Colegiul Național de Informatică a celebrat azi, 17.12.2015, 25 de ani de existență a profilului de informatică, oferind o educație în pas cu dezvoltarea tehnologică definitorie pentru mileniul al III-lea. Momentul a fost consemnat în cartea amintirii începând cu ora 11, când în contextul reunirii sub aceeași pecete, personalități nemțene, dar și absolvenți de diferite generații ai CNI, alături de actualii elevi au simțit la unison sentimentul de mândrie dat de apartenența la această paradigmă.

În ciuda suflului hibernal de afară, elevii clasei a VI-a au reușit să încălzească spiritele prin intonarea imnului național cu emoție în suflet. Ulterior, dl. Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț a transmis bucuria de a sprijini școala în vederea realizării unui laborator fonetic. Domnul Primar al orașului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic și-a exprimat printre alte aprecieri mândria că a fost format în cadrul acestei unități școlare.

De asemenea, au fost invitați din partea Inspectoratului Școlar Neamț, d-na Florentina Ungureanu și dl. Gheorghe Brânzei, iar , nu în ultimul rând, domnii directori care în urmă cu 25 de ai au îndrăznit să concretizeze ideea ca Liceul Energetic să se transforme în Liceu de Informatică, d-na prof. Elena Roșu și dl.ing. Puiu Mangâr au rememorat evenimente din 1990, punctând etapele devenirii.

Printre absolvenții de marcă pe care liceul i-a dat planului internațional, mulți lucrând în companii din domeniul IT mondiale, sau național se numără și șeful de promoție 1994, Valentin Tablan, profesor la University of Sheffield, Marea Britanie sau șeful de promoție din anul 1996, dr. Silviu Verzea, director medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, olimpic în acea vreme la informatică și care a fost prezent la eveniment, împărtășind din gândurile sale generației mai tinere.

Pentru ca atmosfera să fie în consonanță și cu momentul ritualic dat de sărbătorile de iarnă, un program artistic în care colindele, jocul caprei, dansul măștilor (coordonator prof. Cristina Iftime și prof. Cristina Luca) și jocul ursului (coordonator prof.Teodora Hulpoi) au luat viață, ancorându-i pe  participanți în vremuri arhaice.

Evenimentul și-a schimbat locația la ora 12,00 în laboratorul multimedia al școlii unde au avut loc lansările Anuarului și a revistelor colegiului Infopuls – revista caleidoscop a elevilor și TNT– revista de științe.

Ne-am apropiat cu toţii de sentimentul „crăciunesc” cu ajutorul colindelor corului clasei a IX-a, coordonat de doamna profesor  Cristina Luca . Şi deoarece special este cuvântul de bază pentru a descrie copiii care alcătuiesc CNI-ul, am fost încântaţi şi cu un program de colinde folk, coordonat de domnul profesor Ciurlea Ionuţ.

Trupa Chouette coordonată de doamna profesor Ene Raluca, prof. Teodora Hulpoi și prof. Alina Pamfil ne-a reamintit cât de melodioasă este limba franceză, cu ajutorul piesei Le Mur pe care talentaţii „actori”, au interpretat-o atât de bine.

Şi, nu în ultimul rând, am fost la finalul acestei sesiuni deschise, antrenaţi la dans popular de către ansamblul folcloric „Mugurelul”, care ne-au şi încântat cu o suită moldovenească, coordonat fiind de către  coregraf Anda Maria Acristinei și prof. Octav Preisler.

Astfel, coordonatele temporale și-au pierdut valențele, stabilindu-se un fascinant arc peste timp, în care trecutul, prezentul și viitorul se subsumează.

Ana- Roxana Hociung, clasa a XI-a F

[galerie]