, C.C.D., 1996.
     Prof. Zaharescu Radu, are peste 50 de articole metodice publicate în „Tribuna învatamântului”, „Apostolul”, „Preocupari didactice”. A publicat de asemenea numeroase articole legate de aplicarea reformei în învatamânt. A publicat volumul de versuri „Lumea-n oglinda”.
     A fost coordonator ce a redactat revista „Liceum” între anii 1983-1989-1995.
     Dar, fara daruirea si competenta directorilor nostri, multe din realizarile liceului în timp, nu ar fi fost posibile. Si-au adus astfel contributia la conducerea liceului profesori de mare prestigiu: prof. Dumitru Rosca (1972-1974), ing. Rusescu Stelian (1974-1976), dir. adj. Prof. Gheorghe Afloarei, ing. Puscasu Draguta (1976-1986), dir. adj. Prof. Marculescu Silvia si prof. Butincu Iulius, prof. Lacatusu Mihai (1986-1989), dir. adj. Prof. Craciun Virginia, prof. Rosu Elena (1989-1990), dir. adj. Ing. Mangâr Puiu, prof. Dinu Neculai (1990-1991), dir. adj. Prof. Musat Teodor, prof. Focsaneanu Cornelia (1991-1992), dir. adj. Prof. Musat Teodor, prof Ene Dumitru (1992-1995), dir adj. Prof. Focsaneanu Cornelia si prof. Carmen Bordei, prof. Borcea Laurentiu si dir. adj. Prof. Bordei Carmen si Gheorghe Manolache (1995-2003).
     În 1989, la Revolutie, liceul functiona cu 28 de clase, având 997 elevi la cursurile de zi, 6 clase învatamânt seral cu 208 elevi, 5 clase profesionala an I cu 168 elevi, 8 clase profesionala anul II cu 246 elevi. Toti acesti elevi, 1619, beneficiau de 7 laboratoare de specialitate si 6 ateliere. Lucrau pentru acest liceu 80 de cadre didactice: profesori, ingineri, si maistri cu o valoroasa pregatire de specialitate, atestata de examene de grad II si I, ce au fost pentru acest numeros colectiv adevarate sarbatori intelectuale.

De la liceu industrial la liceu de informatica

     În anul 1990, la initiativa domnilor directori Rosu Elena si Mangâr Puiu, Liceul Industrial nr. 1 Piatra-Neamt si-a schimbat profilul devenind Liceul de Informatica Piatra-Neamt.
Înfiintat prin concursul favorabil al evenimentelor de dupa Revolutie, acest liceu modern a functionat în anul scolar 1990-1991 cu 6 clase a IX-a la învatamânt de zi, profil informatica, având 174 de elevi. În paralel îsi desfasoara activitatea si clasele „Liceului Industrial Nr. 1”, anume 21 de clase X–XII cu 697 de elevi. De asemenea existau si 7 clase de învatamânt seral cu 197 de elevi, o clasa postliceala de electrotehnica, 4 clase de profesionala cu 116 elevi. Era, deci o unitate de învatamânt cu profil complex si dinamic, ce a înteles imperativele timpului, utilizându-si laboratoarele de informatica, restructurându-si angajatii, nu fara zbucium, dând elevilor o noua sansa pentru piata fortei de munca.
     Noul profil a atras, înca de la înfiintare, un numar mare de candidati la admiterea în acest liceu, fiind singura unitate scolara cu acest profil din judetul Neamt.
     Ca urmare a interesului crescut al elevilor si parintilor pentru acest liceu, media ultimului admis nu a coborât sub 758, pe toata perioada în care admiterea în clasa a IX-a s-a facut pe baza examenului de admitere, organizat la nivel national.
     Prin stradania doamnei directoare Rosu Elena în vara anului 1990 au fost mobilate cu mobilier corespunzator noilor echipamente din dotare, doua laboratoare de informatica. Astfel, începând cu anul scolar 1990-1991, elevii claselor a IX-a, profil informatica, puteau utiliza la orele de laborator 40 calculatoare CIPO1, 7 calculatoare 286.
     Anii scolari care s-au succedat cu repeziciune au fost permanent marcati de numeroasele preocupari ale cadrelor didactice în vederea bunului mers al liceului, pentru ridicarea prestigiului sau la cote tot mai înalte. Pe aceste coordonate s-au înscris si eforturile conducerii orelor de laborator la informatica în cele mai bune conditii.
