Concurs Pluridisciplinar PROSOFT@NT JUNIOR

Matematică – proba pe echipe

Miercuri, 6 martie 2025

Proba pe echipe a Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT JUNIOR, disciplina matematică, reprezintă deliciul concurenților care s-au mai întâlnit cu această provocare în anii anterior, dar și punctul de atracție pentru cei mai puțini inițiați. Un soi de adrenalină iese din starea latentă și gravitează în jurul minților ascuțite, pregătite să se dueleze în pași logico-matematici. Aceasta este  competiția în care participanții își unesc forțele pentru a rezolva problemele într-un mod colaborativ. Echipele sunt formate din patru membri, corespunzători fiecărei clase de gimnaziu. Concursul vizează formarea deprinderilor de lucru în echipă, deoarece responsabilitățile se împart, contribuțiile devenind complementare. Colaborarea creativă este o altă componentă urmărită de o astfel de competiție, deoarece nu doar testarea cunoștințelor se are în vedere, ci și abilitatea de a comunica eficient.

Concursul a presupus rezolvarea unui număr de  probleme în patru runde, într-un timp delimitat, iar în cazul barajului, acesta s-a soluționat prin noi provocări, în urma cărora s-a stabilit clasamentul final.

Premiul I a fost adjudecat de Echipa CNI Kids, de la Colegiul Național de Informatică (Andrei Matei, clasa a V-a, Teodor Balaban, clasa a VI-a, Gabriel Zănoagă, clasa a VII-a, Andrei Apostoaia, clasa a VIII-a.);

Premiul al II-lea a fost obținut de Echipa Soft Kids, de la Colegiul Național de Informatică (Anastasia Miloiu, clasa a V-a, Casia Rînja- Ciobotă, clasa a VI- a, Eva Elena Grigore, clasa a VII-a, Dimitrie Ciucanu, clasa a VIII-a);

Premiul al III-lea a ajuns la Echipa Hareții, de la Colegiul Tehnologic ”Spiru Haret”     (Luca Dabija, clasa a V-a, Matei Barcan, clasa a VI-a, Amelia Ploaie, clasa a VII-a,  Mircea Mititelu, clasa a VIII-a).

Laureații au fost și concurenți la proba individuală și, în unanimitate, ne-au confirmat ideea că problemele de azi au avut un grad sporit de logică și aplicabilitate, fiind în același timp, mai ușoare, mai perceptibile, prin relația cu realitatea propriu-zisă. Interesul a fost unul major, tocmai prin puterea de a provoca la nivel cognitiv și prin componenta distractivă. Rolurile au fost distribuite după o strategie bine gândită. În general, elevul de clasa a VIII-a a devenit căpitan de echipă, prin experiență. Adesea, acesta a trebuit să construiască un echilibru „Între disciplina impusă de acest domeniu exact, pentru a se putea menține concentrarea, și clipele haioase, care au dat savoare experienței”, așa cum ne-a mărturisit Mircea.

Echipa poziționată a doua a trăit momentul de maximă intensitate odată cu proba barajului, tensiunea risipindu-se atunci când Dimitrie a găsit rezolvarea salvatoare.

Interesant este că echipa câștigătoare a identificat soluțiile prin contribuția fiecăruia la câte una dintre probleme. Momentul memorabil a rămas pentru ei afișarea rezultatelor după cea de-a patra problemă, care, de fapt, i-a propulsat în această poziție. Fericirea a fost una de nedescris, mai ales pentru că a urmat clipelor de suspans și a avut darul să realizeze o conexiune indestructibilă între membrii echipei. Se consideră niște norocoși, deoarece și-au depășit limetele. Și ce poate fi mai satisfăcător decât atât!

Sfatul pentru colegii cu care ei împărtășesc aceste gânduri este să iasă din zona de confort, să se lase provocați de orice concurs îi atrage, căci este o manieră sigură de a evolua, de a se cunoaște pe sine și pe cei asemănători lor.

 

 

   Rebeca Blaga și Sofia Chelariu,

clasa a VII-a B, Colegiu Național de Informatică