Finala IOIT2017 – Bologna

În perioada 17-20 mai 2017, la Bologna, în cadrul IIS Aldini Valeriani-Sirani, a avut loc prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică pe echipe (IOIT 2017). La concurs au participat câștigătorii finalelor naționale din Italia, România și Federația Rusă, precum și echipajele școlilor leader, organizatoare ale fazelor naționale – Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, Gymnasium 1517 din Moscova, IIS Aldini Valeriani-Sirani din Bologna.

Echipajul colegiului nostru a fost format din elevii Iulian Rotaru, Claudiu Radu Barb, Eduard Dorneanu și Vasile Filip de la clasa a IX-a A, sub îndrumarea domnului profesor Dumitru Ene, echipa fiind completată de elevele Dana Dăscălescu și Ioana Ilca de la clasa a XI-a A.

Subiectele au fost elaborate de reprezentanți ai Universității din Roma și ai Universității din Pisa, membri ai comisiilor naționale și internaționale ale olimpiadelor de informatică. Proba de concurs a constat în rezolvarea a unui număr de 7 probleme în decursul a 4 ore, având un grad ridicat de dificultate.

România a urcat pe podium de două ori, premiul I și medaliile de aur fiindu-le înmânate membrilor echipei României (elevi la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București) de către Romano Prodi, președintele Comisiei Europene în perioada 1999-2004.

De asemenea, s-au stabilit principiile de organizare și desfășurare a celei de-a doua ediții a IOIT în urma unor discuții purtate între reprezentanții ministerelor, inspectoratelor școlare și ale școlilor leader din cele trei țări. Pentru anul viitor onoarea organizării finalei internaționale revine Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț, susținut de ISJ Neamț și Ministerul Educației Naționale. Ca și anul acesta, selecția participanților României va fi realizată în finala națională organizată în luna martie, de către colegiu, în cadrul Concursului Pluridisciplinar PROSOFT@NT.

Participarea la faza internațională ca și organizarea fazei naționale au fost posibile datorită sprijinului generos a doi sponsori – ADFABER și RIFIL S.A. Suntem onorați de implicarea acestora în proiectele educaționale inovative ale colegiului și în promovarea competiției și performanței în domeniul informaticii. Pentru aceasta, le mulțumim!