Jubileul Colegiului Național de Informatică- despre memorie
Memoria e scribul sufletului. (Aristotel)
Jubileul CNI, marcat astăzi, 20 decembrie 2018, este un exercițiu de memorie în care trecutul a fost scos la lecție. Anamneza s-a produs printr-un efort colectiv de a reconstitui identitatea unei matrice spirituale ce înseamnă Colegiul Național de Informatică.
Prezentul martor al dezvăluirii plăcilor din holul principal al școlii, la ora 13, reprezintă o verigă dintr-un lanț de întâmplări, o succesiune de cauze și efecte. Materializarea ființei acestei colectivități a fost punctată de momentul în care directorii și șefii de promoție și-au câștigat dreptul la timp, compunând cu numele lor această matrice. Între obiectiv și subiectiv, amintirile și-au gravat existența într-un prezent cu ecouri viitoare. Indiferent de ipostaza și locul ocupate în această matrice spirituală, semnificația ei se dezvăluie odată cu părăsirea provizorie a acesteia. Căile întortocheate au ascuțit simțurile și au trezit vigilența. Din întregul carusel desfășurat în fața ochilor, s-a descătușat propria memorie, căci purtăm cu noi, în toate lumile prin care trecem, ceva din lumea din care am venit. Doar știind cine suntem putem evolua, deoarece așa am dobândit stabilitate.
Recepția de la Muzeul de Istorie, ora 17, i-a investit pe domnii directori actuali, doamna prof. dr. Daniela Neamțu și domnul Vasile Diaconu, cu misiunea nobilă de a așeza elementele în această matrice. Trecutul a fost reprezentat de foștii directori (prof. George Ciocan, prof. Iulius Buțincu, prof. Teodor Mușat, prof. Cornelia Focșăneanu, prof. Mihai Lăcătușu, prof. Elena Roșu, prof. Dumitru Ene, prof.dr. Gheorghe Manolache, prof. Elena- Genoveva Irimia), de dascăli și absolvenți; prezentul – de domnul Primar al Municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, de doamna Inspector Școlar General, Elena Laiu, de reprezentantul Instituției Prefectului, dl. Ionel Iordache, de profesorii și personalul didactic auxiliar și nedidactic, iar veriga primordială a viitorului, de elevii colegiului. Toate aceste spirite interconectate au contribuit la definirea memoriei colective. Astfel, parcurgerea axei timpului a avut efectul intrării în atimp prin eleganță și rafinament. Memoria și-a scris, așadar, o pagină de jurnal care a atins cea mai acută coardă a sufletului. Și pentru că fotografia e o oglindă înzestrată cu memorie, Albumul- 50 de ani- Memorie colectivă- și-a atins acest țel de a eterniza crâmpeie de existență.
Jubileul Colegiului Național de Informatică a adus o inimă ușoară și puterea de a ne bucura de ceea ce suntem.