Cu ocazia Zilei de 9 Mai, Ziua Europei, elevi din clasele XI-C şi X-D de la Colegiul Naţional de Informaticã, alături de doamna profesoară  Mormocea Dorina, au avut plăcerea de a participa la  Ziua  Porților Deschise, organizatã de Europe Direct Nord-Est la sediul central al structurii gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

În cadrul acestei activități, s-au  purtat discuţii libere despre alegerile europene din 26 mai și importanţa valorilor democratice, protejate și promovate în cadrul spațiului european – s-a vorbit despre cetățenia activă, implicare în comunitate, dar și despre mesajul pe care urmează să îl transmitem prin prezența noastră la urne. Un alt subiect important pe agenda întâlnirii l-a reprezentat Summitul informal al liderilor UE27 de la Sibiu, în cadrul căruia s-au trasat liniile generale ale evoluției Europei, prezentate în Declarația de la Sibiu.

Tinerii au  avut onoarea de a se ȋntâlni cu domnul  Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care a ținut să discute cu tinerii și să le transmită un mesaj încurajator, încărcat de optimism referitor la oportunitățile pe care le oferă apartenența la Uniunea Europeană. Domnia sa a subliniat, de asemenea, preocuparea Uniunii Europene pentru inovare și dezvoltare, prin susținerea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Tinerii de la CNI au prezentat și ei Domnului Director General proiectul de parteneriat strategic Erasmus+, cu numărul-2017-1-RO01-KA201-037470, intitulat  – Gifted European Mathematicians care este ȋn curs de derulare la nivelul liceului nostru.

Paltforma  de ȋnvãţare a proiectului  realizatã de o echipã internaţionalã de profesori și o firmã de IT cât și  cele douã videoclip-uri “Șirul lui Fibonacci și Mihai Eminescu” și “Numãrul de aur ȋn opera lui Constantin Brâncuși“  realizate de elevul Onu Andrei au fost apreciate  de Domnul  Director General Vasile Asandei.

În încheiere, domnul Director General a făcut un apel la mai multă implicare din partea generației tinere și și-a exprimat deschiderea și disponibilitatea pentru dialog și sprijin.

Pornind de la versurile ȋn care Mihai Eminescu a folosit formula de recurenţã a șirul lui Fibonacci: „Cu mâine zilele-ţi adaogi/Cu ieri viaţa ta o scazi/Şi ai cu toate astea-n faţă/ De-a pururi ziua cea de azi” și faptul cã pentru Uniunea Europeanã prezentul suntem noi tinerii, haideți sã facem astăzi, 9 mai 2019, o importantă schimbare ȋn viaţa noastrã, pentru ca mâine să fie mai bine!

Mitronici  Iuliana Andreea

Clasa a XI-a C

[galerie]