Săptămâna 15-19.12.2014 s-a deschis sub semnul emoţiei marcând momentul anual de graţie al Colegiului Naţional de Informatică care sărbătoreşte anul acesta 46 de ani de existenţă. Ca în fiecare an, la ora 13, în laboratorul multimedia profesorii colegiului, foşti dascăli, elevi s-au adunat pentru a marca clipa festivă care a dat naştere celebrării colegiului.

Doamna director, profesor doctor, Daniela Neamţ, în calitate de gazdă a evenimentului, dezvăluie aspecte importante ale activităţilor ce se vor desfăşura în această perioadă. De asemenea, deschiderea oficială a Zilelor Colegiului Naţional de Informatică a fost marcată de lansarea a patru publicaţii, devenită tradiţie în colegiul nostru. Devenită tradiţie, lansarea Anuarului a întregit atmosfera din prima zi destinată festivităţilor, acesta fiind prezentat de domnul profesor Marius Ţepeş, care a oferit o scurtă privire de ansamblu asupra preocupărilor ştiinţifice ale profesorilor şcolii. Revistele şcolii, Infopuls, TNT şi Teme monetare au fost prezentate de elevii colegiului, care au sintetizat tot universul de preocupări ale informaticienilor de la CNI. Zilele Colegiului Naţional de Informatică s-au deschis într-o atmosferă solemnă şi emoţionantă, deoarece elevii au dorit să prezinte şi latura lor artistică. Astfel, cei mai mici dintre ei, bobocii de-a V-a, au cântat colinde care au marcat apropierea sărbătorilor de iarnă, trupa de dans modern a CNI, Infostyle, a oferit un moment artistic pe ritmuri de pop.

Porţile colegiului s-au deschis larg pentru elevii din clasa a VIII-a din unităţile de învăţământ din judeţul nostru care au dorit să cunoască activităţile care se desfăşoară la CNI. Au fost însoţiţi în periplul lor de doamna şi domnul director, cât şi de elevii colegiul care le-au împărtăşit câteva din impresiilor lor referitoare la calitatea procesului educativ care se desfăşoară aici.

Click pentru pagina de Facebook

_DSC0117A doua zi dedicată Zilelor CNI a început sub auspiciile ideilor tinerilor întreprinzători care şi-au expus creaţiile şi ideile de afaceri în timpul Târgului tinerilor antreprenori în cadrul competiţiei „Tineri de azi, antreprenorii de mâine” patronat de Camera de Comerţ şi Industrie din Neamţ şi de Junior Achievement România, care s-a desfăşurat în holul colegiului.  Aici elevii colegiului şi-au dovedit talentul de mici afacerişti, au vândut produse  diverse, realizate de ei, de la dulciuri până la ornamente şi felicitări care reflectă spiritul Crăciunului şi până la obiecte handmade. Printre ideile de afaceri expuse în cadrul competiţiei, la care au participat echipaje din judeţul Neamţ, Iaşi, Bacău, enumerăm pe cele mai interesante: confecţionarea unor obiecte handmade care să reflecte sărbătorile de iarnă, ii lucrate manuale cu modele tradiţionale, realizarea de obiecte vestimentare şi rochii de ocazie, crearea unei grădiniţe pentru copii superdotaţi, crearea unei aplicaţii care va schimba percepţia oamenilor asupra banilor şi va aduce o viziune asupra conceptului de economie şi administraţie financiară, realizarea de obiecte origami, oferirea unor servicii precum fotografierea unor evenimente importante, producerea de produse de panificaţie. Premiile au fost următoarele: Locul I, echipa FTN de la CNI, elev Albaţă Vlad Constantin, prof. coordonator Mormocea Dorina, Locul II, echipa S.C ENERGETICUS S.R.L de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, Iași, elevii Creţu Andrei Florin şi Boantă Remus, prof. coordonator  Aporcăriței IrinaElena, Locul III, echipa C&T de la CNI, elevii  Mazilu Cristian şi Cosma Teodor, prof. coordonator Ciurlea Ionuţ.

