Sărbătorile de iarnă reprezintă prilej de bucurie pentru toți, dar mai ales pentru copii, care aşteaptă cu nerăbdare momentul colindelor, a împodobirii bradului şi, nu în ultimul rând, momentul sosirii Moșului. Astfel, în acest an, ei au dorit să fie parte activă dintr-o poveste magică de Crăciun alături de colegii pasionați de științe și de cadrele didactice coordonatoare ale Clubului de Științe.
De aceea, în ziua rezervată pentru activități ale cluburilor de la CNI, în laboratorul de chimie elevii s-au bucurat să realizeze experimente deosebite, magice, cu materiale de uz casnic dar și materiale din dotarea laboratorului.
Astfel, pentru acest Crăciun am adus puțină știință în activitatea noastră de creare de ornamente. S-a folosit unul din proiectele favorite de la orele de științe – Chimia plasticului din lapte. Acest experiment este perfect pentru a crea ornamente durabile, festive, pentru pomul tău de Crăciun utilizând materiale pe care probabil oricine le are deja în bucătărie adică lapte și acid acetic sau oțetul de acasă.
S-a mai realizat Pastă de dinți pentru elefanți, în două variante diferite, de culori și consistență diferită de către două echipe a câte doi elevi de la clase diferite susținuți și încurajați de către colegii lor.
S-a realizat și un Vulcan în capsulă, spectaculos, ale cărui flăcări au împrăștiat lava de culoare verde închis și pulbere cenușie pe o suprafață considerabilă. Aceeași echipă a realizat o Furtună de ”aur” într-un pahar.
Folosind trei pahare Berzelius buclucașe s-a observat cum se amestecă singure culorile soluțiilor din pahare iar o altă echipă a realizat Ceasul cu iod și au verificat amidonul cu soluția de iod, un procedeu foarte des utilizat în industria alimentară și care ne încântă cu culoarea albastru-violet care apare rapid.
Și pentru că este spectaculos, unii băieți s-au jucat cu focul dar la propriu.
Unii au aprins o așchie de lemn în atmosfera de oxigen realizată în paharul Erlenmayer.
Alții au stins flacăra unei așchii de lemn în atmosfera de dioxid de carbon obținută foarte ușor din bicarbonatul de sodiu și oțet.
Alții însă, au colorat flacăra spirtierei cu săruri ale unor metale și ne-au încântat privirea cu aproape toate nuanțele curcubeului.
Atmosfera a fost una magică, relaxantă și s-a lucrat în echipe de elevi de la clasa a VIII-a până la clasa a XII-a, coordonați de d-nele profesoare Hogea Ana-Maria, Fronea Mariana, Dodiță Ramona și d-na laborantă Rotariu Mihaela care, împreună cu elevii cei mai experimentați și pasionați de chimie, au lucrat și în avans cu o zi și au împodobit un frumos Brăduț al Chimiștilor care a decorat Magic laboratorul de chimie.