În perioada 23-24 martie echipa de robotică Cyb3Rg0dS a participat la competiția naționala FTC de la București. Deși abia înființată și nou introdusă în acest domeniu al roboticii, a fost încurajată și susținută atât de mentorii săi, cât și de conducerea școlii să participe la competiția internațională BRD FIRST Tech Challenge. Acest concurs promovează principii ale educației STEM și dezvoltă abilitățile de lucru în echipa. De asemenea, aprofundează principii ale ingineriei, inovației și tehnologiei.

          Echipa a proiectat, a construit și a programat robotul în funcție de regulile și tematica concursului şi a concurat în timpul campionatului într-un format alianţă cu alte echipe. Relic Recovery, tematica de anul acesta, a fost una mai complexă decât anul trecut, fiindcă  robotul a trebuit să aibă mai multe abilităţi: scanarea unei imagini care determină aranjarea unor cuburi într-un stativ, balansarea pe o placă mobilă şi elementul care va face diferenţa în ultimele 30 de secunde ale jocului – capturarea totemului şi amplasarea în exteriorul terenului.

          Această experiență a fost una utilă și a avut un impact pozitiv atât asupra echipei, cât și asupra fiecăruia în parte deoarece am învățat să ne ascultăm unii pe alții, să ne înțelegem , și să acceptăm că putem învață unii de la alții. Programul competiției a fost unul destul de încărcat. În prima zi am aranjat stand-ul echipei și am avut interviul unde ne-am prezentat engineering notebook-ul . Chiar dacă până atunci lucrurile au mers relativ bine, la interviu ne-am dat seama ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă. Totul a fost într-o armonie, ne-am completat unii pe alții , am oferit juraților dinamism și deschidere, fiindcă am înfățișat drumul nostru parcurs până la rezultatul final. Zilele care ne-au dat cele mai multe emoții au fost următoarele două, mai exact zilele în care am avut cele 6 meciuri.

          Suntem mândri de driver-ii și coach-ul nostru, deoarece în ciuda emoțiilor aferente competiției au reușit să își păstreze calmul, să rămână concentrați, Au jucat corect, respectând principiul de baza al concursului – fair play. Acest lucru s-a văzut în clasament. Am obținut un onorant loc 15 pe divizia noastră,  locul 22 pe întreaga competiție, clasându-ne în primul sfert. Suntem conștienți că mereu se poate mai bine. Aceasta ne ambiționează să ne concentrăm și să dăm mai mult anul viitor.

          O surpriză plăcută a fost întâlnirea unei părți a echipei, la colegiu, după concurs, cu domnul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa Hans Klemm. Domnia sa ne-a felicitat pentru rezultatele obținute și ne-a îndemnat să continuăm, cheia succesului fiind determinarea și perseverența.

          Deși speram să câștigăm un premiu cu roboțelul nostru, am câștigat experiență, am interacționat cu lumea roboticii la vârf, dar cel mai important, an devenit cu adevărat o echipă. Considerăm că niciodată nu pierdem, ci întotdeauna învățăm.

          Nimic din ceea ce am obținut în aceste luni, nu ar fi fost posibil fără dăruirea și efortul mentorilor noștri – doamna profesor Florentina Ungureanu și domnul informatician Ovidiu Nechita, fără sprijinul financiar al sponsorilor, fără implicarea organizatorilor competiției. Tuturor le mulțumim!

Echipa Cyb3rG0ds

Cristina-Elena Caia-Hoanas
Anastasia-Denisa Cumpata
Răzvan Radu
Ştefan Filip
Raul Tofan
Octavian- Alexandru Felea
Adrian Stefan Vasiliu
Cristian-Ioan Barna-Braileanu
Marian-Fabian Tanasa
Ruben Duliba

 [galerie]