În perioada 26-27 februarie 2015, se organizează la Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ, Concursul Pluridisciplinar PROSOFT@NT. După unsprezece ani de existenţă, timp în care concursul a căpătat diferite înfăţişări, propunându-şi să răspundă exigenţelor mediului competitiv din spaţiul românesc, odată cu această ediţie el îşi găseşte locul printre concursurile şcolare de nivel naţional cu finanţare MEN aprobată de OMEN 5002/2.12.2014. Competiţia este gândită ca o formă de a consolida forţa şi informaţiile elevilor pentru olimpiadele consacrate.

Acesta este structurat pe următoarele probe: cea interdisciplinară (matematică-informatică), cea de programare, cea de matematică, cea de soft educaţional/pagini web.

El se adresează elevilor din clasele liceale, a IX-a şi a X-a, loturi naţionale fiind  formate din câte trei elevi, implicaţi în fiecare secţiune. Cu siguranţă, în maniera aceasta, concursul a obţinut plus valoare, selecţia la nivelul loturilor fiind una foarte strictă, astfel încât să se asigure excelenţa.

 ***

Doamna Inspector General în cadrul Ministerului Ministerului  Educaţiei  Naţionale, Nuşa Dumitriu  Lupan, a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor reporterilor Infopuls Chelaru Andreea şi Condurache Andra, clasa a X-a D.

Reporter: Concursul PROSOFT@NT răspunde exigențelor mediului competitiv din spațiul educativ românesc?

Concursul PROSOFT@NT în acest format urmează să demonstreze după această primă ediție dacă se ridică la nivelul exigențelor mediului competitiv. Acest concurs, așa cum spuneam și la deschidere, este în acest nou format și cu acest nou statut de competiție națională din anul acesta. Bineînțeles că pentru a fi încadrat în calendarul competițional național, acest concurs ar trebui să demonstreze ceva de-a lungul timpului, dar a demonstrat ca și concurs interjudețean. Acum este concurs național. După această ediție urmează o analiză în urma căreia vom concluziona dacă s-a ridicat la nivelul exigențelor competiționale și ceea ce nu este încă la nivelul cerut este perfectibil pentru edițiile următoare.

Reporter: Ce opinie aveți în legătură cu organizarea concursului PROSOFT@NT?

Așa cum m-am obișnuit la evenimentele organizate la Piatra-Neamț și de această dată lucrurile au stat foarte bine sub aspect administrativ și organizatoric. Așteptările mele, care au fost în fiecare an, s-au atins și la aceasta ediție.

Reporter: Care sunt gândurile pe care le transmiteți participanților?

Transmit participanților un mesaj pozitiv, chiar dacă la aceasta ediție a concursului nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor lor sau a profesorilor, trebuie  să privească constructiv înainte și să nu  demobilizeze, să se pregătească mai bine și la anul să vină cu forțe proaspete, cu un nivel de pregătire mai ridicat, astfel încât să se poată situa la nivelul cerințelor problemelor cu care se confruntă la acest concurs.

 ***

Delegaţia Federaţiei Ruse a răspuns afirmativ provocării lansate de concurs şi şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu organizarea şi desfăşurarea competiţiei. Reporteri: Hîra Graţiela, Zaharia Patricia şi Pletosu Cosmin, clasa a X-a A.

 

Reporter: Are you  in Piatra-Neamt for the first time?

Actually, no .This is the 4th time our High School’s 1517 Team has come from Moscow to Piatra-Neamt.

Reporter: What are your expectations regarding   the  Interdisciplinary Prosoft@NT Contest?

First of all, we are interested in cooperating with other schools , especially the ones  from different countries because we get the chance to talk about various subjects. And of course, what’s more interesting is the exchange of  knowledge between students.

Reporter: Are there any differences between the Interdisciplinary Prosoft@NT Contest and any other similar competitions?

Yes, there are some. For example, our High School also leads the “Scientia Unescamus” conference, which is based on research and projects and the “Gym CinFes-1517” Festival. This year is the 4th edition of the International Scientific and Practical Conference  “Scientia Unescamus”, in Moscow, 3rd – 5th April.

