În perioada 7-8 aprilie 2023 a avut loc Conferința Internațională „Let Be Innovative and Social!” din cadrul Proiectului Erasmus+ „Let Be Innovative and Social!”, care se derulează la Colegiul Național de Informatică din septembrie 2021. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Milenium, de la Grand Hotel Central, și s-a bucurat de prezența a 100 de cadre didactice de la școlile și liceele din județul Neamț.
Conferința a debutat cu discursul de bun-venit al doamnei profesor doctor Daniela Neamțu, director al CNI, care a prezentat, de asemenea, proiectul Erasmus+. Doamna profesor Elena-Genoveva Irimia, coordonatorul proiectului, a informat audiența care au fost obiectivele, activitățile și realizările proiectului și, împreună cu Raluca Berbece, clasa a X-a B, au demonstrat eficacitatea platformei e-learning din cadrul proiectului în ajutorul oferit elevilor pentru alegerea unei cariere, pentru crearea și dezvoltarea unor proiecte sociale sau chiar afaceri sociale. De asemenea, au făcut o prezentare a structurii, a lecțiilor, activităților practice și a testelor pe care elevii trebuie să le parcurgă pe platformă.
Celelalte produse intelectuale au fost înfățișate de doamnele profesoare Elena-Brîndușa Stan – e-Kit in Careeer Guidance -, Elena-Genoveva Irimia – E-Syllabus in Social Entrepreneurs-, Elena-Brîndușa Anghel – e-Course of Coach in Social Entrepreneurs. Doamnele profesor Mihaela Raluca Ene și Maria Antoanela Berea au prezentat echipele de elevi care s-au implicat în proiect, evaluarea proiectelor sociale și modul în care copiii au răspuns provocării proiectului de a crea proiecte sociale bazate pe nevoile comunității descoperite în urma aplicării unui chestionar cadrelor didactice, elevilor de la CNI, precum și părinților acestora. Iustin Ștefan Ciobotariu, clasa a X-a D, a însumat activitățile din cadrul proiectului social Little Wariors care s-au finalizat cu achiziționarea unor instrumente de mare precizie pentru Secția Neonatologie de la Spitalul Județean Neamț, iar elevele Viviana Ionașcu-Strungariu, Ioana Enache și Adelina Mihaela Stoian, clasele a XII-a E, au prezentat obiectivele și activitățile din cadrul proiectului social protAction care vizează abuzul domestic. De asemenea, au fost prezentate trei idei de afaceri sociale ca exemple de bună practică: Anastasia Marcu, clasa a X-a A – La vita e bella, centru pentru seniori; Daniel Isache, clasa a X-a B – Teenage Bistro; Ilinca Chiriac și Vlad Pârâu, clasele a XI-a F și a XI-a C, – Resell Art.
Partea a doua a conferinței s-a concretizat în activități practice de navigare pe platforma e-learning a proiectului, participanții fiind ajutați de doamna profesor Ana Mirela Mititelu și de elevii de la CNI, Tudor Mihai Pristav, clasa a XI-a B, Miruna-Elena Amâțoaiei, Andreea Bianca Caia, Radu-Vasile Ciubotaru, clasa a X-a B, Adelina Mihaela Stoian, clasa a XII-a E, Miruna Ilinca Anghel, clasa a VII-a B. Elevul Ștefan Rareș Stan, clasa a VII-a B, a făcut o demonstrație cum poate fi utilizat programul Vyond pentru crearea de lecții, program care a fost folosit pentru crearea unor lecții pentru platforma e-learning.
Conferința s-a finalizat cu prezentarea impactului și cu o sesiune de întrebări la care a răspuns echipa de implementare a proiectului, precum și cu o evaluare a prezentărilor al cărei feed-back s-a constituit prin accesarea unui chestionar de către participanții la coferință.
Ecouri în presă ale conferinței le puteți găsi în linkul https://mesagerulneamt.ro/2023/04/proiect-erasmus-let-be-innovative-and-social-la-colegiul-national-de-informatica/