Muncă şi pasiune în laboratorul de biologie

Cu ocazia zilelor Colegiului Naţional de Informatică, Clubul de Ştiinţe prezintă diverse

experimente din domeniile studiate, precum biologia. Aceste experimente nu ezită să demonstreze cât de frumoasă și vastă este știința vieții.

Sesiunea de experimente a debutat cu o activitate de determinare a ritmului cardiac în condiții de repaus, mișcare fizică, precum și corelarea stării fizice cu factori ca fumatul și cafeaua, aceasta fiind realizată de elevii Bucur Marius, Alupoaei Lavinia, Patranea Cosmin și Alfoarei Geanina de la clasa a XII-a D.

Experimentul elevei Nicorescu Raluca-Teodora din clasa a X-a B a constat în evidențierea osteoanelor din țesutul osos compact dintr-un stern de pui. Voloșeniuc Alexandru, tot elev al clasei a X-a B, a evidențiat prin experimentul său, prezența calciului în oase, cu ajutorul unui femur de pui. Acesta a pisat o bucată de os până a obținut o pudră fină, pe care a amestecat-o cu acid clorhidric, iar după dizolvare, substanța rezultată și filtrată a fost combinată cu acid sulfuric și s-au putut observa cristale de sulfat de calciu pe fundul eprubetei.

Ulterior, Denisa Andreea Barna, elevă a clasei a X-a B, a evidențiat țesutul osos spongios găsit în epifiza unui os de pui, cu observarea măduvei hematogene, trabeculele și areolele osului.

Următoarele două experimente au constat în înțelegerea influențelor externe asupra metabolismului, activitate realizată de Anisia Cristian de la clasa a XII-a B și de Ana-Maria Lazăr de la clasa a XI-a A, precum și demonstrarea faptului că drojdiile pot metaboliza zaharuri. În urma fermentației anaerobe, presiunea din interiorul eprubetei a crescut, semn că glucoza este descompusă în drojdie. Proba a fost realizată de Manolică Matei-Theodor de la clasa a XII-a B și de Adelina Opriță de la clasa a XI-a A.

Huștiu Ioan Teodor de la clasa a IX-a G a realizat un aparat numit microton cu acuratețe de aproximativ 1-20 micrometri cu ajutorul căruia a realizat secțiuni transversale prin anumite organe de plantă (rădăcina, tulpină, frunză), realizând preparate microscopice proprii.

Toată experimentele au fost deosebite, elevii participanți rămânând impresionați.

Prof. de biologie:  Grigoriu Taina

Sauciuc Alina Nicoleta

Paşcu Anca Maria