Evenimentul „Noaptea cercetătorilor” se desfăşoară concomitent în peste 300 de oraşe din Europa şi 17 oraşe din România. Este al patrulea an în care elevii Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț participă la acest eveniment.

Elevii C.N.I. au oferit ocazia tuturor participanților să ia parte la experimente științifice amuzante din domeniul opticii, electricității și magnetismului, mecanicii, calorimetriei, fizicii moleculare, etc.

Iluziile optice, stafidele dansatoare, jocuri cu circuite electrice, excavatorul, baloanele ignifuge, doza magică, lentila de apă, interacțiuni magnetice, echilibrul și centrul de greutate sunt titlurile câtorva dintre experimentele de fizică realizate de elevi din clasele a IX-a îndrumați de prof. Carmen Florescu și Cornelia Țăbârnac.

Echipa “INFO-CHEM”, îndrumată de prof. Mariana Fronea și Mihaela Ghineț, au prezentat următoarele experimente spectaculoase: “pădurea de argint”, “ariciul în pahar”, “vulcan noroios în farfurie”, “pasta de dinţi pentru elefanţi”, “popcorn la rece”, “pahare magice” și “focuri bengale”.

Ca și anul trecut, o parte dintre elevi au organizat două concursuri: Challengegg – de protejare a unui ou pentru a rezista in diferite situații: cădere de la o anumită înălțime, parcurgere a unei distanțe, impactul cu diferite corpuri și un concurs de construire și lansare de avioane de hârtie, sub îndrumarea prof. Diana Bejan.

C.N.I. a prezentat proiectul de anul acesta pentru participarea la Competiția Europeană IRISS 2015. Echipa RO-SAT ONE Junior a Colegiului Național de Informatică se află printre finalistele Competiţiei de Robotică Spaţială “IRISS”, anunţul fiind făcut de către astronautul danez al ESA Andreas Morgensen în timpul misiunii sale de 10 zile la Staţia Spaţială Internaţională. Concursul a fost lansat în ianuarie 2015 pentru elevii de liceu din întreaga Europă, provocarea pentru ei fiind de a proiecta un robot care ar putea muta o încărcătură de la un capăt al Stației Spațiale Internaționale (ISS) la altul. Echipa de elevi va fi invitată să participe la marea finală a concursului, care va avea loc la Centrul European de Cercetări și Tehnologii Spațiale ESTEC din Noordwijk, Olanda, în luna decembrie. Andreas, care este ambasadorul acestui proiect educațional, va fi prezent în acele două zile, va sta printre elevi și le va răspunde la întrebările cu privire la timpul pe care acesta l-a petrecut în spațiu. La sfârșitul concursului, el va oferi premiile câștigătorilor. Concursul este o oportunitate interesantă pentru elevii din toată Europa de a lua contact cu industria spațiala și de a lucra în echipă.

Date suplimentare despre proiect:

http://www.rosa.ro/index.php/ro/educatie/activitati/1280-elevi-rom-ni-finalisti-ai-competitiei-de-robotica-spatiala-iriss

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/01/iriss_Space_Robotics_competition