“Suntem străini până când ceva ne aduce împreună”, dacă ne deschidem, observăm că avem ce împărtăşi cu cei din jurul nostru, iar preconcepţiile cad atunci când ne dăm voie să vedem dincolo de aparenţe – a fost lecţia la care nu doar au asistat, ci au şi participat elevi ai Colegiului Naţional de Informatică, pe parcursul a trei ore, pe data de 21 noiembrie 2018.

Proiecția s-a desfășurat în condiții tehnice de excepție în sala  multimedia a liceului.

Acest proiect de educaţie socială şi cinematografică, parte a parteneriatului încheiat între CNI şi Asociaţia “Românii care se ajută” a fost coordonat de doamna director Daniela Neamţu, doamna profesoară Raluca Ene, consilier educativ și doamna informatician Luminiţa Manolache.

Sesiunea Q&A a fost moderată de doamnele profesoare Maria Berea, Viorica Bucur, Carmen Dascălu și de domnul profesor Gheorghe Manolache. Doamna bibliotecară Mirabela Moisă a promovat evenimentul în rândul elevilor și cadrelor didactice .

Elevii claselor a 11-a B, a 12-a D şi a 12-a A au vizionat primul film inspiraţional românesc, “Coborâm la prima” în regia lui Tedy Necula.

Synopsis: Un metrou se opreşte între staţii, în dimineaţa de după incendiul din clubul Colectiv. Fiecare în drumul său, călătorii sunt împreună şi încep să interacţioneze. Personajele din metrou au poveşti de viaţă diverse, completând parcă destinele celorlaţi. “Suntem în metrou aşa cum suntem şi în viaţă, unii lângă ceilalţi. Sunt poveşti paralele din vieţile mai multor oameni care se întalnesc într-o zi cu o semnificaţie specială pentru unii.”

Finalul activităţii nu a coincis cu finalul filmului: a urmat o sesiune Q&A la care a participat producatorul filmului, iar elevii şi profesorii participanţi au avut astfel ocazia să primească răspunsuri la nenumaratele  întrebari pe care vizionarea le-a iscat.

A fost o activitate frumoasă, educativă, cu impact asupra adolescenţilor participanţi atât din punct de vedere al poveştilor de viaţă din film, cât şi din punct de vedere al realizarii filmului – etapele parcurse de la scenariu până la proiecția finală, frământările echipei în această perioadă, alegerea actorilor, regie, costume, coloana sonoră, costuri.

Au fost multe “de ce”-uri şi cu multe răspunsuri care, fie te lămureau, fie îţi dădeau de gândit, fie te bucurau pentru că erau atât de adevarate şi trebuiau doar confirmate de cineva.

Prof. Raluca ENE

[galerie]