Weekend la Berlin

 “Oare zilele de 18 şi 19 mai ne vor pregăti suprize?”. Această întrebare era în gândurile tuturor înca de la prima oră a zilei de sâmbătă. La micul dejun ne-am împărtăşit gândurile şi aşteptările, iar la ora 07:00 am plecat cu emoţie spre Berlin.

    În jurul prânzului, coborând la Berlin Hauptbahnhof, ghidul nostru ne aştepta pentru a ne conduce la hotelul Meininger, unde o atmosferă placută şi ambientală ne aştepta.

    Ne-am lăsat bagajele în camere şi am pornit spre primul obiectiv, Reichstag (Sediul Parlamentului German) – care a fost construit între 1884 şi 1894, fiind finanţată în principal cu bani din Franţa, obtinuţi în urma războiului câştigat de Prusia în 1871, fiind proiectată în stilul neo-renascentist.

    Poarta Bradenburg a fost urmatorul obiectiv – aceasta fiind simbolul Berlinului reunificat după căderea zidului Berlinului, construită în secolul al XVIII-lea ca simbol al păcii. Trecând de această poartă am ajuns într-o piaţă mare, unde erau  ambasada Franței, al SUA, soldați in uniforma  armatei  germane, sovietice, americane franceze etc.Tot aici erau un grup de tineri ce  făceau o reprezentaţie de breakdance,  carul cu bere atrăgând o largă audienţă. Urmatoarea atracţie a fost chiar Zidul Berlinului, fiind cel mai răspândit simbol al Germaniei – el a reprezentat cel mai mare simbol al Razboiului Rece, despărţind Germania în partea estica(RDG – Republica Democrată Germană) şi partea vestică (RFG – Republica Federală Germană); în urma dărâmării lui în 1989 au mai rămas unele părţi în picioare, cea mai cunoscută parte a zidului fiind  cea cu o lungime de 1316 metri, numită <<Galeria Estică>>.

    Ascultând aceste istorii înduioşătoare despre crimele războiului, ne-am îndreptat spre Memorialul Holocaustului – un monument menit să comemoreze moartea a  şase milioane de evrei, ucişi de către Hitler şi forţele naziste; lespezile se ondulează după un şablon, fiecare dintre ele fiind un monolit cu cinci feţe, unice ca formă şi mărime, unele dintre ele ajungând doar la câţiva centrimetri de pământ iar altele măsurau peste doi metri, iar cărările dintre aceste lespezi sunt şi ele ondulate, arhitectul încercând să  creeze astfel un sentimet de plutire şi instabilitate, un simţământ de dezorientare.

    Dorinţa noastră fiind şi de a <<gusta>> din ştiinţă şi descoperiri, paşii ne-au purtat spre Muzeul Tehnic, unde erau 14 departamente, fiicare având propriul profil de expoziţie: locomotive și avioane, războaie de țesut, mașini-unelte, calculatoare, aparate radio și aparate de fotografiat, motoare diesel, motoare cu abur, instrumente științifice, mașini de hârtie, prese de imprimare și multe altele.

    Spre seară , ne-am întors spre hotel să ne pregătim pentru o mică ieşire, pentru a gusta puţin din viaţa de seară a capitalei, pentru a ne lăsa purtaţi de lumina felinarelor stradale, sub o ploaie caldă de vară, până în centru oraşului. Ceilalţi colegi au avut grozava idee de a alege Hard Rock Cafe, de pe terasa căruia puteam observa relaxarea celor ce se plimbau, în timp ce ascultam muzică bună.

    A doua zi de dimineaţă, după micul-dejun, am pornit prima dată spre Insula Muzeelor, care a primit din partea UNESCO statutul de membru al Patrimoniului Universal, fiind un sanctuar al artei şi ştiinţei, purtânt amprenta stilului baroc. Ceea ce ne-a surprins a fost atmosfera destinsă, menţinută de persoane ce cântau la vioară pasaje din opere celebre (precum <<Furtuna>> lui Vivaldi).

    Vrând să satisfacă curiozitatea şi hobby-urile băieţilor, am intrat pe uriaşa <<poartă a palatului Mercedes>>. Nu doar că am putut să ne bucurăm făcând poze în noile modele de maşini, dar am putut afla informaţii cu privire la modul în care a fost fondată compania, analizând afişele şi machetele orânduite pe marginile încăperii. Baieţi, acum trebuie doar să vă decideţi care din sedii v-a plăcut mai mult, Mercedes sau Bugatti?!

    Ultimul obiectiv cultural a fost Checkpoint Charlie, unul dintre ultimile simboluri ale Razboiului Rece, este locul care rezuma cel mai bine separarea dintre est si vest. Pentru aproape 30 de ani, acest punct de trecere a reprezentat nu numai o Germanie divizata ci si o insula intr-un ocean de turbulente politice; cel mai notoriu moment petrecut în acest loc a fost confruntarea tancurilor americane si soviectice în 1961.

    Momente însorite pline de istorie şi cultură, posibilitatea cunoaşterii, asimilarea unui mod de viaţa mai destins, sunt doar câteva nuanţe prin care Berlinul se conturează.