De foarte mulți ani, echipa formată din profesorii de fizică, chimie și biologie ai Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț și din elevii pasionați de aceste științe s-a remarcat prin rezultatele obținute la concursuri, simpozioane, proiecte naționale și internaționale. Toți aceștia au studiat subiecte diverse, atât teoretice, cât și practice, abordate, de cele mai multe ori, interdisciplinar. Ei bine, tocmai această parte a experimentării, a construirii de diverse dispozitive, este cea mai interesantă, dar și cea mai provocatoare, deoarece nu se mai lucrează cu situații ideale, iar eforturile financiare devin considerabile. Și cu toate acestea, generații întregi de elevi și-au testat voința, răbdarea, dorința de a învăța ceva nou, ceva ce să îi ajute în cariera ulterioară din domenii precum medicina, ingineria, programarea și au reușit în ceea ce și-au propus.

După o pauză impusă de pandemie, relansarea activităților Clubului de științe CNI a fost una dintre dorințele elevilor actuali. Așa că și-au revigorat forțele și au pus bazele unui nou proiect, adresat într-o primă etapă elevilor de liceu, membri ai clubului, apoi, elevilor de gimnaziu din Piatra-Neamț, în special celor de clasa a VIII-a și, nu în ultimul rând, tuturor elevilor CNI.

Se pare că toată această muncă desfășurată în atâția ani de zile a fost remarcată de oameni dornici să ofere sprijin acestui club. Așa că… de data aceasta nu ne-am pregătit de concurs sau pentru vreun simpozion, ci ne-am pregătit de … bal. Emoțiile au fost mai mari ca de obicei. Șase dintre elevii comitetului de inițiativă al acestui club (Popescu Maria Theodora și Voloșeniuc-Hudescu Matei din clasa a Xa B, Chiriac Ilinca, Răzeșu Sebastian și Samoilă Alexandru din clasa a X-a F și Bulachi Alexandra din clasa a XI-a F)  au lucrat de zor, alături de profesorii de fizică (Bejan Diana, Chertic Laura, Florescu Carmen, Țăbârnac Cornelia), de chimie (Fronea Mariana, Hogea Anca), de biologie (Grigoriu Taina, Pascu Anca, Sauciuc Alina) și de doamna laborantă, Rotariu Mihaela, la un proiect ce abordează tema Osul în manieră interdisciplinară. Au desfășurat experimente, au căutat materiale din domenii medicale, traducând de multe ori studii originale din cursuri universitare (exemplu Oxford), au editat animații și imagini, au rezumat tot ceea ce au învățat într-o prezentare și au construit un site dedicat activităților clubului.

Apoi, vineri 20 mai 2022, au participat la ediția a III-a a balului Primăvara Rotariană, desfășurat la Central Plaza Hotel. Invitați fiind pentru a prezenta proiectul lor și planurile de viitor, au impresionat auditoriul (personalități ale societății, activând în domenii diverse, precum afaceri sau pictură) prin dezinvoltura cu care au făcut față emoțiilor, dar și prin dorința lor de a fi mai pregătiți pentru domeniul științelor. Pe de altă parte, a fost și o ocazie de a socializa, de a discuta cu cei ce le-au înțeles nevoia de autodepășire.

Pentru a aduna fondurile necesare, membrii Clubului Rotary Piatra- Neamț 2005 au organizat o licitație în care au fost vândute ii, frumoase tablouri,  acțiuni ale diverselor firme și bancnote de colecție de la începutul secolului al XX-lea. Veniturile realizate în urma acestor acțiuni vor fi direcționate către Colegiul Național de Informatică, mai precis, pentru achiziționarea de truse moderne de laborator (fizică, chimie, biologie) ce conțin senzori, deci calitatea experimentelor va fi, de aici mai departe, una superioară.

Membrii Clubului de științe CNI își asumă ca în urma descoperirilor științifice să realizeze activități de mentorat cu elevii de gimnaziu din școlile generale, astfel încât cunoașterea să se propage în mediile de învățare interesate. Le dorim succes în implementarea proiectului și idei inovatoare pe măsură!

Prof. Țăbârnac Cornelia