Știință. Creativitate. Două cuvinte diferite în aparenţă, care dezvăluie dualitatea gândirii umane: partea logică, în care intelectul joacă rolul de protagonist și partea imaginativă, unde domnește creativitatea. De asemenea, aceste două cuvinte se împletesc deseori, făcând posibilă plăsmuirea mașinăriilor atât de necesare în lumea modernă. Aceste cuvinte își găsesc numitorul comun în alt cuvânt, poate mai complicat și mai pragmatic: cuvântul Cercetător. Ce înseamnă să fii cercetator? Poate că v-ați pus întrebarea aceasta măcar o dată în viața voastră, poate că nu, iar răspunsurile sunt variate. Dar un lucru este cert, cercetătorul este persoana care îmbină în mod armonios logica cu care este formulată o idee și metodele creative de a o pune în practică. Cu toții avem libertatea de a alege să fim cercetători, chiar și pentru o zi, iar Noaptea Cercetatorilor Europeni, ediția 2019, organizată de către Asociația RO-SAT-ONE și Colegiul Național de Informatică, a oferit prilejul perfect pentru o mică escapadă în lumea știintelor exacte. Acest efort a fost realizat de 75 de elevi voluntari sub coordonarea doamnelor profesor Diana Bejan și Raluca Ene. Ei au fost susținuți de Primăria municipiului Piatra-Neamț, Camera de Comerț și Industrie Neamț, Fundația Autonom, SC Metroservice și SC La doi pași – la Barcan. Le mulțumim tuturor pentru implicare!
În data de 27 septembrie, între orele 17.00-22.00, elevi ai școlilor gimnaziale și ai liceelor, atât din Piatra-Neamț, cât și din afara municipiului, au avut prilejul de a deveni “mici cercetători” și de a realiza experimente care mai de care mai ingenioase. Platoul Curții Domnești s-a metamorfozat pentru câteva ore într-un adevarat “laborator viu”, unde diverși compuși chimici erau amestecați sau circuite electrice erau legate între ele. De la simple “erupții de vulcani”, la bobine Tesla și chiar lupte de roboți, elevii, motivați de dorința de a experimenta lucruri noi și de a-i atrage și pe alți doritori în lumea lor în care științele și ludicul se armonizează, au plăsmuit pentru publicul de toate vârstele experimente ingenioase. Cei mici au rămas fascinați, atât de creațiile “cercetătorilor”, în deosebi, de roboții cluburilor de la Colegiul Național de Informatică și Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu”, cu care au putut interacționa, cât și de standurile celor de la Poliția Română și ale Dispeceratului pentru Situații de Urgență Neamț, unde copiii au putut învăța mai multe lucruri despre echipamentele utilizate în anumite situații și unde aceștia au jucat jocuri educative.
Spectatorii au avut ocazia de a deveni și ei ”părtași” ai acestui eveniment: concursul Egglanding a fost asaltat cu entuziasm de către copii cu modalități creative de a produce “dispozitive” pentru ca un ou să nu se spargă odată aruncat de la o anumită înălțime. De asemenea, momentul sportiv și Flashmob-ul au pus la încercare condiția fizică a participanților și a spectatorilor, iar tombolele cu premii și jocurile interactive organizate de voluntari i-au atras pe cei mici în lumea cunoașterii prin joacă.
În cadrul Nopții Cercetătorilor, elevii de toate vârstele au avut ocazia de a descoperi latura amuzantă a științei, aceștia au înțeles faptul că știința nu se rezumă doar la o parte teoretică, ci și la o parte practică, mult mai accesibilă. Cunoștințe în știință, amuzament, dorința de a experimenta lucruri noi și multă imaginație; iată rețeta perfectă pentru o noapte de succes!
Astfel, într-o singură noapte, pasiunea pentru știință, motivația de a deveni din ce în ce mai bun, dorința de a experimenta și de a împărtăși celorlalți propria cunoaștere, toate acestea s-au unit, creând o atmosferă impregnată de veselie și entuziasm față de necunoscut.
Totul se poate reduce la câteva cuvinte: cunoaștere, dans, tehnologie, fascinație.
Ecouri în presa locală: ziarpiatraneamt.ro mesagerulneamt.ro
Simina Ifrim, clasa a XI-a F