Miercuri, 23 noiembrie 2011, în sala Multimedia de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, a avut loc Simpozionul „Istoria României postbelice – recuperarea memoriei colective”, activitate care a finalizat proiectul desfăşurat în cadrul şcolii noastre în anul 2011.

La manifestare au participat elevi şi profesori de la CNI şi de la alte şcoli din Piatra-Neamţ şi Roznov. Despre importanţa memoriei ca formă de justiţie au vorbit prof. dr. Daniela Neamţu, director al CNI, prof. Elena Preda, inspector de specialitate în cadrul ISJ Neamţ şi prof. dr. Mihai Lostun, unul dintre coordonatorii proiectului alături de prof. Cristina Iftime.

De un real interes s-a bucurat comunicarea ştiinţifică susţinută de prof. univ. dr. Ioan Ciupercă, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, care a vorbit despre impactul „experimentului” comunist asupra societăţii româneşti şi despre percepţiile, la nivelul mentalului colectiv, asupra perioadei postbelice după 22 de ani de la prăbuşirea sistemului comunist.

În cadrul manifestării au fost prezentate materialele realizate de către elevii participanţi la proiect (filme documentare, colaj din interviuri, expoziţie cu obiecte-simbol ale „Epocii de Aur”) şi s-a vernisat expoziţia foto „Aiudul şi Sighetul – locuri ale calvarului comunist”.


[youtube width=”512″ height=”380″ video_id=”YIA0CVG-KkM”]


[galerie]