     Domnii directori Dumitru Ene si Bordei Carmen au achizitionat în anul scolar 1993-1994, 3 calculatoare 386 si au înscris liceul în programul „Computere pentru licee” lansat de Fundatia Söros. Astfel liceul a primit 19 calculatoare 486, o imprimanta laser si un xerox Minolta.
     În anul scolar 1994-1995 s-a dat în folosinta al treilea laborator la etajul I si înca unul la etajul II, dotate cu calculatoare de ultima generatie.
     Din 1995 conducerea liceului formata din prof. Borcea Laurentiu si dir. adj. Prof. Bordei Carmen, iar din 1996 Borcea Laurentiu si Manolache Gheorghe dir. adj au actionat pentru cresterea numarului de calculatoare. În anul scolar 1995-1996 s-au înlocuit toate CIP-urile cu calculatoare 286 si 386 si au fost achizitionate 21 de computere tip 486. începând cu acest an în cele trei laboratoare de la etajul 1 erau câte 8 calculatoare, deci câte doi elevi la calculator. Anul urmator au fost achizitionate 19 computere Pentium si au fost înlocuite calculatoarele 286 si 386 cu 486.
     Începând cu anul scolar 1997-1998 calculatoarele de etajul I au fost legate în retea si conectate la INTERNET. În 1998, o data cu primirea a înca 8 calculatoare Pentium au fost înlocuite majoritatea calculatoarelor 486. Elevii care au urmat clasa a IX-a în anul scolar 1999-2000 au beneficiat de câte un calculator de persoana, în unul din cele doua laboratoare destinate lor la etajul II.
     În anul 2000 Liceul de Informatica Piatra-Neamt a obtinut conectare INTERNET la Ministerul Educatiei Nationale. Tot în acest an s-a inaugurat si un laborator multimedia modern.
     Ca urmare a preocuparii conducerii liceului pentru îmbunatatirea activitatii la laboratoarele de informatica în anul scolar 2003-2004 laboratoarele de informatica dispun de un numar de 83 de calculatoare, repartizate în laboratoarele de informatica, precum si 3 calculatoare utilizate pentru lucrari de secretariat si contabilitate. Laboratoarele beneficiaza de 6 retele de calculatoare, având platforma AEL instalata si functionabila. În vederea eficientizarii activitatii s-au achizitionat un numar de 7 imprimante si 2 scanere.
     De asemenea, din anul 2000 la Liceul de Informatica a functionat Centrul judetean de repartizare computerizata a absolventilor clasei a VIII-a în licee si scoli profesionale.
     Efortul conducerii liceului a fost sustinut de cel al cadrelor didactice.
     Liceul de Informatica beneficia, în anul înfiintarii sale, de un colectiv didactic de exceptie, format numai din profesori titulari, peste 90% având gradul didactic I. S-au adaugat începând cu anul scolar 1990-1991 si în urmatorii trei ani, colegii de informatica, tineri absolventi ai facultatii de profil, dornici de afirmare.
     Participarea elevilor la olimpiadele si concursurile scolare a crescut în mod vizibil începând cu anul scolar 1990-1991, obtinându-se rezultate notabile atât la fazele judetene cât si cele nationale.
     Rezultate deosebite au obtinut tinerii informaticieni din liceul nostru la fazele judeteana si nationala a olimpiadei de informatica, precum si la concursurile interjudetene de informatica: „INFO BABY” organizat de Facultatea de Informatica Iasi, 1991, 1992, ELSACO Botosani, „Anghel Rugina” Vaslui, „Unirea” Focsani, „Urmasii lui Moisil” Iasi precum si la concursuri elevii liceului nostru s-au întors în fiecare an cu premii si mentiuni.
     În aceasta perioada elevii liceului au participat la concursuri interjudetene de matematica: „Memorial St. Dârtu” Vatra Dornei, „Memorial C. Cojocaru” Roman, „Memorial Mircea Costeniuc” Piatra-Neamt, concursul international „Gh. Titeica” Craiova, concursul „Radu Miron” Vaslui.
     Elevii talentati la limba si literatura româna s-au remarcat la concursurile „Tinere condeie”, „Excelsior”, precum si prin aparitii în presa culturala si în revistele liceului „Liceum” coordonata de prof. Zaharescu Radu si „Dialog” coordonata de prof. Diaconu Carmen. De mentionat ca revista „Dialog” a fost premiata în anul 2001 la concursul revistelor scolare.
     Si elevii pasionati de fizica au obtinut rezultate bune, întorcându-se cu premii si mentiuni de la concursul interjudetean „Stefan Procopiu” Iasi, sau rezolvând numeroase probleme si propunând probleme interesante în revista de fizica „Evrika”.
