Ei bine, s-a terminat şi a  IV-a ediţie a  concursului naţional “Tinerii de azi, antreprenorii de mâine”. Competiţia a fost organizată de Colegiul Naţional de Informatică a.k.a  C.N.I în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Inspectoratul  Şcolar Neamţ şi Junior Achievement România.

Luni, pe 14 decembrie 2015  s-a desfăşurat în incinta Colegiului, etapa online a acestui concurs în care au participat 62 de echipe din întreaga ţară.           Finala acestei ediţii a fost marţi, 15 decembrie 2015 în cadrul  căreia opt echipe şi-au prezentat ideile antreprenoriale, patru echipe  dezvoltând proiecte de antreprenoriat social și patru  echipe de antreprenoriat exclusiv.

În această etapă finală au fost invitaţi oameni de afacere consacraţi din acest judeţ, cu scopul de a-i îndruma pe  viitorii antreprenori, aceştia fiind în legătură strînsă cu realitatea și problemele specifice afacerilor. Putem aminti pe d-na  Apostole –membru în colegiul de conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ; d-na Paula Ailincăi-manager executiv al companiei Zenyth; d-nul Dumitru Luca-director al companiei ADF     Prod; d-nul Movilă-directorul companiei Apa Serv; d-nul Bogdan Apopii- reprezentant al companiei Techno Prod SRL; d-nul Octavian Chihaia-director general al companiei Monsato România.

Profesorii coordonatori au fost d-na Mormocea Dorina şi d-nul Ciurlea Ionuţ. Scopul acestui concurs naţional este de “a dezvolta la tineri spiritul de iniţiativă, creativitatea și, nu în ultimul rând, dorinţa de a face într-un mod corect și cinstit bani”, după cum bine spune directorul Colegiului Naţional de Informatică, d-na prof. dr. Daniela Neamţu. Dumneaei a avut amabilitatea de a răspunde unor întrebări, astfel încât perspectiva acestui eveniment se consolidează:

Reporter:  Patru ediții au trecut – cum apreciați această experiență?

D-na prof. dr. Daniela Neamțu: Concursul Tinerii de azi, antreprenorii de mâine s-a evidențiat de la început prin calitatea parteneriatului școală-mediu de afaceri –fundație educațională. Și cea de a patra ediție a demonstrat eficiența și viabilitatea unui asemenea tip de parteneriat. În calitate de director al colegiului nu pot să nu apreciez efortul  Camerei de Comerț și Industrie Neamț și al oamenilor de afaceri ce răspund solicitării acesteia de a susține financiar și logistic finala concursului. În aceeași măsură trebuie apreciată organizarea întregului concurs, desfășurat la nivel național, cu un număr de participări în creștere în fiecare an, organizare ce aparține profesorilor noștri, susținuți intern de voluntari din rândul elevilor și extern de Junior Achievement România. Am început deja să ne gândim la ediția a V-a. E nerăbdarea firească a antreprenorului, nu?

Reporter: Ce impresie v-au creat tinerii antreprenori?

D-na prof. dr. Daniela Neamțu: Ca profesor de științe sociale sunt alături de elevii CNI în dezvoltarea competențelor lor antreprenoriale de foarte multă vreme. I-am urmărit și îndrumat în primele programe de tip learning by doing derulate în parteneriat cu Junior Achievement la orele de economie, în activitățile Școlii de vară „Teme monetare”, în cursurile organizate de Universitatea „Titu Maiorescu” din București printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. De fiecare dată, tinerii viitori antreprenori  s-au remarcat prin creativitate, spirit inovativ și determinare în atingerea obiectivelor. Astăzi, pe lângă aceste calități, unii dintre ei sunt mai informați despre domeniul economic în care se aventurează.

Această etapă a avut loc în cadrul Camerei de Comerţ  şi Industrie Neamţ. Fiecare echipă a avut la dispoziţie patru minute în care şi-au expus ideile în faţa juriului, apoi juriul le-a sugerat echipelor anumite retuşări în prezentarea produsului sau, dimpotrivă, chiar a lăudat anumite ideii promițătoare.

Etapa aceasta s-a terminat cu decernarea premiilor :

Locul I – echipa Edu Flex,  Colegiul Național de Informatică;

Locul II- echipa S.C. GamePRO S.R.L , Colegiul Tehnic”Greorghe Cartianu” ;

Locul III-  echipei Capsoola,  Liceului Tehnologic „Spiru Haret” .

Le urăm succes tuturor antreprenorilor!

Ana – Roxana Hociung, clasa a XI-a F

[galerie]