Săptămâna Educației Globale

13-17 noiembrie 2017

Lumea noastră depinde de noi

Cu ocazia unei săptămâni care promovează educația la nivel mondial, Colegiul Național de Informatică a reușit să aducă în sufletele tinerilor bucuria, spontaneitatea şi curiozitatea  prin activitățile organizate cu ajutorul și susținerea direcțiunii CNI, a Inspectoratului Școlar Neamț, a Tribunalului Piatra – Neamț, a Direcției de Sănătate Publică, Neamţ, a Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională dar și prin creativitatea pe care a manifestat-o Consiliul Școlar al Elevilor.

Începând de luni, 13 noiembrie, Consiliul Şcolar al Elevilor alături de departamentul  de voluntariat și informații și de cel de cultură au reușit să aducă în interesul tinerilor dornici, Concursul ”Info are talent”și Festivalul de toamnă în care elevii au avut șansă să participe la Concursul ”Dovleacul anului”, „Pauzele muzicale”, dar și Târgul de gastronomie ”Bucuria Papilelor Gustative”.

Concursul” Info are Talent ”, un proiect CŞE  care se desfășoară pe mai multe etape,  prima fiind chiar luni, 13 noiembrie.   Scopul acestuia este evidențierea talentelor de orice fel din CNI.  Începând cu ora 13:00 în Laboratorul multimedia s-a desfășurat prima etapă a concursului în care tinerii au fost selectați după criterii precum originalitate și creativitate, prezentare scenică, expresivitate, gradul de dificultate, pentru a trece în marea finală care va avea loc în săptămâna 18-22 decembrie. Participanții au fost votați de un juriu priceput și iscusit care nu a dorit să treacă totul cu vederea și care a fost atent și la cele mai mici detalii. Mulțumim juriului: Stanciu Octavian (11F), Crușitu Casian(9B),  Popa Armand (Liceul de Arte ). În urmă punctajului  dat de către comisia de votare s-au stabilit că cei care au trecut în marea finală sunt Diaconu Mihai, Apopei Cristina, Afloarei Andrei, Ciolpan Camelia, Moldovanu Sergiu. Așadar în urma acestei etape  tinerii aleși vor putea să se pregătească strașnic pentru a beneficia în cele din urmă de locurile I,II,III. Felicitări organizatorilor Răzvan Tablan – 10 C, Ștefania Catană, Cristina Apopei – 10D, Dan Beşu – 10 B, Andrei Ciută – 10 A

Marti, 14 noiembrie, de la ora 9.00, am avut onoarea de a avea alături de noi pe doamna asistent social de la C.J.R.A.E, Neamț, Eliza Ventaniuc, care a ne-a provocat la reflecție despre educația socială şi  civică. Aceasta a susținut activitatea – dezbatere cu tema „Pace în diversitate”. Activitatea a fost coordonată de doamnele profesoare Raluca Ene, Elena Mitrea, Maria Berea şi de doamna bibliotecară Mirabela Moisa şi s-a adresat elevilor clasei a 11-a.

Tot elevilor claselor a 11-a le-a fost adresată şi activitatea  informativă de educație juridică susținută de doamna judecător Alina Mihaela Palancanu, preşedintele Tribunalului Piatra – Neamț. Această activitate face parte din Protocolul pentru Educația juridică în şcoli semnat între Ministrul Justiției şi Ministerul Educației. Doamna judecător a vorbit elevilor prezenți în sala multimedia despre multitudinea de profesii din domeniul justiției şi despre ce presupune fiecare dintre acestea. Activitatea a fost coordonată de doamna director prof. dr. Daniela Neamțu, dna. prof. Raluca Ene, dna. prof. Mihaela Ghineţ, dna bibliotecară Mirabela Moisă.

Dovleacul a fost și va rămâne un simbol al toamnei indiferent de lună, şi  din acest motiv,   prin concursul ”Dovleacul Anului”, un proiect CŞE, realizat miercuri 15 noiembrie, am reușit să aducem în atenția elevilor adevăratele bucurii tradiționale de sezon. În această competiție s-au înscris copii talentați care au câștigat  trei premii  în valoare de 30 lei, 20lei, 10lei și câte o diplomă. În cadrul activității, în care tinerii creativi și cu puțină ingeniozitate au reușit să arate cât de pricepuți sunt în sculptarea dovlecilor, premiul I a fost oferit, în urmă voturilor primite de la colectivul de elevi din CNI, elevei Bilboreanu Ana Cristina, premiul II echipei Dovleacul Magic, format din Crețu Alexia și Bârlădeanu Larisa, premiul III a fost acordat singurului băiat competitor  și anume Darie Sergiu Eusebiu, iar Mențiune a primit Barcan Nicoleta. Concursul s-a  desfășurat în pauzele dintre ore în care tinerii au reușit să își voteze dovleacul  preferat. Mulțumim organizatorilor Andreea Olteanu – 10 D, Andreea Mitronici – 10 C, Dan Beşu – 10 B.

