În acest an școlar, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, în parteneriat cu ISJ Neamț, CJRAE Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 3, a derulat Proiectul educațional CNI spune NU violenței!.
Scopul proiectului a fost prevenirea și combaterea fenomenului de violență, cât și formarea unei culturi organizaționale la nivelul CNI, bazată pe promovarea normelor de conduită civilizată. În cadrul CNI, echipa proiectului a fost formată din cadre didactice și coordonată de prof. psiholog școlar Brîndușa Chiriță.
Proiectul a debutat cu vizionarea de către elevii claselor a IX-a și a X-a a piesei de teatru Dolores la TT Piatra Neamț (mulțumim mult doamnelor Nora Covali și Elena Popa pentru prestația lor tulburătoare și extraordinară) , urmată apoi de dezbateri pe tema violenței. Piesa de teatru a reprezentat o sursă de inspirație pentru elevii Colegiului nostru, aceștia formând trei echipe – Corfă Elena-9A, Ungureanu Justin, Mitrea Andrei-9B, Handaric Emanuel, Gabur Petru-Matei, Ifrim Tudor-Iustin, Cibotaru Cleopatra și Agache Denis-Ștefan – XD – care au susținut reprezentații de teatru forum pe tema violenței atât în fața elevilor de gimnaziu de la CNI, cât și a celor de la Școlile Gimnaziale nr. 3 și nr.2. Îi felicităm pe elevii noștri și le apreciem efortul și disponibilitatea în cadrul acestui proiect. Pe baza reprezentațiilor de teatru forum susținute de colegii lor mai mari, elevii claselor V-VIII au identificat formele de violență observate, au analizat rolurile de victimă și agresor, au empatizat cu victima și au propus și alte soluții pentru prevenirea și combaterea violenței în școli.
Chiar dacă proiectul s-a încheiat, ne dorim în viitor să dezvoltăm la elevii noștri abilitățile necesare pentru a răspunde provocărilor fără a folosi violența și să ceară ajutor în situațiile de risc. Schimbarea atitudinilor și normelor sociale care încurajează tăinuirea violenței de ochii lumii este prima și cea mai sigură metodă de prevenire a violenței.
Ne propunem în continuare să promovăm o educație pozitivă și formarea unei comunități școlare unite și prietenoase, în care domină empatia și înțelegerea.
Psiholog școlar,
Brîndușa Chiriță