Reporter: Do you consider that the students’ participation in the Interdisciplinary Prosoft@NT Contest will be relevant for their involvement in other competitions and for their career?

Of course it’s very important for students not only to develop their knowledge in mathematics, but also to improve their language skills. It’s undoubtedly useful for their future career.

Reporter: What thoughts do you want to share with other participants?

We would like to say that we’ll be glad to see other participants on our 4th edition of the International Scientific and Practical Conference  “Scientia Unescamus”, in Moscow, 3rd – 5th April. We hope for the best cooperation and future development of educational quality for schools.

The Russian  Delegation:
Principle assistant Nefedoua Marina,
English Teacher Pologikh Ekaterina
Computer Science Teacher Kalinkina Inga

  ***

 Domnul conferenţiar dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică, din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, a avut plăcerea de a ne împărtăşi câteva din impresiile sale referitoare la concursul din acest an. Reporter Răzvan Mancaş, clasa a XI-a E.

Reporter: Sunteţi pentru prima dată la Piatra-Neamţ?

Nu. Anul acesta sunt pentru a doua oară la Piatra-Neamţ.

Reporter: Aţi avut timp să vizitaţi câteva locuri, să vă faceţi o impresie despre acest oraş ?

Da, desigur. Am avut timp să vizitez grădina zoologică, am mers cu telegondola, am venit la Colegiul Naţional de Informatică.

Reporter: Ce aşteptări aveţi în privinţa desfăşurării Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT?

Ca în fiecare an aştept să văd ideile noi şi interesante ale participanţilor, atât la matematică, cât şi la informatică. De fiecare dată am fost plăcut impresionat de modul în care au conceput subiectele primite.

Reporter: Există elemente distinctive pe care le aduce Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT în comparaţie cu altele de acest gen?

Cred că este singurul concurs la care aveţi succes cu participanţii din Rusia. N-am mai văzut alte concursuri unde să vină aşa de regulat aceşti concurenţi. Mă bucur că aveţi curaj să-i chemaţi, deoarece ei sunt foarte buni la matematică.

Reporter: Consideraţi că participarea elevilor la Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT va avea relevanţă în implicarea elevilor la alte concursuri şi, de ce nu, în cariera lor?

Pot să spun, am văzut şi anul trecut, că elevii foarte buni de la Olimpiada Naţionala de Informatică, pe care îi ştiu, au venit la acest concurs şi au confirmat că este un antrenament pentru ei participarea la astfel de competiţii. Ei au luat locul întâi, doi, trei. În cele din urmă au mers la alte concursuri la care au obţinut tot locuri onorabile. Pentru ei este o ocazie să se mobilizeze, să se cunoască şi, nu în ultimul rând, să-şi testeze forţele. Cred că în viitor şi alţi candidaţi care vor să meargă la fazele finale ale Olimpiadei de Informatică vor veni aici. Sunt sigur că şi la matematică este exact la fel.

Reporter: Ce gânduri transmiteţi elevilor participanţi la acest concurs?

Mult succes, să aibă o zi bună, cu idei măreţe pentru problemele pe care le au de rezolvat. Ştiu că, de regulă, problemele sunt grele, spre foarte grele, cel puţin la informatică au ce să facă în timpul alocat concursului.

Reporter: Cum vă petreceţi ziua de naştere în cadrul concursului?

Este prima dată când îmi petrec ziua de naştere departe de familie, de copii, de soţie.

 

Reporter: Aceasta înseamnă că este dificil?

Încă nu am stat să mă gândesc. Până acum am avut etape, etape şi nu am avut timp să mă gândesc.

***

Domnul prof. dr. ing. Emil Creţu de la Facultatea de Informatică din Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti, a răspuns întrebărilor reporterilor Infopuls Răzvan Mancaş, XI E, şi Savu Georgiana, X D.

 

Reporter: Ce opinie aveți în legătură cu organizarea concursului Prosoft@NT?