Târgul de gastronomie”Bucuria papilelor gustative” de joi, 16 noiembrie, tot un proiect CŞE a reușit să stârnească curiozitatea tinerilor care au venit pentru a vedea ce prăjituri au făcut  participanții. Cu ocazia sezonului de toamnă fiecare echipă a ieșit la înaintare cu produse precum negrese, brioșe și alte delicatese de sezon. Toate preparatele dulci au fost făcute acasă,  nu cumpărate din magazin ceea cea a crescut interesul şi pofta copiilor. Astfel au arătat cei mici, dar şi cei mari că nu le lipsește  educația pentru o viață sănătoasă. Mulțumim organizatorilor Andreea Olteanu – 10 D, Andreea Mitronici – 10 C, Dan Beşu – 10 B.

În Săptămâna Educației Globale, vineri 17 noiembrie, la biblioteca CNI doamna bibliotecară Mirabela Moisă a organizat împreună cu un grup de elevi din CŞE expoziția  „Biblioteca – gradină de cărţi”. Elevii au ales cărţi pe care le-au considerat demne de a sta în gradina expozitivei lor şi au justificat pentru ce au făcut acesta alegere.

Tot vineri, 17 noiembrie opt elevi ai clasei a X-a A, sub îndrumarea doamnei profesoare Elena Mitrea, au organizat o activitate pentru colegii lor din clasa a VI-a, la Laboratorul Multimedia – Sărbătoarea Sfântului Martin și Carnavalul din Germania. Scopul activității a fost de a promova tradițiile și obiceiurile germane, de a dezvolta comunicarea și lucrul în echipă și de a stârni curiozitatea şi interesul elevilor pentru cultura germană.

În prima parte a evenimentului elevii au vizionat o prezentare PowerPoint, aceasta conținând informații pe care le-au folosit mai târziu în rezolvarea exercițiilor propuse de elevii organizatori.

În a doua parte a activității, pe baza prezentării, elevii au avut de completat un rebus, apoi au rezolvat un exercițiu online, făcut tot de organizatori, iar la final au rezolvat un puzzle cu imagini de la carnaval, toate acestea pe echipe. Felicităm echipa organizatoare: Chiriac Ecaterina Georgiana, Ciută Andrei Calin, Damian Diana Elena, Popa Ana Maria, Porumb Ana, Prisecaru Diana Ecaterina, Mihăilescu Andreea, Musceleanu Theodora

Tot vineri, 17 noiembrie, în cadrul proiectului județean de voluntariat ,,Dezvoltarea abilităților de viață – a fi, a ști, a face, a conviețui”, coordonat de doamna Panainte Olga s-a desfăşurat activitatea ”Învăț să decid pentru o viață fără tutun”, cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun. Grupul țintă a fost clasa a VI-a B, coordonaţi de diriginte, doamna profesoară Țăbîrnac Cornelia. S-au realizat prezentări video, discuţii cu elevii, activităţi pe grupe, s-au distribut  pliante și broşuri. Activitatea a fost susţinută de doamna doctor  Carmen Dumitreasa, medic la Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii – Direcţia  de Sănătate Publică Neamţ

Săptămâna Educaţiei  a fost prilej ca elevii beneficiari ai unei bune educații muzicale să-și  manifeste talentul în faţa elevilor colegiului  nostru. Datorită trupei KOENA  pauzele mari de la ora 10:50 au devenit adevărate concerte live.  Acești tineri minunați au reușit să destindă atmosfera cu doar câteva instrumente  și voci care au reușit să strângă spectatori. Pauza muzicală, alt proiect CŞE,  a fost pentru tinerii din CNI, un moment de reculegere la mijloc de  activitate școlară, oferind șansa de a ne relaxa,  dar și de a ne cunoaște comorile de talent care zămislesc la noi în școală. Mulțumim domnului profesor Ionuț Ciurlea care ne-a oferit tot suportul tehnic şi organizatorilor Beşu Dan  – 10 B, Apopei Cristina – 10 D, Alexandru Gavrilă – 11 F, Afloarei Andrei – 9 D.

Andreea Mitronici, clasa a X-a C

[galerie]