LES JOURNÉES DE LA FRANCOPHONIE

 

Scopul proiectului „LES JOURNÉES DE LA FRANCOPHONIE” este de a promova limba franceză şi Francofonia precum şi de a promova metode/ strategii de bună practică în rândul participanţilor la proiect, dar şi de a valorifica potenţialul intelectual, artistic şi creativ al elevilor, capacitatea acestora de a folosi limba franceză în diverse contexte. Vrem şi cu această ocazie să descoperim şi să promovăm talentul elevilor de a se manifesta în limba franceză.

 

Proiectul dedicat FRANCOFONIEI, a cărei sarbatorire a devenit o tradiţie în şcoala noastră, are ca obiectiv central stimularea creativităţii artistice a elevilor mediată de limba franceză ca vector al comunicarii interculturale.

Limba franceză este una dintre cele mai răspândite în lume. Românii au un mare avantaj în învăţarea limbii franceze, date fiind rădăcinile latine comune, precum şi o multitudine de cuvinte împrumutate din limba franceză. Din 1993, România face parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Anul acesta, echipa de implementare a proiectului, coordonat de doamna profesoară Raluca Ene, a fost constituită din domnele profesoare de limba franceză Raluca Ene şi Elena Chelaru,  doamna bibliotecar Mirabela Moisă, doamna informatician Luminiţa Manolache, şi domamna profesoară Maria Berea, dirigintă a clasei a VI-a A.

Activităţile s-au desfăşurat în perioada 15 – 30 martie 2019 şi au fost realizate cu concursul claselor a VI-a A, a VI-a B, A VIII-a A, a IX-a F, a X-a C, 9C, 9D, 9E, 10D, 10E, 10F atât în laboratorul Multimedia al Colegiului Naţional de Informatică cât şi în sălile de clasă.

 

Sub titlul Francofonia în lumea întreagă, elevilor de gimnaziu şi de liceu li s-a  prezentat o sitografie şi au fost dirijaţi să caute informaţii pe anumite situri sau urmând anumite linkuri (www.oif.org, www.lalanguefrancaise.com, https://fr.wikipedia.org/wiki/Francophonie).

 

Ulterior, aceştia au realizat câte o prezentare (max 10 sliduri) despre importanţa Francofoniei în ţările francofone din întreaga lume.

 

Sărbatoarea Francofoniei s-a derulat  pe parcursul întregii zile de 20 martie, în laboratorul Multimedia, sub forma unui maraton francofon, la care au participat toate clasele care au avut limba franceză în această zi. Elevii au avut  ocazia de a-şi manifesta abilităţile artistice: cântece şi poezii în limba franceză, scenete în limba franceză. La sfârşitul fiecărei ore, elevii s-au întrecut în răspunsuri corecte  la concursul despre Francofonie, „Je gagne”. Au câştigat desigur şi aplauze, şi note, iar cei mici şi bomboane.

 

Cultura franceză a fost momentul în care elevii de gimnaziu şi de liceu au realizat,  lucrând pe grupe de 4, prezentări PPT, Prezzi, în care au prezentat un scriitor francez, fapte de cultură franceză, precum şi importanţa francofoniei. Au avut loc de asemenea si vizionari de film francez.

 

 

Francofonia în literatură a fost prilejul cu care elevii de clasa a VIII-a au  realizat, coordonaţi de doamna bibliotecară a şcolii o expoziţie de carte franceză sau francofonă.

 

Prof. Raluca ENE

 

[galerie]