Chiar dacă în 2020, din cauza pandemiei, nu am putut anul trecut să sărbătorim împreună jubileul Francofoniei, anul acesta, cu prezență fizică și on-line, elevii Colegiului Național de Informatică, coordonați de doamnele profesoare Raluca Ene și Elena Chelaru au dus mai departe proiectul pe care îl așteaptă toți în luna martie, „LES JOURNÉES DE LA FRANCOPHONIE” .

Scopul proiectului este de a promova limba franceză şi Francofonia precum şi de a promova metode/ strategii de bună practică în rândul participanţilor la proiect, dar şi de a valorifica potenţialul intelectual, artistic şi creativ al elevilor, capacitatea acestora de a folosi limba franceză în diverse contexte. Vrem şi cu această ocazie să descoperim şi să promovăm talentul elevilor de a se manifesta în limba franceză.

Proiectul dedicat FRANCOFONIEI, a cărei sarbatorire a devenit o tradiţie în şcoala noastră, are ca obiectiv central stimularea creativităţii artistice a elevilor mediată de limba franceză ca vector al comunicarii interculturale.

Limba franceză este una dintre cele mai răspândite în lume. Românii au un mare avantaj în învăţarea limbii franceze, date fiind rădăcinile latine comune, precum şi o multitudine de cuvinte împrumutate din limba franceză. Din 1993, România face parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Anul acesta, echipa de implementare a proiectului, coordonat de doamna profesoară Raluca Ene, a fost constituită din domnele profesoare de limba franceză Raluca Ene şi Elena Chelaru,  doamna bibliotecar Mirabela Moisă, doamna informatician Luminiţa Manolache, şi domnul informatician Ovidiu Nechita.

Activităţile s-au desfăşurat în perioada 15 – 19 martie 2021 şi au fost realizate cu concursul tuturor claselor care studiază limba franceză atât în sălile de clasă, pentru elevii care au fost prezenți la școală, cât și pe platforma TEAMS, pentru cei care, din cauza scenariului galben, au fost nevoiți să rămână acasă.

Sub titlul L’importance de la Francohonie dans le monde, elevilor de gimnaziu şi de liceu li s-a  prezentat o sitografie şi au fost dirijaţi să caute informaţii pe anumite situri sau urmând anumite linkuri (www.oif.orgwww.lalanguefrancaise.comhttps://fr.wikipedia.org/wiki/Francophonie).

Ulterior, aceştia au realizat câte o prezentare (max 10 sliduri) despre importanţa Francofoniei în ţările francofone din întreaga lume.

Expozitia realizata de doamna bibliotecară  Mirabela Moisă a ilustrat Francofonia în literatură

Qu’est-ce que la Francophonie pour toi ?  a fost tema desenelor realizate de elevii claselor a VI-a A, desene care s-au constituit ulterior, cu ajutorul domanei informatician Luminița Manolache și a doamnei bibliotecar Mirabela Moisă, într-o expozitie ce completeaza tabloul francofon din biblioteca colegiului.

Prof. Raluca ENE