Let`s Do It, Romania! Face parte dintr-o miscare internationala – Let`s Do It, World – inceputa in anul 2008 in Estonia si continuata in anii urmatori in Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia si Romania. Pana acum tara care a reusit sa scoata cei mai multi cetateni la curatenie este Slovenia. Peste 270.000 de oameni au lucrat simultan in numele unui mediu si al unui viitor mai curat si mai sanatos.

Principalul obiectiv al proiectului este redat de sloganul acestuia: Curatenie in toata tara. Intr-o singura zi!. Se iau insa in vedere exclusiv deseurile depozitate necorespunzator in arealele naturale!

Proiectul nu a implicat curatenia in interiorul oraselor.
Proiectul a fost initiat in Bucuresti, in septembrie 2009, de un grup de aproximativ 30 de tineri reprezentand  ONG-uri dar si din persoane fizice independente.

Desi in centrul atentiei proiectului se afla Ziua de Curatenie Nationala, campania are o serie de obiective pe termen lung si se va desfasura si post 25 septembrie. Printre acestea se numara imbunatatirea infrastructurii si a sistemului de amenzi, precum si responsabilitatea cetatenilor fata de mediu.

Let`s Do It, Romania! Nu este exclusiv un proiect ECO, ci in primul rand cel mai mare proiect de implicare sociala.
La nivelul judetului Neamt, proiectul s-a derulat atat in orasele Piatra Neamt, Roman, Tirgu Neamt, Bicaz, Roznov, cat si in cateva localitati din mediul rural. Campania s-a bucurat de sprijinul urmatorilor parteneri: Institutia Prefectului – Judetul Neamt, Consiliul Judetean, Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul scolar Judetean, Administratia Nationala “Apele Romane”, Jandarmeria Romana si Garda Nationala de Mediu.

În judetul Neamt peste 2.200 de voluntari au participat la aceasta actiune. Ei au reusit sa stranga 4.450 de saci cu deseuri.. Militarii au facut curatenie in anexa Valeni si in Durau, iar “mascatii” pe malul Bistritei, la Vaduri. Ambele “tabere” au adunat zeci de saci cu gunoaie, dovezi palpabile de “civilizatie” si de “grija pentru mediu”.
In Piatra Neamt, strangerea deseurilor s-a realizat pe doua trasee: zona Borzogheanu si malul drept al riului Bistrita, spre Valeni. Ambele trasee au fost coordonate de echipe de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt, completate de voluntari din unitatile scolare partenere acestora – Colegiul National de Informatica Piatra Neamt, Colegiul National “Petru Rares” Piatra Neamt, Colegiul National “Calistrat Hogas” Piatra Neamt, Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamt, precum si Colegiul Tehnic Piatra Neamt.

La nivelul Colegiului National de Informatica au participat un numar de 150 elevi coordonati de 12 profesori, care au fost impartiti in grupe, si trimisi in zone diferite pentru a-si oferi ajutorul la curatenie. Zonele vizate au fost Comuna Valeni, Vaduri si strand.

Acestia au fost insotiti atat de catre un reprezentant de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt cat si de profesori din cadrul colegiului, si eu fost instruiti despre ce trebuiau sa faca.

25.09.2010 este data in care noi, elevii de la Colegiul National de Informatica Piatra Neamt am mers impreuna cu domnii profesori si indrumatorii acestei campanii la periferia orasului , pe malul raului Bistrita, pentru a strange gunoaiele aruncate de localnicii localitatii Valeni Jud. Neamt si a le depozita intr-un  anumit loc pentru a le lua masinile de gunoi. Chiar daca a fost greu,noi, elevii am reusit sa demonstram spirit civic incercand sa adunam cat mai multe gunoaie pe care le-am depozitat civilizat.”-Catalin Tamas 7 B.

In incheiere tinem sa le multumim celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt, fara ajutorul si organizarea carora nu ne`am fi descurcat asa de bine.

Profesorii participanti:
Mormocea Dorina         Mariana Mindru
Fronea Mariana         Alina Sauciuc
Taina Grigoriu         Neamtu Daniela
Carmen Zaharescu         Raluca Ene
Berea Maria         Spataru Letitia

Click pentru imagini!