Joi, 21 februarie, s-au desfăşurat primele probe ale celor două secţiuni din cadrul Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică: proba individuală la matematică şi concursul de soft educaţional şi utilitar. Prima dintre probe s-a desfăşurat sub atenta îndrumare a domnului conf. dr. Mihai Gontineac de la Facultatea de Matematică din Iaşi, în timp ce concursul de soft educaţional şi utilitar l-a avut ca preşedinte pe domnul prof. dr. ing. Emil Creţu de la Facultatea de Informatică din Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti. De asemenea, din partea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, la acest eveniment a participat doamna cercetător doctor Carmen Gabriela Bostan. Impresiile coordonatorilor concursului de soft educaţional şi utilitar sunt sintetizate în următorul interviu:
Reporter: Bună ziua! Sunt Tărniceru Cristina, reporter la revista InfoPuls din cadrul Colegiului Național de Informatică și aș dori să vă întreb cum vi s-a părut organizarea secțiuniilor de pagini web și software educațional ?
Cercetător Doctor Carmen Gabriela Bostan: Organizarea concursului a fost foarte bună. Copiii au fost bine pregătiți, au prezentat lucrări interesante; s-a văzut că ei au fost cei care au lucrat și că și-au dat interesul pentru a fi la înălțime.
Prof. dr. ing. Emil Creţu: Toate concursurile care s-au desfășurat atât anul acestea, cât și în anii anteriori, au fost foarte bine organizate. Anul acesta, se pare că a fost un câștig în ceea ce privește organizarea, astfel încât participarea a fost mai numeroasă, s-au înscris foarte multe lucrări în cele două secțiuni.
Reporter: Ce așteptări ați avut de la cele două secțiuni?
Cercetător Doctor Carmen Gabriela Bostan: Prin intermediul acestor concursuri, se antrenează abilitățile de programator și dezvoltator de software. Software-ul e mai complicat, iar, din punctul meu de vedere, poate avea aplicații atât la nivel educațional, cât și la nivel tehnic. Este foarte important ca tânăra generație să acorde tot interesul pentru astfel de aplicații.
Prof. dr. ing. Emil Creţu: Mă așteptam, și așteptările mi-au fost confirmate, ca lucrările din acest an să aibă un nivel mai ridicat din punctul de vedere al conținutului științific față de anii precedenți.
Reporter: Cum apreciați prezentarea elevilor? A ieșit vreun echipaj sau elev în evidență?
Cercetător Doctor Carmen Gabriela Bostan: Foarte mulți copii au fost foarte buni. La pagini web, s-au evidențiat toți. Ne-a fost foarte greu să îi departajăm. S-au remarcat în mod deosebit lucrările prezentate de Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău. Mi-a părut rău că au fost doar 6 lucrări selecționate să meargă mai departe, cu toate că au fost și celelalte foarte bune. La software educațional au fost mai multe lucrări bune decât la pagini web, însă nu pot spune exact care este ordinea premianților, dar pot spune că s-au evidențiat Liceul Teoretic Panciu, Colegiul Național de Informatică, Fălticeni, Rozvon, Galați, deci au fost multe lucrări foarte bune.
Prof. dr. ing. Emil Creţu: La secțiunea pagini web s-au prezentat lucrări foarte valoroase, circa 15 lucrări, între care s-au remarcat în mod deosebit cele ale elevilor Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț, Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, Colegiului Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău.
Reporter: Față de anul trecut, considerați că elevii au evoluat ?
Cercetător Doctor Carmen Gabriela Bostan: Este foarte greu de spus dacă elevii au evoluat, deoarece au fost alte lucrări, cu alte tematici. Standardul se menține la fel de ridicat ca în anii trecuți.
Prof. dr. ing. Emil Creţu: Consider că s-a observat un plus în pregătirea elevilor față de anul trecut, elevii au fost tot mai bine pregătiți, au prezentat lucrările cu mai multă dezinvoltură și au pus accent pe originalitate, ceea ce înseamnă că și-au dedicat mult timp pentru crearea produselor finale.
Reporter: Aveți vreun sfat pentru cei care vor participa anul viitor ?
Cercetător Doctor Carmen Gabriela Bostan: Nu doar pentru cei ce vor participa la anul, ci pentru cei ce vor participa în general. În primul rând, îi îndemn să participe, până la urmă nu contează premiul, contează că participă, câștigând, astfel, experiență şi un feedback al lucrării lor.
Prof. dr. ing. Emil Creţu: Pentru cei care participă anul viitor, am un singur sfat: să continue în linia ascendentă pe care se află deja.
(Reporter: Cristina Tărniceru, clasa a X-a B)
Tot joi, elevii claselor a IX-a şi a X-a pasionaţi de chimie, fizică şi biologie, din Piatra Neamţ, au participat la a V-a ediţie a Concursului de Ştiinţe „TNT”, coordonat de doamnele profesoare din Catedra de Ştiinţe. Fiecare elev a avut de susţinut atât o probă individuală, cât şi o probă în echipă. Proba individuală a constat în rezolvarea unui test grilă şi a unui wordsearch, iar în proba pe echipe elevii au avut de desenat o „Casă-Eco” în care să supravieţuiască în condiţii extreme: la poli, în deşert, în subteran, sub apă, în junglă şi pe „acoperişul lumii”. Fiind foarte creativi, toţi elevii au avut lucrări uluitoare. Caştigatorii Premiului I au fost elevii echipei „Free Walkers” care ne-au uimit construind cea mai rezistentă casă-eco pe „acoperişul lumii”, fiind inventivi şi foarte bine documentaţi. Călin Florescu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”este ocupantul locului I, iar Maria Roban, elevă la Colegiul Naţional de Informatică, în clasa a IX-a, împreună cu echipa sa „Expendables” s-a clasat pe locul II. Cei doi au fost bucuroşi să ne împărtăşească din noua lor experienţă.
Reporter: Ce părere aveţi despre acest concurs?
Călin: Este prima participare şi sunt plăcut surprins. Concursul îţi dezvoltă capacitatea de a te descurca în anumite condiţii-limită şi mi-a plăcut foarte mult această idee. La anul voi participa cu siguranţă.
Maria: Fiind prima participare, acest concurs mi s-a părut foarte interesant. Ultima parte de la proba teoretică a fost foarte distractivă, iar desfăşurarea probei pe echipe a fost foarte bine organizată, stârnind creativitatea şi originalitatea fiecăruia dintre noi. Aştept cu entuziasm ediţia a VI-a a acestui concurs.
Reporter: În ce a constat dificultatea subiectelor de la proba individuală?
Călin: Nu a fost greu deloc pentru că întrebările erau de un nivel mediu. Având o bază de cunoştinţe bine pusă la punct, nu găseai niciun fel de dificultate în rezolvarea lor.
Maria: Au fost întrebări de cultură generală mai mult, iar pentru a le rezolva cu uşurinţă, fiecare dintre noi trebuia să aibă o arie vastă de cunoştinţe.
Reporter: Ce sfat le daţi participanţilor de anul viitor?
Călin: Continuaţi să participaţi la acest concurs pentru că merită!
Maria: Puneţi mâna pe carte şi aprofundaţi-vă cunoştinţele, că nu strică, şi haideţi să ne întrecem la anul!
Niciun participant nu a plecat supărat acasă pentru că au fost acordate premii şi menţiuni tuturor elevilor.
(Reporter: Andra Lerghievici, clasa a XI-a A)
[galerie]