Activitatea 1: 11.10.2022 (prima grupă: ora 14-15, a doua grupă: ora 15-16)

Respiraţia anaerobă la drojdii

Prin acest experiment s-a urmărit dacă drojdiile sunt capabile să metabolizeze zaharuri: măsurarea schimbării presiunii gazului provocată de eliminarea dioxidului de carbon, determinarea ratei fermentaţiei şi determinarea tipurilor de zaharuri care pot fi fermentate de drojdii.


Materiale utilizate: senzori de gaze şi echipamentul pentru acesta, 4 soluţii cu 5% glucoză/sucroză/fructoză/lactoză, dop de cauciuc cu o gaură, tub de plastic, eprubete, pahar gradat de 1l, pipetă, apă caldă și rece, termometru, suspensie de drojdie.


Sub îndrumarea doamnelor prof. de biologie: Taina Grigoriu și Anca Pașcu, precum și a doamnei laborante: Mihaela Rotariu, elevii clasei a XI-a au realizat acest experiment demonstrativ, care a fost desfăsurat de fiecare grupă în parte, ulterior. Înainte de începerea experimentului, doamna prof. Grigoriu a schematizat câteva informații teoretice despre această temă.


Elevii participanți au fost:

Savin Letiția, Miziligeanu Erika, Borbeanu Bogdan, Ifrim Gabriela, Cojocariu Răzvan George, Secară Diana Gabriela, Miron Titus Adrian, Hodea Sasha, Patranea Cosmin, Afloroaiei Geanina, Bistriceanu Alexia, Bucur Marius, Radu Cezara, Balint Ana Maria, Ilinca Chiriac, Maria Popescu, Matei Manolică.