Dacă ești un fan al comunității educaționale CNI, atunci nu ai ratat evenimentul emblematic ce punctează epicentrul Zilelor Colegiului, desfășurate între 16-20 decembrie 2019. Amfitrioni ai acestui eveniment au fost doamna director prof. Daniela Neamțu, din ”culise” doamna director educativ, Raluca Ene, iar sub strălucirea reflectoarelor, elevii, Mara Fron și Raul Tofan.
La răscrucea dintre ani, se instaurează un timp sacru pe ale cărui coordonate ne definim pașii existenței ca o mare familie ce o compunem din ființele noastre, interschimbabile până într-un punct, dar purtând cu noi acest spirit pe care îl clădim, consolidăm și reclădim de fiecare dată mai atent, mai profesionist, mai autentic. Elevi, părinți, profesori, toți ne înscriem sub această pecete cu care ne identificăm, acum și peste timp. Părtaș la acest eveniment, și în denotație, și în conotație, a fost și domnul Dragoș Chitic, primar al orașului Piatra-Neamț, care ne-a asigurat nu doar de sentimentul apartenenței, dumnealui fiind conectat printr-un fragment de existența la această comunitate, ci și de susținerea în următorii ani:” Vin cu mare plăcere aici, pentru că e o unitate școlară importantă, rezultatele obținute fiind tot atâtea argumente, iar ea se află la sufletul meu, o perioadă petrecând-o aici, ca adolescent”. În acest context, afirmația doamnei Florentina Ungureanu, inspector de informatică, dar și profesor al colegiului nostru, a confirmat ideea, susținând că în urma tuturor eforturilor susținute de către conducerea școlii, colegi și elevi ”Colegiul Național de Informatică e pus nu doar pe harta României, ci și pe cea a Europei”. Dar din această mare familie, fac parte și susținătorii financiari care voluntar asigură menținerea unui standard educațional dorit de noi toți. Aprecierea tuturor celor din colegiu s-a convertit în Premiul Mecena, acordat pentru susținere și implicare domnului Silviu Ionașcu-Strungariu.
Evenimentul nu putea să aibă loc fără lansarea unor numere noi ale revistelor deja consacrate: e vorba de ANUARUL colegiului, al 16-lea număr, structurat pe două paliere: contribuții didactico-metodice și contribuții științifice, toate acestea fiind sintetizate în manieră unică de către prof. dr. Marius Țepeș; de numărul 30 al revistei caleidoscop INFOPULS, produs original al elevilor coordonați de prof. Brîndușa Anghel și Carmen Zaharescu care reflectă preocupările și aspirațiile acestora ce au prins glas prin vocea Ioanei Dunăre și cea a Ioanei Enache, iar, nu în ultimul rând, de revista TNT adusă sub lumina rampelor de către prof. Carmen Florescu și elevul Bogdan Vicu, coordonatori alături de prof. Cornelia Țăbârnac, revistă care ne demonstrează că nevoia de a ști are căi divergente de abordare și tot atâtea soluții. Deschiderea către comunitate este punctată de site-ul școlii ce începând de astăzi a căpătat și el o nouă înfățișare în acord cu lumea contemporană în care imaginea spune mai mult decât o mie de cuvinte.
Dimensiunea sacră s-a menținut în permanență printr-un intermezzo artistic cu inflexiuni tradiționale și moderne, coordonat de doamna prof. Cristina Luca și care a reunit spirite din cele mai creative precum: Ana Maria Lazăr, Iustin Paraschiv, Patricia Buruiană, Alexandru Suman, corul elevilor din gimnaziu, respectiv, grupul vocal al clasei a IX-a F.
În acest cadru festiv, s-a acordat Premiul de excelență elevului Ștefan Cosmin Dăscălescu, clasa a XII-a B, nu doar în onoarea tuturor distincțiilor primite de-a lungul celor opt ani la olimpiade naționale și concursuri internaționale la disciplina informatică, ci și pentru implicarea susținută în toate acțiunile colegiului, prin devotamentul cu care a consolidat această emblemă a Colegiului Național de Informatică, devenind un adevărat model pentru toți cei din prezent și nu numai.
Translația de la aici și acum la atemporalitate se produce prin acest spirit definit totalmente într-un crâmpei de existență cu care ne identificăm și cu care ne mândrim.
Redacția Infopuls