A început vacanța pentru elevii Colegiului Național de Informatică, dar printre coronițe, zâmbete, emoții legate de examenele naționale, un gând trist își face apariția, umbrind momentul festiv al verii. Chiar înainte de solstițiu, pe 20 iunie 2022, un om de excepție al familiei CNI ne părăsea pentru a merge în Ceruri să predea filozofie și economie, să încânte îngerii cu poeziile și scrierile sale.

Domnul profesor Ermil Bucureșteanu, născut în 1932 în Roznov, a fost o personalitate marcantă a învățământului nemțean, predând la Liceul Energetic, devenit ulterior Colegiul Național de Informatică și la Colegiul Național „Petru Rareș”, dar și un om de litere și un pasionat fotograf. Este autorul unei valoroase colecții de fotografii care redau imaginea orașului Piatra-Neamț din anii `60-`70 și care se află astăzi în custodia Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț.

Fiind pasionat de arta scrisului, se remarcă prin talentul de a lăsa cuvintele să creeze lumi imaginare în care povestirea se îmbină cu liricul, în care fiecare cititor descoperă sensibilitatea unui filozof al vieții. Apariții literare inedite ca „Student în filosofie – Pagini de dragoste”, „Poemele iubirii”, „Povestiri” dezvăluie un talentat scriitor care oferă lumii o mare parte din sufletul său.

Profesor de științe umaniste, dumnealui a știut să îmbine filozofia cu logica, să-i îndrume pe elevi și să le deslușească întortocheatele căi ale economiei, să descopere tainele psihologiei. Fie că dezbătea legile filozofice ale lui Nietzsche sau le preda tipurile de cunoaștere promovate de Lucian Blaga, fie că îi ajuta să descopere adevărul unor afirmații logice (sau nu prea, pentru elevi!), a fost apreciat pentru talentul cu care reușea să-i determine pe învățăcei să-și rafineze agilitatea minții, să ghicească misterele lumii care sălășluiesc dincolo de percepția rațională a realității.

Despărțirea de domnul profesor ne aduce aminte că omul este trecător pe acest Pământ, că viața este fragilă și mult prea scurtă, dar că trebuie trăită la maximum, așa cum ne ura dumnealui în ultima postare pe Facebook: „ În primul rând urarea tradițională „Paște fericit”, cu multe bucurii și sănătate. Vă doresc ca această sărbătoare creștinească să vă aducă gânduri bune, să vă amintească că viața nu este veșnică și atât cât o avem s-o trăim în pace, să dăm ura la coșul cu gunoi și să apelăm la iubire că numai ea ne oferă liniștea sufletească și frumusețea vieții

Drum lin în lumină, domnule profesor! Să încântați îngerii cu iubirea dumneavoastră pentru viață!

Cu respect,

Elevele dumneavoastră

Profesor Elena Brîndușa Anghel

Profesor Carmen Zaharescu