Puține domenii de cunoaștere integrează simultan creativitatea, plăcerea și știința, iar robotica are menirea aceasta.

Pasiunea, dorința de a-și extinde cunoștințele în aria roboticii și perseverența au fost cele care l-au condus pe Victor-Simon Apetri, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, la obținerea Premiului de Excelență și a Premiului I în cadrul competiției Nextlab.tech.  Finala competiției de robotică școlară Nextlab.tech, cea mai importantă din acest domeniu din țară, a avut loc sâmbătă, 9 decembrie 2023, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică din București. Concursul este înscris în Calendarul Concursurilor Naţionale Școlare finanțate de către Ministerul Educației.

La eveniment au participat 271 de elevi talentați, entuziasmați de robotică, selectați dintre cei 65.000 de elevi înscriși în competiție. Aceasta a debutat în luna martie 2023 cu faza online încheiată de Simon cu rezultate deosebite la susținerea testului și realizarea unui video pitch prin care a demonstrat că are abilități de digital storytelling și dezideratul de a participa la concurs pentru a învăța. Astfel, Simon a câștigat un robot de tip Enspiro, oferit gratuit prin sponsorizare de către Banca Comercială Română, în cadrul programului Romania Tech Nation, prin Asociația Clubul Informaticii Economice (CyberKnowledge Club) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.

În faza a II-a, Simon a impresionat cu robotul pe care l-a numit  ”Safety House” și cu ideile privind modul de utilizare a acestuia pentru protejarea locuințelor în caz de incendiu, calificându-se astfel pentru etapa finală în cadrul secțiunii de Robotică Creativă.

Competiția a adus cu ea multe emoții, dar și premii valoroase pentru Simon, un copil cu o mare dorință de a-și explora abilitățile în domeniul roboticii, abilități ce s-ar putea transforma în viitor într-o carieră de succes.

prof. Gabriela Blaga