Eu am participat cu mulți ani înainte în calitate de președinte a acestui concurs. Pot sa afirm că an de an s-a văzut o creștere a calității concurenților și într-adevăr, în acest an, deși este prima oară când concursul se adresează doar elevilor de clasa a 9 a și a 10 a, vorbesc în domeniul informaticii, s-a constatat o foarte bună pregătire a concurenților. De altfel, rezultatele au fost foarte bune, iar cei care au luat premiu au avut punctaje foarte aproape de limita maximă.

Reporter: Cum au fost subiectele? Care a fost gradul de dificultate în comparație cu anii trecuți?

Având în vedere și calitatea concurenților, subiectele au avut un grad de dificultate destul de ridicat, nu au fost niște subiecte foarte ușoare sau la îndemâna oricui, dar participanții au demonstrat că au un set de cunoştinţe bune și au făcut față.

Reporter: Care sunt gândurile pe care le transmiteți elevilor participanți?

Gândurile mele sincere sunt că toți elevii participanți ar trebui să continue să muncească, să-și ridice calitatea nivelului pregătirii, mai ales ca domeniul informaticii este un domeniu fascinant.

***

 Din Comisia Naţională, specialitatea informatică, domnul profesor Panaete Adrian de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, Botoşani ne-a împărtăşit câteva impresii. Reporte Maria Romanescu, clasa a XI-a E.

Reporter: Sunteţi pentru prima dată la Piatra-Neamţ?

Nu. Am fost de foarte multe ori în Piatra-Neamţ si la Colegiul National de Informatică.

Reporter: Ce impresie proaspătă aveţi despre oraş?

Nu am avut timp să-mi formez o impresie, dar nu  este foarte schimbat faţă de cum îl ştiam eu.

Reporter: Ce aşteptări aveţi în privinţa desfăşurării Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT?

Îmi  doresc să se organizeze acest concurs şi la nivelul claselor a XI-a si a XII-a, cel puţin la programare. Aceasta ar fi prima dorinţă, pentru că acest concurs a fost foarte apreciat de-a lungul anilor şi, din informaţiile pe care le am eu, am aflat că elevii din clasele a XI-a şi a XII-a regretă foarte mult că nu au putut să participe la acest concurs.

Reporter: Care sunt atuurile pe care consideraţi dumneavoastră că le-ar avea concursul Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT?

În primul rând echipa de aici din liceu, care stă în spatele organizării acestui concurs, este primul atu al acestei competiţii, având experienţă în coordonarea concursului. Am înţeles că acesta se organizează încă din 2004. Un alt aspect este dotarea foarte bună de care dispune colegiul şi mediul foarte bun în care se poate desfăşura  concursul.

Reporter: Consideraţi că participarea elevilor la Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT este relevantă pentru viitorul lor?

Da. Este bine din mai multe puncte de vedere: pe de o parte, concursul este organizat foarte aproape de olimpiada judeţeană şi astfel este o pregătire în plus pentru elevi; pe de altă parte, au posibilitatea să ia legătura cu colegi de prin alte părţi, să descopere algoritmi noi pe care nu i-au mai întâlnit până atunci si pe care nu se ştie când îi vor folosi într-un soft pe care-l  vor produce ca nişte mari programatori la o firmă. Ca o concluzie, aş putea spune că, în general, participarea la concursuri de programare aduce un plus pentru respectivul elev.

Reporter: Ce gânduri transmiteţi elevilor participanţi?

Pentru elevii care vor participa la proba de mâine succes, iar pentru cei de azi felicitări celor care au făcut mai bine.

***

 Tot din Comisia Națională, specialitatea informatică, domnul Paul Diac, asistent drd.  la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Informatică, Iași, și-a exprimat punctul de vedere:

Reporter: Sunteţi pentru prima dată la Piatra-Neamț ? Ce impresie aveţi despre acest oraş?

Eu, personal, am mai fost aici. Cât am reuşit să vizitez, mi-a generat o impresie pozitivă. Este un oraş frumos, modern şi spre deosebire  de alte oraşe este şi primitor.

Reporter: Ce aşteptări aveţi în privinţa desfăşurării Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT?

