Ataşatul  de cooperare educativă de la Ambasada Franţei la Iaşi, la Institutul Francez, domnul Raphaël Bruchet şi-a exprimat dorinţa de a lucra cu trupele de teatru în limba franceză din Neamţ.

Pentru aceasta, la sugestia doamnei  inspector de limbă franceză Cristina Grigori,  a venit la Colegiul Naţional de Informatică pentru a uni, în atelierul de improvizaţie teatrală pe care l-a propus, cele două trupe – CHOUETTE, a Colegiului Naţional de Informatică şi  SCENIC, a Colegiului Tehnic Gh. Cartianu.

De la intrarea în liceu a fost impresionat de diplomele ce dovedesc performanţele elevilor acestei şcoli şi de certificatele care atestă rezultatele de valoare ale muncii în echipe de profesori şi elevi.

A fost uimit şi de faptul că, la un liceu cu profil de matematică-informatică s-au câştigat multe premii I şi în domeniul artistic (teatru, literatură, muzică). Expoziţiile de desen, pictură şi artă manuală l-au convins pe deplin că informaticienii noştri  au şi o latură artistică pe care sunt încurajaţi să o manifeste.

“Sunt încântat şi de multitudinea şi varietatea proiectelor europene care s-au desfăşurat şi care sunt în curs de desfăşurare în şcoala dumneavoastră.” – a mărturisit domnul Raphaël Bruchet doamnei director al Colegiului Naţional de Informatică, prof.dr. Daniela Neamţu.

După ce a văzut expoziţia de carte româneasca şi străină organizată în cancelarie  de către bibliotecara liceului în colaborare cu librăria Humanitas, cu ocazia Zilei Învăţătorului, a vizitat biblioteca şcolii şi a răsfoit cele cinci publicaţii anuale ale CNI – revistele INFOPULS, Teme Monetare, TNT, Anuarul CNI, Lumea văzută prin ochii celor mici.

Atelierul de improvizaţie teatrală pe care l-a condus a fost o surpriză plăcută pentru membrii celor două trupe şi pentru profesorii coordonatori prezenţi: Alina Pamfil, Raluca Ene, Alina Baluş.

După ce au parcurs cele trei etape ale atelierului – de încălzire, de exerciţiu şi de punere în scenă a unei anumite situaţii alese de ei, după ce au lucrat gestul şi cuvântul, elevii celor două trupe şi-au exprimat mulţumirea şi bucuria de a fi avut ocazia să se manifeste, să lucreze în echipă, să se cunoască pe ei înşişi şi nu în ultimul rând să-şi facă  prieteni în trupa din celălalt liceu.

Domnul Raphaël Bruchet a apreciat atât entuziasmul copiilor, seriozitatea, creativitatea, dar şi nivelul  limbii franceze şi i-a încurajat în călătoria lor artistică şi lingvistică, propunând colaborări educative pentru viitor.