Concursul „Calendarului Emotiilor”, din cadrul Proiectului  de voluntariat „Dezvoltarea Competenţelor socio-emoţionale  la elevi”, ajuns la a treia ediţie, a adunat diverşi participanţi din tot judeţul, care prin cuvânt şi imagine au încercat să exprime emoţii, să-şi dezvolte competenţele emoţionale. Unităţile şcolare participante au fost Colegiul Naţional de Informatică, Liceul “CAROL I”, Bicaz, Liceul Teologic Romano-catolic„Sf. Francisc de Assisi”, Roman, Palatul Copiilor, Piatra-Neamţ, Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, Agapia. Toţi participanţii au fost câştigători deoarece şi-au dezvoltat latura creativă.

concurs stiinte juriuâLiceenii şi-au exersat competenţele în domeniul ştiinţei participând la concursul de ştiinţe care a avut loc în laboratorul de fizică al liceului. Aici, elevilor din clasele a IX-a și a X-a, veniți de la toate liceele din oraş, le-au fost puse la încercare cunoştinţele legate de fizică, biologie și chimie, dar și creativitatea. În prima etapă a concursului, elevii au avut de rezolvat un subiect grilă și un rebus științific. În a doua etapă, concurenții au fost repartizați aleatoriu în echipe de câte patru pentru a îndeplini o misiune: supraviețuirea pe o planetă extraterestră cu un mediu ostil. În doar 30 de minute, aceștia au avut de conceput și prezentat un plan, de lungă durată, pentru acomodarea pe planeta respectivă (ceea ce putea include orice, de la procurarea de apă și oxigen, la adăpostirea de furtuni solare) folosind doar câteva provizii inițiale și resursele planetei. Toate cele 9 echipe au propus soluții interesante și creative la obstacolele impuse de mediile extraterestre, dar doar una singura a reușit să îşi asigure un viitor strălucit în afara Pământului. Câștigătorii au înfruntat planeta Vulpes, acoperită majoritar de acid, dar, folosindu-se inteligent de resursele puse la dispoziție, au transformat marile ucigașe în surse de apă, hrană și oxigen. Nevoile odată satisfăcute, au construit un adăpost cu un grad ridicat de confort, demonstrând că orice planetă poate fi locuită, daca cel puțin patru savanți își propun acest lucru. “

Cutia cu ideiIngeniozitatea elevilor colegiului a fost materializată în cadrul concursului de proiecte în limbi străine „Cutia cu idei” activitate coordonată de catedra de limbi străine. Elevii au venit cu idei ingenioase, prezentate în cele trei limbi străine care se predau la CNI, engleză, franceză şi germană: modelarea unui prosop obişnuit până a ajuns sub forma unui brăduţ, proiect ce a luat premiul I la secţiunea limba franceză, a elevului Moldovanu Sergiu, din clasa a IX-a D; oferirea unor informaţii despre sistemul de ambulanţă pentru copii, proiect ce a luat premiul I la secţiunea limba germană, a elevului Melinte Matei, din clasa a IX-a D; crearea unui inel electronic care va înlocui în viitor orice dispozitiv de comunicaţii folosit astăzi, proiect ce a luat premiul I la secţiunea limba engleză, a elevului Berbece Răzvan, din clasa a VIII-a B.

Clubul InfoDEBATE, coordonat de prof. Cristina Iftime, în cadrul Zilelor Colegiului Național de Informatică, activitatea Educația mileniului III, unde elevii au fost provocați să elaboreze și să prezinte un discurs despre modul în care văd ei educația pornind de la cele opt competențe cheie recomandate de Uniunea Europeană. Competenţele-cheie sub formă de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini adecvate fiecărui context au un rol fundamental în cazul fiecărui individ. Acestea asigură o valoare adăugată pentru piaţa muncii, coeziunea socială şi cetăţenia activă, oferind flexibilitate şi adaptabilitate, satisfacţie şi motivaţie. Au răspuns provocării elevii Ingrid Blaj, clasa a VIII-a B, Mihaela Nechita și Andrei Linguraru ,clasa a VIII-a A, Diana Liciu, Teodora Popa, Georgiana Purcaru și Emilian Mitronche, clasa a IX-a A. Activitatea a avut trei secțiuni: teoretică – structura  discursului, etapele construirii unui argument și mijloace de comunicare eficientă, documentarea – fiecare elev a primit un fișier conținând informații utile în redactarea discursului și a avut la dispoziție 20 de minute pentru construirea discursului și practică – prezentarea publică a fiecărui discurs. Jurizarea a fost realizată de domnul prof. Dr. Mihai Lostun, iar cele mai bune trei discursuri, aparținând elevilor Ingrid Blaj clasa a VIII-a B, Andrei Linguraru, clasa a VIII-a A, Diana Liciu, clasa a IX-a A, au fost premiate cu sprijinul conducerii Colegiului Național de Informatică, Piatra – Neamț.

