Încearcă să fii un om de valoare şi nu neapărat un om de succes!

Albert Einstein

 
Din trecut spre viitor

   

     Informatica este o cale spre a schimba lumea, considera un student român la Oxford.

     Există schimbare și fără algoritmică, fără programare, fără backtracking sau divide et impera. Sau așa pare.

     Pentru noi, cei care iubim ordinea, algoritmul sau informatica, lumea se schimbă în baza unor lanțuri de pași mici și preciși pe care e bine să îi cunoști pentru a nu fi luat prin surprindere.

     Ne pregătim în școală pentru un viitor pe care ni-l putem imagina, dar nu anticipa. De 25 de ani, acest liceu pregătește copiii pentru viitor. Un viitor în care au loc revoluții digitale, în care un om parcurge într-o zi pământul de la antipozi, în care omul învață, înainte de a vorbi, să miște imagini pe tabletă, în care comunicăm mai des cu prietenul din America, decât cu vecinul de scară.

     I-am pregătit, fără să știm, pentru un viitor în care există libertatea absolută a informației pe Internet și anihilarea spațiului privat prin postările de pe facebook sau supravegherile video, telefonice sau satelitare ale serviciilor secrete.

     Nu i-am pregătit pentru o lume în care prietenul sau colegul de școală poate să arunce în aer metroul în care circuli spre serviciu sau restaurantul unde iei cina cu persoana iubită. Nu i-am pregătit pentru o lume în care se fură încrederea în cel de lângă tine sau în cel care ar trebui să te protejeze.

     Dar sperăm că, 25 de ani, elevii Liceului de Informatică Piatra-Neamț au fost pregătiți să analizeze algoritmic schimbarea, să o înțeleagă și să poată alege ce prezent să construiască prin pași mici, dar siguri. Astfel, viitorul, chiar dacă nu poate fi anticipat, poate fi rațional, iar schimbarea nu mai este haos, ci ordine.

prof.dr. Daniela NEAMŢU

Director al Colegiului Naţional de Informatică

Piatra-Neamţ