Obiectivul 4 al proiectului Erasmus+ KA121 2023-2027  se axează pe crearea unei culturi a sustenabilității. Acesta are în plan găsirea de idei inovatoare pentru a reduce risipa de apă și de energie electrică și pentru a recicla plasticul, hârtia și metalul.

Întrucât noi facem parte din echipa Obiectivului O4, am căutat cele mai sustenabile idei ce pot fi implementate la noi în colegiu.

Putem organiza ateliere de reciclare creativă pentru a le arăta elevilor cum pot transforma obiectele reciclabile în artă sau în lucruri utile. Creațiile realizate vor fi vândute la un târg organizat în cadrul școlii, iar banii obținuți vor fi investiți în promovarea educației ecologice.

Vom realiza un parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ, în cadrul căruia elevii și personalul CNI vor participa la activități bazate pe temele:

  • Importanța protejării mediului înconjurător și impactul activităților umane asupra acestuia;
  • Conservarea resurselor naturale precum apa, energia, solul și biodiversitatea.

Aceste programe pot include excursii în natură sau vizite la centre de conservare, ateliere și seminarii pentru a conecta elevii cu mediul înconjurător și pentru a le arăta exemple concrete de conservare a resurselor naturale.

Vom implementa coșuri de gunoi în toate sălile de curs pentru reciclarea selectivă a hârtiei, plasticului, sticlei și metalului.

Prin crearea de afișe, stickere și flyere ce vor fi distribuite prin școală, elevii vor fi informați cu privire la:

  • stingerea luminilor după părăsirea sălii de curs;
  • închiderea echipamentelor electronice atunci când nu sunt în uz;
  • folosirea pe cât de mult posibil a luminii naturale în timpul programului școlar;
  • economisirea apei.

De asemenea, vom realiza flyere și postere prin care, atât elevilor, profesorilor, cât și celorlalte persoane din cadrul CNI li se va atrage atenția asupra efectelor benefice pentru colegiul nostru dacă se reușește implementarea unui comportament ecologic.

Putem amenaja un loc unde se va raporta dacă în liceu se face risipă de energie electrică sau de apă. Acolo va sta un elev care se oferă voluntar, în fiecare pauză. Pentru a-i motiva pe ceilalți, putem puncta fiecare raportare și la finalul modulului sau anului școlar, elevul care acumulează cele mai multe puncte va primi un premiu, cum ar fi o diplomă pentru elevul cu cel mai ecologic comportament.

Acestea sunt stickerele realizate de noi pe care le veți regăsi, atât în sălile de clasă, cât și în laboratoare, băi și pe holurile colegiului.

 

Teodora- Casiana Zaharia și  Răzvan- George Cojocariu,

clasa a XI-a D