Înainte de toate, mă aştept la o evoluţie bună şi foarte bună din partea candidaţilor, mă aştept la găsirea unor soluţii ingenioase şi, nu în ultimul rând, la o justă selectare a candidaţilor.

Reporter: Există elemente diferite pe care le aduce Concursul  Pluridisciplinar Prosoft@NT faţă de alte competiţii de acest gen?

 

Spre deosebire de toate celelalte competiţii, acest concurs se individualizează prin proba pe echipe.

Reporter: Ce gânduri transmiteţi elevilor participanţi?

Să nu piardă nicio șansă de a participa la concursuri  în domeniul informaticii, deoarece aceasta presupune pregătire în plus, un progres și o experiență pe care o vor putea folosi cu siguranță și în alte împrejurări.

***

 Tot din Comisia Națională, specialitatea informatică, domnul profesor dr. Manolache Gheorghe de la Colegiul Naţional de Informatică, ne-a împărtăşit impresiile dumnealui.

 

Reporter: Ce aşteptări aveţi în privinţa desfăşurării Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT?

Ca si gazdă a acestui concurs îmi doresc o calitate deosebita a participanţilor. Problemele  sunt de un nivel ridicat deoarece dorim apropierea acestor subiecte de cele de la faza judeţeană a olimpiadei.

Reporter: Care sunt atuurile pe care consideraţi dumneavoastră că le-ar avea concursul Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT?

Atuurile pe care consider că le are concursul acesta sunt: în primul rând, perioada dinaintea olimpiadei, care aş putea spune că ţine locul unei simulări. În al doilea rând, datorită faptului că este singurul concurs din liceu, vin cei mai bine pregătiţi. Nu în ultimul rând, nota de originalitate este dată de organizarea concursului pe echipe, ceea ce presupune comunicare, asumarea sarcinii, intr-ajutorare.

Reporter: Ce gânduri transmiteţi elevilor participanţi?

Îmi doresc ca la anul viitor să găzduiesc mult mai mulţi participanţi şi să se menţină standardul din punct de vedere al organizării.

 ***

Simultan se derulează Concursul PROSOFT@NT- JUNIOR, secţia de matematică, adresat elevilor de clasa a VII-a şi a VIII-a, concurs conceput din dorinţa de a realiza o pepinieră pentru etapele ulterioare, respectiv, Concursul Interdisciplinar  „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE, la care participă echipe formate din trei elevi din clasele IX-XI. Proba aceasta este experimentală, fiind facilitată de materialele şi mijloacele didactice existente în laboratorul de fizică, urmărindu-se simularea unor fenomene şi sisteme fizice.

Reporterii Infopuls, Pletosu Cosmin, Hîra Graţiela, Zaharia Patricia, X A, au luat şi câteva impresii de la concurenţii de la Concursul Pluridisciplinar PROSOFT@NT, secţiunea mataematică, şi de la Concursul PROSOFT@NT- JUNIOR.

 

Reporter: Ce așteptări ai de la acest concurs ?

R1 : „Fiind încă la început de drum nu mă aștept să fi rezolvat complet toate subiectele, dar am scris destul pentru a primi, după părerea mea, un punctaj decent.” (Postolache Anastasia – Liceul Tehnologic „Spiru Haret”, Piatra-Neamț)

R2 : „Medii spre bune, deoarece ultima problemă nu am știut s-o fac, dar măcar am încercat. Sper să iau un rezultat bunicel.” (Pricope Tudor-Vlad – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani)

R3 : „Nu prea multe, dar am rezolvat subiectele cât de cât” (Coroamă Diana –  Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, Piatra-Neamț)

R4 : „Sper că ce am scris va fi punctat de profesori.” (Nechita Mihaela – Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț)

Reporter:  Cum apreciezi condițiile în care se desfășoară competiția ?

R1 : „Extrem de bune. Spre deosebire de alte concursuri la care am participat, acesta este chiar unul dintre cele mai bune. Liniște în sală, seriozitate maximă, nimeni nu a încercat să copieze.”  (Pricope Tudor-Vlad – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani)

R2 : „Mi-a plăcut foarte mult cum am fost trataţi.” (Coroamă Diana – Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, Piatra-Neamț)

R3 : „Concursul s-a desfășurat în condiții bune, organizarea a fost bună.” (Linguraru Andrei – Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamț)

Reporter: Cum au fost subiectele ?

