Concursul de robotică și programare NEXTLAB.TECH – ediția 2020

NEXTLAB.TECH cel mai mare concurs de robotică din România destinat elevilor din clasele II-IX, desfășurat în cadrul Romania Tech Nation, și-a desemnat câștigătorii ediția 2020. Concursul este  înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educației Naționale prin OMEN 5092/30.08.2019, Anexa 5, poziția 99.

Concursul s-a desfășurat în trei etape:

  • Parcurgerea unui flux gratuit de programare Open Roberta Lab disponibil online pe platforma robo.nextlab.tech la finalul căruia elevii au susținut un test online individual. Elevii care au obținut cel puțin 70 de puncte la test(din 100) s-au calificat în faza 2. Pe baza testului online și a unor criterii sociale organizatorii au selectat cinci sute elevi care au primit kit-uri de roboței fizici bazați pe Arduino(MIRO si TECHNICUS) oferiți de sponsorul principal național: Banca Comercială Română. Elevii Mitreanu Iustin Gabriel- clasa a VII-a A și Lupașcu Eduardo Ștefan-clasa a VII-a B au primit astfel roboți de tip MIRO destinați participanților pentru clasele III-VII.
  • Elevii calificați în faza 2, au parcurs un al doilea flux care a avut ca scop construirea unui robot de tip line-follower pe baza kit-ului oferit de organizatori.
  • La etapa finală elevii au participat individual sau în echipe de maxim 2 elevi. Etapa a constat din programarea robotului pentru a parcurge un traseu de tip Line Follower Basic, stabilit de organizatori. Etapa fiind organizată online, respectarea traseului și timpul de parcurgere a acestuia au fost înregistrate de elevi și transmise comisiei de evaluare, fiind realizate și filme de prezentare a robotului și a implicării elevilor în etapele proiectului.

La etapa finală a concursului au participat peste 1.400 de elevi, la nivel național. Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț a fost reprezentat de elevul Mitreanu Iustin Gabriel cu robotul ”Iustin-Gabriel” și de echipa formată din elevii Lupașcu Eduardo-Ștefan și Helbet David-Cristian cu robotul ”Solomon”, coordonați de profesor Gabriela Blaga. Iustin Mitreanu a obținut locul 135, iar echipa Eduardo Lupașcu și David Helbet a obținut locul 142. Astfel Colegiul Național de Informatică a ocupat locul 48 în clasamentul școlilor participante.

Așteptăm cu nerăbdare ediția 2021.

Organizatorii concursului au fost:

  • Asociația “Clubul Informaticii Economice-CyberKnowledgeClub(CKC)” fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE, București , inițiator concurs;
  • Banca Comercială Română, sponsor principal național;
  • tech platformă inovativă pentru gestionarea hackathoanelor și concursurilor de robotică precum și a activităților de învățare adaptivă și evaluare inteligentă.

prof. Gabriela Blaga