În perioada 27 februarie – 2 martie, la Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț s-a desfășurat Concursul pluridisciplinar ProSoft@NT, un eveniment care îşi propune să stimuleze un dialog al celor care ştiu să îmbine pragmatismul, perseverenţa şi creativitatea, un proiect cu personalitate, care poate fi inclus în categoria competiţiilor din care nu rezultă învingători şi învinşi, ci numai oameni mereu mai motivaţi în dorinţa lor de a atinge excelenţa.        Peste 200 de elevi şi profesori din România, Italia şi Republica Moldova au participat la această competiție care, având o tradiţie de 14 ani, a crescut ca amploare şi importanţă, devenind o întrecere națională cu participare internaţională, la care iau parte cei mai buni elevi la disciplinele matematică şi informatică.

Miercuri, 27 februarie, a avut loc deschiderea oficială a concursului, care a reunit, în sala ,,Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, oficialitățile județului – doamna viceprimar Luminița Vîrlan, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale – doamna inspector general Nușa Dumitriu Lupan, reprezentați ai ISJ Neamț – inspector general adjunct Ioan Milea, inspector de specialitate prof. Camelia Neța (matematică) și inspector de specialitate prof. Florentina Ungureanu (informatică), reprezentanți ai Universității ,,Alexandru  Ioan Cuza” din Iași – conferenţiar dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică, conf. dr. Mihai Gontineac, decanul Facultăţii de Matematică, conducerea CNI – director prof. dr Daniela Neamțu și director adjunct prof. Vasile Diaconu, precum și participanții la concurs, veniți din țara și din Republica Moldova și Italia.

În zilele de joi, 28 februarie, și vineri, 1 martie, participanţii s-au întrecut la programare individuală, matematică, soft educaţional (realizare de pagini web) şi proba interdisciplinară matematică-informatică pe echipe. În paralel cu acest concurs a avut loc finala naţională a Olimpiadei Internaţionale de Informatică pe echipe (IOIT 2019), al cărei promotor este Instituto Aldini Valeriani Sirani din Bologna Italia.

După susținerea probelor, tinerii informaticieni și matematicieni au luat o pauză absolut necesară de la emoţiile şi agitaţia competiţiei, pentru a realiza o incursiune în universul fascinant al tradiţiilor şi al istoriei nemţene, incursiune facilitată de cele două excursii realizate la mănăstirile din nordul Moldovei, respectiv, în Cheile Bicazului.

Vineri, 1 martie, a avut loc Sesiunea de Comunicări Metodico-Ştiinţifice „Memorial Vasile Ţifui” în laboratorul multimedia al Colegiului Naţional de Informatică, titlul ediției din acest an fiind „Creativitate și inovație în medii virtuale de învățare”.

Doamna prof  dr.  Daniela  Neamţu a accentuat dimensiunea pluridisciplinară şi multilingvistică a evenimentului. Sesiunea a fost o bună oportunitate de a face schimb de experiență în ceea ce priveşte diferite aspecte ale utilizării mijloacelor IT în educație și de a discuta elemente importante pentru reformarea curriculumului de către toți participanții la aceasta – elevi, studenți, profesori din învățământul preuniversitar şi universitar, specialiști din Ministerul Educației și traineri din companii producătoare de software.

Tot vineri, în Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, au fost premiați câștigătorii probelor care au avut loc în cadrul  Concursul Pluridisciplinar  Prosoft@NT. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către doi dintre președinții competiției, conf. dr. Adrian Iftene,decanul Facultății  de Informatică din cadrul Universității  „A.I.Cuza” din Iași, și conf. dr. Mihai Gontineac, decanul Facultății de Matematică din cadrul Universității  „A.I.Cuza” din Iași,  și  de către domnii directori ai CNI, prof dr. Daniela Neamțu și prof. Vasile Diaconu. Festivitatea de premiere a celor mai buni elevi la probele de matematică şi informatică a fost completată de  momente  artistice  inedite,  menite  nu doar să  delecteze  publicul, ci  şi  să  pună în  valoare  preocupările multiple ale elevilor și ale profesorilor Colegiului Național de Informatică.

 

Concursul s-a bucurat de aprecieri venind atât din partea participanților din țară, cât și din partea celor din străinătate, iar acest fapt este susținut și de impresiile împărtășite reporterilor CNI de către câțiva dintre ei.

 

 Reporter: Are you  in Piatra-Neamt for the first time?

Christian Gambetti: No, this is the 4th time I am in Piatra-Neamț.

Parelli Watteia: Yes, this is the first time I am taking part in this contest.

Ithan Lama: No, it is my second year here.

Jiang Jianhao:Yes, it is my first time in Romania.

 

Reporter: Are there any differences between the Interdisciplinary Prosoft@NT  Contest and any other similar competitions?

Christian Gambetti: The big difference I can find is that in Italy, for IOIT, I have good results, and here I have not.

Parelli Watteia: This contest is much harder than italian competitions.

Ithan Lama: Yes, Prosoft@NT is a very difficult contest.

Jiang Jianhao:Yes, I think  Prosoft@NT is much harder than other contests in Italy.

 

Reporter: Do you consider that the students’ participation in the Interdisciplinary Prosoft@NT Contest will be relevant for their involvement in other competitions and for their career?

Christian Gambetti: Yes, I think it will be relevant.

Parelli Watteia: Yes, it can be very usefull.

Ithan Lama: I think this contest will help me for my future career.

Jiang Jianhao:Yes, for sure this is a very special experience that will change our career.

 

Reporter: What thoughts do you want to share with other participants?

Christian Gambetti: Train and study a lot!

Parelli Watteia: I am really glad for the opportunity to take part in this contest.

Ithan Lama: It was a usefull experience.

Jiang Jianhao:.Study hard, be competitive and dream big!

[galerie]