R1 : „Unele extrem de uşoare pentru că am întâlnit exerciţii asemănătoare, dar altele mai grele.” (Manea Dragoș – Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov)

R2 : „Mă așteptam să fie la acest grad de dificultate, dar m-am descurcat.” (Hogea Bianca – Liceul Tehnologic „Spiru Haret”, Piatra-Neamț)

R3 : „Destul de grele, am reușit să rezolv puțin din ele.” (Coțofan Alexandru – Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, Piatra-Neamț)

R4 : „Au fost interesante, necesitau o pregătire destul de avansată și niște idei bune.” (Linguraru Andrei – Colegiul National de Informatică, Piatra-Neamț)

Reporter: Care este principalul tău atu în această competiție ?

R1 : „Faptul că îmi place foarte mult matematica.” (Linguraru Andrei – Colegiul National de Informatică, Piatra-Neamț)

R2 : „Aritmetica.” (Nechita Mihaela – Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț)

R3 : „Dau tot ce pot !” (Coroamă Diana – Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, Piatra-Neamț)

Reporter: Cine, ce îți poartă noroc ?

R1 : „Credința și încrederea în sine.” (Postolache Anastasia – Liceul Tehnologic „Spiru Haret, Piatra-Neamț)

R2 : „Nu am un obiect sau o persoană anume. Știu că am persoane care se gândesc la mine și mă susțin și asta îmi dă curaj.” (Coțofan Alexandru – Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, Piatra-Neamț)

***

 În cadrul Concursului Interdisciplinar  „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE s-a derulat competiţia  sprijinită de domnul lector dr. Ioan Dumitru de la Universitatea „Al. I Cuza”, Facultatea de Fizică,  propunător al subiectelor. Este de menţionat faptul că acesta se află la a treia ediţie, iar aspectul inedit a constat în proba practic-experimentală, ce a fost privită ca un bun augur de către toţi participanţii. Dumnealui a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de reporterii Infopuls, Chelaru Andreea şi Savu Georgiana, clasa a X-a D.

 

Reporter: Sunteți pentru prima dată la Piatra-Neamț ?

Nu, eu am fost și în anii trecuți, este al treilea an de când vin la Colegiul Național de Informatică. Am participat şi la celelalte ediții.

Reporter: Ce așteptări aveți în privința desfășurării Concursului Pluridisciplinar „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE ?

La secțiunea de fizică, m-am bucurat întotdeauna de concurs și de idee. Față de celelalte concursuri de fizică, de exemplu olimpiada, copiii sunt puși atât în fața unei probe teoretice, cât și în fața uneia experimentale.

Reporter: Sunt elemente diferite pe care le aduce Concursul Pluridisciplinar „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE față de celelalte competiții de acest gen?

Mai mult decât atât, concursul este unul pe echipe și dacă ați observat sunt echipe de copii care sunt în clasa a IX-a, a X-a si a XI-a. Subiectele, cele concepute de mine, sunt făcute de așa natură încât un singur copil nu ar avea timp să rezolve toate problemele pe cont propriu și atunci elevii trebuie să-și împartă sarcinile între ei. Cel mai mare din echipă ar trebui să le repartizeze sarcinile celorlalți, ca un fel de  lider. Îmi închipui că lucrul acesta este foarte interesant mai ales pentru echipa în sine şi îi ajută și pe viitor, lucrează într-o colectivitate și câștigă experiență.

Reporter: Considerați că participarea elevilor la Concursul Pluridisciplinar „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE va avea relevanță în implicarea lor la alte concursuri și, de ce nu, în cariera lor?

În primul rând, dincolo de miza ştiinţifică concursul este o fericită ocazie de socializare şi de confruntare a opiniilor diferite. Faptul că acesta este un concurs naţional, implică o responsabilitate din partea elevilor, încercând să pună în valoare atuurile şcolii de fizică din ţară.

Reporter: Ce gânduri le transmiteți participanților ?