Elevii de la CNI nu au doar abilităţi practice, ci sunt ancoraţi şi într-o lume sensibilă, dovedind reale calităţi teatrale. Trupa de teatru în limba franceză a colegiului, Chouette, a adunat tineri pasionaţi de a-şi exprima emoţiile, trăirile, transpunându-se de fiecare dată în lumea mirifică a teatrului. Remarcabilă este participarea tinerilor actori la Festivalul de teatru pentru tineri în limba franceză, desfăşurat în Florenţa, Italia, cu piesa „Întoarcerea Micului Prinţ”, precum şi la Festivalul de Teatru Bilingv „Eugen Ionescu“  din Buzău, unde eforturile lor au fost răsplătite cu Premiul al II-lea. În cadrul Zilelor Colegiului Naţional de Informatică, trupa compusă din Corduneanu Silvia Ioana, Țepuc Ana, Ricinschi Dan, Marcoci Răzvan, Petrilă Anilea, Ungureanu Ana-Maria, Ciurezu Bogdan, Costan Mălina, Curcan Mădălina, Curcan Ramona, Mihăilescu Georgiana și Șchiopu Mihai au prezentat piesa jucată în cadrul festivalului „Les Lumières de Django (La Mort Marraine)”, o adaptare a lui Paul Madec, bazată pe basmul Fraţilor Grimm. Talentul actoricesc al tinerilor a stârnit ropote de aplauze.

Consiliul Elevilor de la CNI au pregătit pentru elevii CNI o întâlnire cu personalităţile judeţului Neamţ. Au fost invitaţi Ionuţ Ştefănescu, Sebastian Andrei şi Tudor Vasiliu, absolvent al CNI. Ionuţ Ştefănescu  a împărtăşit experienţa lui din expediţia întreprinsă anual acesta pe muntele Himalaya, despre efortul depus şi satisfacţia şi fericirea de a atinge culmile cele mai înalte ale Pământului. Sebastian Andrei a vorbit despre voluntariat si despre reuşita în carieră, îndemnându-i pe elevi să fie perseverenţi în îndeplinirea idealurilor. Tudor Vasiliu a discutat despre experienţa lui ca elev în clasa a XII-a la CNI şi le-a recomandat tinerilor să încerce să-şi depăşească propriile limitări.

Cum sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi , elevii de la CNI din clasele a IX-a A, a IX-a F, a X-a B, dar şi bobocii dintr-a V-a, coordonaţi de doamnele profesoare Cristina Iftime, Hulpoi-Iacob Teodora şi Cristina Luca, au prezentat în faţa colegilor lor, a profesorilor şi a părinţilor un spectacol dedicat tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti legate de iarnă. Dacă elevii din clasa a IX-a au prezentat aspecte din panteonul românesc al sărbătorilor de iarnă, plecând de la anul dacic, sărbătoarea Sfântului Andrei şi până la Bobotează, precum şi un monolog dedicat lui Moş Crăciun, cei mici au ‚dovedit ca sunt şi ei actori, jucând într-o mică scenetă care reflecta spiritul românesc al tradiţiilor de iarnă. Clasa a X-a a încheiat apoteotic cu Jocul ursului, animând întreaga audienţă.

Şi pentru că nu sunt doar informaticieni, elevii colegiului au dovedit că au calităţi sportive participând la diverse competiţii organizate de catedra de educaţie fizică: întreceri cu rolele şi cu bicicletele, tenis de masă şi şah.

Întreaga sărbătoare a stat sub semnul moto-ului colegiului: „Încearcă să fii un om de valoare şi nu neapărat un om de succes!” (Albert Einstein).

[galerie]

 [youtube width=”512″ height=”385″ video_id=”KnJgpaopQmI”]

[youtube width=”512″ height=”385″ video_id=”2Uq7lcCSDLY”]

[youtube width=”512″ height=”385″ video_id=”zE8rQuDeJAw”]

[youtube width=”512″ height=”385″ video_id=”kE_V8v8Y6bs”]