Încântătoarele zile de 29 și 30 octombrie au adus liceenilor din Piatra Neamț șansa de a participa la HOLA!, un workshop la nivel național al Youth Academy, o organizație care-și propune cu succes încă din anul 2009 să trezească interesul pentru educația non-formală în rândul tinerilor dornici de a-și dezvolta numeroase abilități, precum comunicarea, vorbitul în public, antrenarea creativității, managementul timpului, lucrul în echipă și altele.
Colegiul Național de Informatică a fost gazda workshopului din această toamnă, la care au participat peste 60 de elevi de liceu, tradiție menținută de-a lungul mai multor ediții ale proiectului. Având în vedere atitudinea deschisă manifestată de către conducerea liceului, membrii echipei locale au găsit un sprijin susținut pentru organizarea proiectului, fiindu-le asigurate săli de clasă încăpătoare, dotate cu materiale necesare bunei desfășurări ale activităților din cadrul HOLA! Au fost invitați trei traineri calificați, care le-au oferit participanților informații de calitate, o doză bună de motivație și care au depus eforturi spre a-i inspira să se cunoască mai bine și să se autodepășească pe zi ce trece.
Prima sesiune, cea de Body Language, a prezentat un mare interes în rândul tinerilor, ei învățând că ponderea limbajului non-verbal este semnificativă în acțiunile lor, fapt pentru care a fost pus în scenă un joc de rol, în care aceștia și-au dat silința să descopere ce fel de intenție se află în spatele fiecărui „actor”. A doua sesiune a reușit să capteze atenția prin noutatea și felul inedit de a se intitula – Fish Philosophy –, aici prezentându-se o tehnică prin care oamenii pot deveni fericiți și încrezători la locul de muncă, idee aplicabilă și pe latura personală. În continuare, o temă foarte interesantă și de actualitate, Public Speaking, a fost aleasă pentru a-i face pe participanți să iasă din celebra „zonă de confort”. După o amplă discuție teoretică, în care li s-au explicat noțiuni teoretice, idei și sfaturi pentru prezentări reușite, aceștia au avut ocazia să le pună în practică prin pregătirea, dar și prin improvizarea unor scurte discursuri, pe subiecte variate. La finalul discursului, fiecare participant a primit un feedback din partea trainerilor, cu scopul de a-și corecta eventualele greșeli și de a-și îmbunătăți viitoarele expuneri publice. În următoarea sesiune, cea de Orientare în carieră, s-a realizat o prezentare detaliată despre procesul de căutare și de identificare cu o viitoare profesie, elevii fiind invitați să răspundă la întrebări de tipul: „Ce știu?”, „La ce mă pricep”, „Ce îmi lipsește?”, „Ce pot face pentru a obține un lucru?”, cu scopul a face pași semnificativi în aflarea domeniilor pentru care ar fi potriviți. În ultima parte a workshopului, Time Management, tinerii au aflat câteva tehnici utile de a-și organiza timpul într-un mod productiv, astfel încât să reușească să-și atingă obiectivele propuse. De asemenea, acestora li s-a mai pregătit o surpriză: pe lângă cele cinci sesiuni anunțate, au avut prilejul să întâlnească un al patrulea trainer, care le-a oferit informații importante despre cum să își îndeplinească eficient datoria în lucrul cu oamenii, indiferent de meseria pe care o practică.
HOLA! înseamnă împărtășirea unei experiențe deosebite, în care explozia de idei, pasiunea și buna dispoziție au o importanță majoră în conturarea acestui eveniment. Iustina-Ioana Chiruță, o tânără din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Petru Rareș”, care a luat parte la workshop, și-a exprimat părerea în legătură cu acesta: „Nu știu cu certitudine ce m-a determinat să particip la HOLA!; în cea mai mare parte a fost curiozitatea. Dar știu că mi-a depășit cu mult orice așteptare. Am avut ocazia să cunosc oameni de la care să învăț, cu care m-aș dori să păstrez legătura. Îmi pare rău că nu am prins un moment în care să mulțumesc tuturor acelor oameni minunați pentru o experiență pe care nu o voi uita și despre care îmi va face mereu plăcere să povestesc.”
Dar nu numai participanții, ci și trainerii acestui workshop au avut parte de două zile memorabile. Dana Gomoescu, unul dintre aceștia, a relatat: „Un trainer se bucură cel mai mult atunci când vede că la sesiunile lui participanții sunt dornici de învățare și implicați. Și iată că eu am avut parte de această bucuria la workshopul HOLA! din octombrie. Pot spune că am plecat de la Piatra Neamț motivată să îmi continui drumul în ceea ce priveste trainingul. Îmi doresc să am ocazia să vă vizitez în viitorul apropiat și să lucrăm iar împreună.”
În spatele acestor două zile, în care s-au îmbinat învățarea cu distracția, motivația cu intercunoașterea, muzica și mâncarea cu bucuria colectivă, stă efortul echipei locale Youth Academy Piatra Neamț, formată din opt tineri dedicați, perseverenți și implicați activi în dezvoltarea și implementarea de proiecte în sfera educației non-formale. Cu ajutorul sponsorizărilor din partea unor firme din oraș, aceștia au reușit să asigure un cadru și o atmosferă prietenoase, în care participanții workshopului au putut să socializeze și să devină mai productivi. Cum zâmbetul pe buze și vizibil încântată de rezultatele apărute, Ana-Maria Mancaș, liderul echipei locale, a declarat: „Acest workshop HOLA! mi-a întrecut toate așteptările. În ciuda experienței mele, acest eveniment a fost unic prin complexitatea, anvergura și munca depusă pentru a obține rezultate cât mai bune. Echipa s-a mobilizat exemplar pentru a duce la îndeplinire această ambiție a lor, trainerii s-au ridicat peste așteptări, iar participanții au fost pe măsură, reușind să răspundă foarte bine provocărilor noastre. A fost un amalgam de muncă și de probleme duse la capăt cu brio pentru a realiza cel mai mare workshop de dezvoltare personală pentru tineri organizat până acum în Piatra Neamț.”
Așadar, ținând cont de impresia provocată în rândul liceenilor din oraș și sperând la o cât mai ambițioasă implicare a acestora în promovarea educației non-formale, membrii echipei din Piatra Neamț îi așteaptă pe cei interesați să se inscrie în organizație și să ducă mai departe idealul atâtor serii de voluntari pasionați.