Eu le transmit să aibă entuziasm. Am spus mereu că fizica este o disciplină frumoasă și nu una la îndemâna oricui, ci una care presupune muncă şi perseverenţă.  Cei ce lucrează la fizică vor avea și satisfacția reușitei ulterioare. Aș vrea să continue cu pasiunea lor și astfel să îi văd în poziții frumoase peste ani.  Îmi place să aud că au evoluat și le-aș dori să ajungă în locuri care să le asigure satisfacţia profesională şi personală.

***

 Elevii participanţi la Concursul Interdisciplinar  „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE au avut plăcerea de a răspunde întrebărilor reporterilor Infopuls Savu Georgiana şi Chelaru Andreea, clasa a X-a D.

Reporter: Ce aşteptări ai de la acest concurs?

R1: Sper ca echipa mea să câştige un premiu şi contează foarte mult experienţa pe care am acumulat-o. (Stoian Vlad, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ)

R2:   Este o experienţă plăcută pe care sper că o voi repeta. Vreau să ştiu ce nu am făcut la concurs şi pe viitor să mă ajute acest lucru în pregătirea mea. (Cerbu Tudor, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Târgu Neamţ)

R3: Am avut așteptări legate de experimente care s-au îndeplinit, m-am așteptat să avem materiale de calitate și au fost, m-am așteptat să fie o desfașurare coerentă și a fost totul ok. (Mazilu Cristian, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ)

Reporter: Cum apreciezi condiţiile în care s-a desfăşurat competiţia?

R1: A fost o sală bună, cât despre colectiv, dacă erau mai mulţi participanţi, simţeam competiţia mult mai bine şi poate aveam o reuşită bună. (Stoian Vlad, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ)

R2:  Nu a fost nicio problemă cu condiţiile, totul a fost pe placul meu şi al celorlalţi. (Cerbu Tudor, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Târgu Neamţ)

R3: Foarte bune, a fost totul bine. (Mazilu Cristian, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ)

Reporter: Cum au fost subiectele?

R1: Au fost acceptabile, mai ales la proba practică unde m-am descurcat cel mai bine. (Stoian Vlad, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ)

R2: Au fost uşoare toate subiectele, sper să nu fi dat în bară cu niciunul. (Cerbu Tudor, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Târgu Neamţ)

R3: Subiectele au fost destul de dificile, se pot rezolva, însă timpul a fost destul de scurt. (Mazilu Cristian, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ)

Reporter: Care este principalul tău atu în acest concurs?

R1: Electricitatea m-a ajutat cel mai mult. Au fost probleme pe acest modul şi m-am descurcat bine. (Stoian Vlad, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ)

R2: Pe lângă noţiunile teoretice acumulate pe parcursul anilor, m-a ajutat şi uşurinţa cu care comunic cu ceilalţi. (Cerbu Tudor, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Târgu Neamţ)

R3: Termodinamica, calorimetria si mecanica. (Mazilu Cristian, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ)

Reporter: Cine, ce îţi poartă noroc?

R1: Faptul că am capul pe umeri mereu şi sunt conştient mereu de ceea ce fac mă ajută în orice. Acesta este talismanul meu norocos. (Stoian Vlad, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ)

R2: Nu cred în noroc, mă bazez pe cunoştinţele şi în puterile mele. (Cerbu Tudor, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Târgu Neamţ)

R3: Nu cred în noroc, cred doar în propriile mele forțe. (Mazilu Cristian, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ)

Vineri, 27 februarie, a avut loc Sesiunea de Comunicări Metodico-Ştiinţifice „Memorial Vasile Ţifui” în laboratorul multimedia al Colegiului Naţional de Informatică. Au participat  personalităţi  precum doamna Nuşa Dumitriu  Lupan,  Inspector  General  al Ministerului  Educaţiei  Naţionale,  domnul  prof. dr. ing. Emil Creţu de la Facultatea de Informatică din Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti, domnul conferenţiar dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii Universitatea „Al. I. Cuza”, preşedintele  Concursului Pluridisciplinar PROSOFT@NT, doamna Florentina  Ungureanu,  Inspector  de  Informatică,  ISJ  Neamţ,  doamna Silvia Bortariu, Inspector de Resurse Umane, ISJ Neamţ, doamna  prof  dr.  Daniela  Neamţu, director al Colegiului Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ. Doamna prof  dr.  Daniela  Neamţu a accentuat dimensiunea pluridisciplinară şi multilingvistică a evenimentului.