     Elevii pasionati de chimie s-au remarcat la concursul „D. Nenitescu” Bucuresti, obtinând premiile I si II în anul 1995.
     Pasionati de informatica, elevii liceului au participat la numeroase sesiuni de referate si comunicari obtinând întotdeauna premii. Astfel au participat la Conferinta Internationala Stiintifico-Practica de Informatica si Economie, Chisinau, unde atât doamna profesoara Costrachievici Elena, cât si elevul Olaru Vlad au fost premiati.
     Premii au obtinut elevii liceului si la concursul interjudetean Infoeducatia, Focsani, la concursul de referate si proiecte Timisoara, la concursul interjudetean de proiecte realizat de C.S.C. Piatra-Neamt, la sesiunea de comunicari „Lumina si cunoastere” Durau.
     La concursul de programare organizat de PROTV în vara anului 1997 echipa liceului a obtinut locul II.
     La concursul international de matematica „Kangourou” a participat un numar mare de elevi, multi dintre ei obtinând diplome. S-au remarcat elevii Manolache Liviu si Farcasanu Bogdan care au obtinut locul I la faza nationala în anii 1995 respectiv 1996.
     Începând cu anul 1990 procentajul de promovabilitate la examenul de bacalaureat a depasit 90%, iar în ultimii 6 ani procentajul a fost de 100%.
     În conditiile admiterii computerizate în licee, ultima medie de admitere în clasa a IX-a la acest liceu nu a coborât sub 8,62.
     Si procentajul celor admisi în învatamântul superior a crescut mult dupa 1990, ajungând în prezent de peste 94%. Cea mai mare parte a absolventilor liceului se orienteaza spre facultatile de informatica, automatizari si calculatoare, facultatile cu profil economic, medicina, drept, filologie.
     Un numar însemnat de absolventi ai Liceul de Informatica si-au facut masteratul în tarile Europei Occidentale: Franta, Anglia, Germania, Italia sau si-au dat doctoratul la universitati de prestigiu din Europa si SUA.
     Majoritatea elevilor premiati la faza nationala a olimpiadei de informatica sunt angajati ai MICROSOFT SUA.
     Caloianu Ciprian, elev al liceului nostru, premiat cu premiile I sau II la faza nationala a olimpiadei de informatica în anii scolari 1995-1996, 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999, este din 1999 student la Universitatea din Arkansas-City SUA, reprezentând SUA la olimpiada internationala de informatica pentru studenti, iar în anul universitar 1999-2000 a fost declarat „Cel mai bun student al anului” de catre Universitatea din Arkansas.
     Initiativa si competitivitatea sunt doua trasaturi ce caracterizeaza liceul nostru. Prin activitatile organizate cu elevii, Liceul de Informatica a încercat sa construiasca o punte de comunicare între noua generatie si institutiile financiar-bancare. În acest scop doamna profesoara Daniela Neamtu a organizat o sesiune de comunicari stiintifice „Teme monetare” ce a antrenat elevii din liceele nemtene. Elevii Liceul de Informatica s-au aflat pe podium obtinând doua premii I si un premiu II. domnul profesor de informatica Danilov Jaroslav a organizat cu sprijinul Societatii de Valori Mobiliare ROMAXA SA, concursul „Marchet Sym – Simularea pietei de capital” unic în tara. Concursul si-a propus familiarizarea elevilor cu mecanismul propriu pietei de capital.
     De la înfiintare, 1990, Liceul de Informatica Piatra-Neamt si-a pastrat profilul unic, informatica intensiv, având în prezent un numar de 25 de clase liceu si 4 clase gimnaziu si un numar de 69 cadre didactice ce îsi desfasoara activitatea în 29 sali de clasa, 6 laboratoare de informatica dotate modern, 1 laborator de fizica, 1 laborator de chimie. Pentru documentarea profesorilor si elevilor exista, de asemenea, o biblioteca foarte valoroasa continând lucrari din toate domeniile: informatica, literatura, arta etc.
