În perioada 30 iunie – 14 iulie 2024, douăzeci și cinci de elevi ai Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț au participat la Şcoala de vară pentru elevi „Vreau să fiu student” (MECSTUD) organizată de către Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.
A fost o ocazie deosebită pentru a descoperi ce înseamnă să fii student, ce ofertă educațională există dar și să se bucure de activitățile recreative organizate pentru ei.
Au participat la cursuri și ateliere: Și eu pot proiecta” – curs aplicativ de proiectare asistată de calculator (proiectare 3D), De ce rămânem blocați în trafic”- curs aplicativ de simulare a traficului urban, Meseriile viitorului, Cât de mult poluează automobilul meu, Ce este energia curată, Și eu pot face un roboțel, Mașina inteligentă, Motorul – inima automobilului, Cum se rup piesele din oțel?, Eu și cariera mea. Eu sunt – eu vreau – eu pot, Nediscriminarea – egalitate de şanse în carieră, la prezentări ale: Facultății de Mecanică, Campusului studențesc și academic TUIASI, Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI), Facultății de Știința și Ingineria Materialelor (SIM), Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), S.C. Continental S.A. Iași, la vizite: Muzeul Municipal “Regina Maria” Iaşi, S.C. Panifcom – Ferma agricolă Vlădeni, jud. Iaşi, S.C. PHINIA ROMÂNIA SRL, Aula Magna „Carmen Sylva”, Sala Pașilor Pierduți, Biblioteca TUIAȘI, Parcul Expoziţiei și Grădina Botanică, Palatul Culturii, Complexul Palas Mall, Aeroportul Internaţional Iaşi, centrul istoric al orașului Iași, la activități sportive, la o drumeție și o activitate de ecologizare pe dealul Repedea, la vizionare de filme, la vizionarea meciului de fotbal România – Olanda, la extraordinarul spectacol Proiectul Museum of Immersive New Art.
Deși perioada respectivă a fost una cu temperaturi record (36°C – 39°C) și cu un program încărcat, cu toții ne-am bucurat de activitățile desfășurate, de discuțiile cu domnii profesori ce ne-au însoțit la activități (inclusiv prodecani și decan), de sprijinul oferit de studenții voluntari.
Cazarea și masa au fost în Campusul TUIAȘI. Toate cheltuielile au fost asigurate de organizatori.
Prof. Țăbârnac Cornelia