Ediția de anul acesta a sesiunii internaționale de comunicări metodico-științifice promovează transferul de inovații dinspre și înspre mediul formal și mediul non-formal, pe verticală. Sesiunea a fost o bună oportunitate de a face schimb de experiență în ceea ce priveşte diferite aspecte ale utilizării mijloacelor IT în educație și de a discuta elemente importante pentru reformarea curriculumului de către toți participanții la aceasta – elevi, studenți, profesori din învățământul preuniversitar şi universitar, specialiști din Ministerul Educației și traineri din companii producătoare de software. Aceasta a fost desfăşurată sub forma unui webinar unde s-a punctat capacitatea de a face din actul  învăţării  unul care trece dincolo  de  sălile  de  clase,  considerându-se  importantă  formarea  deprinderilor,  dincolo  de  transmiterea informaţiilor. La sesiune au participat, prin videoconferinţă, Soma Singh, din New Delhi, India, cu  proiectul interdisciplinar „Township of the future”, Paul Venlegen, de la Amsterdam University College cu  proiectul „The Digital Age”, Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică, Universitatea „Al. I. Cuza”, preşedintele  Concursului Pluridisciplinar PROSOFT@NT cu proiectul „Diversification in an image retrieval system”, precum şi domnii profesori de la Colegiul Naţional de Informatică, Luca Nicu şi Gabriela Blaga cu „Punctul – Element de limbaj plastic”, proiect realizat în Office Mix, şi doamnele profesoare Diana Bejan, Carmen Florescu, Laura Chertic, Cornelia Ţăbârnac, Mariana Fronea care au prezentat un blog care conţine lucrările realizate de elevii participanţi la Concursul Interdisciplinar  „PROSOFT@NT”- ŞTIINŢE.

Temele de discuţie au fost mediul virtual de învăţare, metode activ-participative aplicate în cadrul activităţilor educaţionale, utilizarea TIC în realizarea orelor de curs în altă specializare decât informatica, mijloace și tehnici de comunicare în sistem informatizat, creşterea nivelului de performanţă a actului educaţional, prin accesul la informaţie şi utilizarea platformelor e-learning, utilizarea mijloacelor IT în scopul dezvoltării gândirii ştiinţifice în domenii conexe disciplinei informatică, realizarea unor materiale didactice aplicabile în procesul didactic, crearea unor medii inovative în educaţie, cu ajutorul tehnologiilor de informare şi comunicare, pentru realizarea unor lecţii interdisciplinare, încurajarea inovaţiei în procesul didactic, crearea unor contexte educaţionale – formative stimulative, pentru asigurarea excelenţei în educaţie, schimb de bune practici, pentru atingerea unor standarde superioare în activitatea metodico-ştiinţifică, bazate pe competenţe cu indicatori de performanţă, modele de lecţii transcurriculare realizate cu ajutorul noilor tehnologii IT.

Vineri, 27 februarie 2015, în Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, au fost premiați câștigătorii probelor care au avut loc în cadrul  Concursul Pluridisciplinar  Prosoft@NT. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către doi dintre președinții competiției, prof. dr. ing. Emil Creţu de la Facultatea de Informatică din Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti, și conf. dr. Adrian Iftene,decanul Facultății  de Informatică din cadrul Universității  „A.I.Cuza” din Iași,  și  de către domnii directori ai CNI, prof dr. Daniela Neamțu și prof. Vasile Diaconu. Festivitatea de premiere a celor mai buni elevi la probele de matematică şi informatică a fost completată de  momente  artistice  inedite,  menite  nu doar  să  delecteze  publicul,  ci  şi  să  pună în  valoare  preocupările multiple ale elevilor și ale profesorilor Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț.

[galerie]