     Cea mai mare parte a veteranilor corpului didactic au predat stafeta tinerilor generatii de profesori care si-au dovedit pasiunea si profesionalismul în munca la catedra înca de la venirea lor în scoala. Acest fapt este concretizat în rezultatele bune si foarte bune obtinute de catre elevi la concursuri si examene, dar si în numarul mare de profesori titulari, profesori cu gradele I si II, profesori metodisti, formatori, coordonatori de publicatii etc. Se remarca în acest sens munca domnilor si doamnelor profesoare: Irimia Elena Genoveva (matematica), Rosu Elena (matematica), Meicu Otilia (matematica), Borcea Laurentiu (matematica), Gavril Stefan (matematica), Ganu Aurica (fizica), Guzgan Tudorita (chimie), Selaru Georgeta (lb. franceza), Jilavu Alina (lb. engleza), Preisler Octav (geografie), Manolache Gheorghe (informatica), Ungureanu Florentina (informatica), Blaga Gabriela (informatica), Andone Elena (informatica), Ene Dumitru (informatica), Diaconu Vasile (informatica), Costrachievici Elena (informatica), Nour Georgeta (informatica), Lacatusu Ana (istorie), Neamtu Daniela (socio-umane), Musat Teodor (ed. fizica), multi dintre ei fiind recompensati cu salarii si gradatii de merit.
     O ampla si sustinuta activitate desfasoara catedrele de matematica, limba româna, fizica, socio-umane, limbi straine, informatica, motivata si prin aparitia revistei „Dialog” care a primit în anul scolar 2002-2003 premiul II – revistei scolii si „Liceum”.
     Începând din decembrie 1997 s-a publicat revista „Recreatia verde” editata de membrii cercului de ecologie „Info–natura” sub îndrumarea doamnei profesoare Fronea Mariana.
     Multi dintre profesori sunt autori de articole sau propunatori de probleme în reviste de specialitate, pentru diferite concursuri si olimpiade, colaboratori la diferite culegeri. Amintim în acest sens: prof. Gavril Stefan, Neta Ciprian, Meicu Otilia, Rosu Elena, Ganu Aurica, care au publicat în „Apostolul”, „Dialoguri matematice nemtene”, „Evrika” iar domnii profesori Irimia Elena Genoveva si Gavril Stefan sunt autori ai unor culegeri si publicatii metodice.
     Începând cu anul scolar 2002-2003 în liceul nostru a luat fiinta cercul de jurnalism coordonat de doamnele profesoare Georgeta Selaru si Zaharescu Carmen. Acest cerc a editat si revista „Infopuls” foarte apreciata de elevii liceului.
     O parte din membrii acestui cerc au participat la Tabara nationala de Jurnalistica de la Ciric – Iasi, în luna iulie 2003. Toate elevele participante au obtinut diplome si premii. Diploma de onoare a obtinut cu acest prilej si doamna prof. Selaru Georgeta care a însotit elevii în aceasta tabara.
     Liceul nostru a primit o diploma de participare la dezbaterea privind viitorul Europei (Proiecte Spring Day), din martie 2002, semnata de nume prestigioase: Patrick Cox, presedintele Parlamentului European, Valery Giscard D’Estaing, presedintele Conventiei Europene, Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene si Costas Simitis, presedintele Consiliului Uniunii Europene. Coordonatorul acestui proiect este prof. Selaru Georgeta.
     Pentru activitatea deosebita desfasurata la catedra, d-na profesoara Glodeanu Elena a primit în 2003 o diploma si o placheta din partea ISJ Neamt cu distinctia „Pentru activitatea meritorie”. De asemenea, dl. prof. Borcea Laurentiu a fost distins de catre ISJ Neamt pentru rezultatele meritorii obtinute în calitate de director al Liceului de Informatica.
     Prof. Ana Lacatusu si Elena Asandei s-au ocupat de pregatirea echipajului liceului pentru concursul „Inteligenta si creativitate în istoria poporului român” unde au ocupat locul I.
     În prezent, în liceu îsi desfasoara activitatea 69 de cadre didactice din care 46 sunt titulari, 5 detasati si 18 suplinitori, 27 profesori au gradul didactic I, 10 au gradul didactic II, 18 au definitivatul, iar 14 sunt debutanti. Personalul auxiliar este format din: 2 secretare, 1 bibliotecara, 2 laboranti, 1 inginer sistem, 1 informatician, 3 tehnicieni iar personalul nedidactic cuprinde: 3 contabili, 1 administrator, 19 muncitori.
     Începând cu anul scolar 2003-2004 noua conducere a Liceului de Informatica, reprezentata de mai tânara colega, prof. dr. în filosofie Daniela Neamtu si dir. adj. prof. Gheorghe Manolache, si-a propus o serie de obiective ce urmeaza a fi atinse în perioada urmatoare. Din punct de vedere conceptual, conducerea scolii promoveaza principii didactice prin care se urmareste: motivarea pozitiva pentru învatare, sporirea interesului continuarea procesului de instruire, legarea educatiei de aspectele practice ale vietii, promovarea unor metode moderne de învatare adaptate la calitatea resurselor umane si materiale din scoala.
