Anul acesta, primăvara ne-a dat speranţe că totul va fi conform calendarului: cald şi primitor. Luna martie începe în forţă cu mult soare şi tot atâtea zâmbete. CNI-știi,  Bucuroşi că au trecut cu brio peste o iarnă nemiloasă, împart bucurie dăruindu-şi cu drag unul altuia simbolul primăverii – mărţişorul.

Mărţişorul are o semnificaţie profundă în tradiţia românească, el fiind una dintre rădăcinile tradiţiilor şi legendelor  din ţara noastră.

Şi pentru că suntem pe meleagurile Moldovei, o legendă veche spune că o vrăjitoare rea de iarnă se lupta aprig şi nu voia deloc să cedeze primăverii. Însă frumoasa Primăvara cu dăruire de sine si-a tăiat degetul iar cateva picături de sânge au căzut pe zăpada albă care s-a topit. Iar mai apoi pe acel loc au crescut ghiocei , și astfel lupta a fost câştigată de Primăvară iar Iarna a cedat.

Se zice ca prima zi de primăvară este ziua Babei Dochia ( personajul principal în toate legendele de Primăvară ). Baba Dochia este considerată ca zeiţă agrară, care pe 1 martie moare şi pe 9 martie renaşte .

Mărţişorul era format dintr-un fir roşu şi unul alb, de care se atârnau monede de aur sau argint. Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, era atribuită vieţii, deci femeii. În schimb, culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor era specifică înţelepciunii bărbatului.

Oamenii obişnuiesc să împletească doi ciucuri: unul alb şi altul roşu. La începutul lunii martie, bărbaţii oferă această amuletă, numită mărţişor, fetelor pe care le iubesc. Astfel, se poate spune că şnurul de care se agaţă mărţişorul este şi el un simbol al trecerii de la iarna cea albă şi rece, la primăvara mustind de viaţă ca focul şi sângele.

Pentru a respecta tradiţia, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până cand apar semnele de biruinţă ale primăverii : până ce înfloresc vişinii ori trandafirii, până se aude cucul cântând, până ce vin berzele sau rândunelele.

Ne-am propus să continuăm tradiţiile, astfel încât elevii Colegiului Naţional de Informatică au realizat felicitări ce aduc multă bucurie şi admiraţie celor care le primesc. Modelele infinite de flori, fundiţe, panglici şi nu numai , ce au fost confecţionate prin metoda quilling, au încântat privirile şi sufletele profesorilor şi colegilor noştri.

Felicitările, mărţişoarele şi obiectele tradiţionale au fost expuse începând cu prima zi a primăverii, pe holul şcolii pentru a întâmpina cum se cuvine anotimpul reînvierii naturii.

Sperăm că v-am trezit interesul în a respecta şi continua tradiţiile româneşti care ne definesc ca  popor. Vă urăm o primăvară plină de căldură şi zâmbete !

 

Costrachevici Andra – clasa a X-a D

Ilisei Diana – clasa a X-a D