Hour of Code la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț

 

Între 8 și 14 decembrie 2014, elevii de la Colegiul Național de Informatică au participat la evenimentul Hour of Code(Ora de Programare), care își propune să facă din programare un limbaj accesibil oricui și să arate că, indiferent de vârstă sau de cunoştinţe, oricine poate învăţa bazele acesteia.

În cadrul ediţiei 2013 Hour of Code, la nivel mondial au participat 15 milioane de oameni şi din România s-au înscris 75.000 de cursanţi. Anul acesta organizatorii se aşteaptă la un număr de participanți și mai mare.Lideri si trendsetteri din întreaga lume sunt de acord  viitorul este al tehnologiei, iar tehnologia înseamnă într-o bună măsură IT. La nivel global, nume sonore din zona de IT precum Facebook (Sheryl Sandberg), Google (Eric Schmidt), Microsoft (Bill Gates) sau Twitter (Jack Dorsey), dar şi personalităţi mondene susţin Hour of Code. Ei sunt de părere că tot mai mulț elevi ar trebui să învețe despre computere și programare, iar evenimentul Hour of Code, poate fi un bun punct de  început pentru ai atrage spre acest domeniu.

Proiectul lansează către participanţi provocarea de a accesa, timp de o oră, unul dintre tutorialele online de pe ro.code.org şi de a participa la o introducere distractivă în lumea programării. Tutorialul poate fi accesat de pe orice computer, tabletă sau smartphone.

În organizarea activităților Hour of Code la Colegiul Național de Informatică, ne-au fost alături doamna Gabriela Barna din partea Microsoft România și doamna Elena Coman din partea TechSoup Romania.

Timp de o săptămână, elevii și profesorii au accesat tutorialele și au parcurs materialele. Elevii de gimnaziu au fost încântați de tutorialele create pentru începători. Ei le-au parcurs având sprijin atât din partea profesorilor cât și din partea colegilor mai mari. Elevii de liceu au parcurs mai multe tutoriale, pornind de la cele de începători și până la cele de Java. Pentru ei evenimentul a însemnat doar abordarea din punct de vedere algoritmic a problemelor ci, deasemeni,  posibilitatea de a-și găsi noi orizonturi de dezvoltare și integrare în societatea secolului XXI.

Astfel profesorii de informatică Andone Elena, Blaga Gabriela, Costrachevici Elena, Diaconu Vasile, Ene Dumitru, Manolache Gheorghe, Mindru Mariana, Mititelu Ana, Nour Georgeta, Onofrei Daniel, Podbereschi Maria, Ungureanu Florentina au desfășurat ore la toate clasele de gimnaziu și liceu.

 

prof. Gabriela Blaga

[galerie]