     Din punct de vedere strategic si tactic se urmareste asigurarea unui bun management, sporirea eficientei activitatilor metodice, atragerea în mai mare masura a parintilor, sponsorilor si a reprezentantilor comunitatii locale în rezolvarea problemelor specifice scolii.
     Din punct de vedere al resurselor materiale si financiare, scoala functioneaza cu spatii de instruire ce cuprind 3 corpuri de cladiri cu sali de clasa, laboratoare, cabinete, 1 corp de cladire cu laboratoare de informatica, conectate la reteaua INTERNET, 1 cladire internat, o cantina si o sala de sport.
     Un succes în plan material a fost amenajarea unui laborator multimedia modern si mai este în curs de amenajare înca un laborator de acest gen. În acest laborator profesorii de informatica ai liceului au desfasurat cursuri de perfectionare cu directorii de scoala din judet, secretarii si contabilii acestor scoli.
     De asemenea, în ultimii ani, prin contributia parintilor, s-a realizat în multe sali de clasa mobilier nou, usi noi la salile de clasa, iar în perspectiva se va înlocui si o parte din geamuri.
     La buna desfasurare a tuturor activitatilor scolii, în mod deosebit a celor ce vizeaza efortul material si financiar, si-a adus contributia Consiliul reprezentativ al parintilor, ales de adunarea generala a acestora, compusa din presedintii comitetelor de parinti din fiecare clasa. Acest organism a sprijinit conducerea liceului în întretinerea si completarea bazei materiale a liceului, în activitatile de consiliere si orientare socio-profesionala, în desfasurarea unor festivitati (zilele Liceului, Balul bobocilor, Banchetele claselor a XII-a, organizarea unor sesiuni de referate si comunicari etc.) atragând persoane fizice si juridice care prin contributii financiare au sustinut programele de modernizare a activitatii educative si a bazei materiale.
     Un alt organism viabil din scoala este Consiliul consultativ al elevilor care dezbate lunar probleme stringente ale elevilor, devenind o punte de legatura între colectivele de elevi si conducerea scolii, asigurând astfel feed-back-ul comunicarii.
     Sub directa îndrumare a directorilor Borcea Laurentiu si Manolache Gheorghe s-a finalizat curatenia generala, igienizarile, modernizarile unor spatii de învatamânt, precum si amenajarea cabinetelor directorilor. Se are în vedere construirea unui gard nou, reamenajarea curtii interioare, amenajarea cancelariei si a secretariatului la cerinte moderne, precum si perfectarea problemelor legate de sistemul de încalzire a liceului.
     Pentru o buna functionare si desfasurare a activitatilor educationale si informative, a fost reorganizat si Consiliul de administratie (prof.: Rosu Elena, Selaru Georgeta, Ungureanu Florentina, Costrachievici Elena, Guzgan Tudorita, Borcea Laurentiu; contabil Cojoc Viorica), fiind totodata stabilite responsabilitatile tuturor colectivelor, comisiilor si subcomisiilor. Echipa astfel constituita si-a propus un model dinamic, realist, de lucru în echipa în scopul diagnosticarii si prognozarii problemelor scolii, având ca tinta promovarea în plan municipal si national a unei imagini pozitive a Liceului de Informatica.
     Prin rezultatele pe care le-a obtinut pâna acum si pe care doreste sa le îmbunatateasca în anii ce vin, Liceul de Informatica Piatra-Neamt este o unitate ce se constituie într-un factor de progres continuu al comunitatii, prin contributia ce si-a adus-o la formarea actualilor cetateni, unitate reprezentativa în acelasi timp pentru viata spirituala datorita valorilor pe care le-a dat în toate domeniile de activitate.


Bibliografie:
• Anuarul statistic din anul 1974.
• Documente din arhiva liceului.
• Actul de înfiintare a liceului de gaseste la arhiva liceului.
• Actele de construire a cladirilor anexe (internat, laboratoare, sala de sport, cantina) se gasesc în arhiva scolii.
• Protocolul de predare în proprietare publica a municipiului Piatra-Neamt a liceului, a cladirilor anexe si a terenurilor aferente se gasesc în arhiva scolii.

Copyright ©2005
Colegiul National de Informatica Piatra Neamt