După o calificare răsunătoare la etapa națională cu 2 premii, locul 2 în cadrul premiilor „CONTROL AWARD” și „Highest ranked team not previously advanced”, echipa de robotică  CYB3RG0DS a Colegiului Național de Informatică s-a pregătit intens în perioada limitată de timp pe care a avut-o la dispoziție. Cu resurse limitate și pe terminate, am lucrat cu mai multă îndârjire și devotament ca să ne evidențiem și în cadrul etapei naționale.

În perioada 22-24 martie 2024, etapa națională a competiției BRD FTC: First Tech Challenge Romania s-a desfășurat la Iași, în incinta centrului de evenimente Agora.  Echipa de robotică CYB3RG0DS a Colegiului Național de Informatică se află în al doilea an de la reformarea sa, după o perioadă forțată de pauză din cauza pandemiei. Anul 2023 a fost primul an în care echipa noastră a participat în competiția BRD FTC: First Tech Challenge Romania și, în ciuda rezultatelor, acest an a fost unul productiv întrucât am reușit să ne familiarizăm cu un teritoriu încă necunoscut, să interacționăm cu echipele prezente şi să acumulăm un bagaj de cunoștințe folositoare pentru evidențierea în competițiile ce urmau. Am avut ocazia să punem bazele unui club de robotică durabil, responsabil, care respectă regulile comunității FTC și pune accentul pe transmiterea și împărtășirea acestora cu noile generații și care își dă toată silința să exceleze în competiții.

Anul acesta, echipa CYB3RG0DS a avut ocazia să exceleze toate noțiunile asimilate în cadrul sezonului 7 și să le aplice în sezonul 8. Sezonul 8 s-a prezentat cu multe provocări de natură tehnică și non-tehnică, începând de la procurarea pieselor care au avut o întârziere semnificativă și până la acumularea fondurilor necesare din cauza noii legislații. Provocarea sezonului acesta a fost amplasarea unor „pixeli”( forme, hexagonale de culoare prestabilită: alb, verde, mov și galben, pe o tablă ușor oblică pentru a forma mozaicuri din „pixeli”, de asemenea robotul în perioada de endgame trebuia să rămână suspendat de o bară  și să arunce un avion de hârtie pe o distanță de 2 metri.

Probele până la etapa națională au selectat cele mai bune echipe din România pentru participarea la etapa națională, unde așteptările au crescut, precum și dotările, mecanismele și programele roboților care au fost îmbunătățite. Am avut ocazia să ne confruntăm cu echipe excelente, la nivelul cărora doar aspiram să ajungem. Am format conexiuni temeinice cu alte echipe prin joculețele amuzante organizate la standul nostru, dar și prin discuțiile despre tactici din timpul meciurilor, modalități de îmbunătățire a perioadei autonome și soluții la problemele cu care ne-am confruntat. Deși nu am reușit să ne evidențiem pe teren sau să obținem premii, faptul că am câștigat experiență și am observat îmbunătățirile ce pot fi aduse echipei noastre, reprezintă un succes pentru noi și vom ține cont de sfaturile primite și de observațiile realizate, în cadrul următorului sezon când ne vom strădui să ne depășim limitele.

Ne bucurăm de faptul că am reușit să împărtășim experiențele noastre cu alte echipe și suntem recunoscători pentru toate sfaturile primite și pentru observațiile acordate, pentru toate clipele plăcute din timpul galeriilor, dar și înafara terenului de joc. Le mulțumim membrilor echipelor: CyberLis76 pentru toate momentele minunate împărtășite, celor de la  H-Tech pentru suportul tehnic oferit în soluționarea defecțiunilor camerei, dar și membrilor echipei The Eagles cu care am format conexiuni și care ne-au susținut la tot pasul cu sfaturi și încurajări.

Toate aceste aspecte ne-au ajutat să conștientizăm diversitatea problemelor pe care le putem întâmpina într-o astfel de competiție, unde nivelul concurenței crește semnificativ. După cum afirmă Socrate că „ Înțelegerea unei întrebări este doar jumătate din răspunsul său.”, am avut oportunitatea să înțelegem cu adevărat cerințele acestei competiții prin aplicarea lor și să descoperim toate erorile de care nu eram conștienți până în acel moment. Toate aceste experiențe ne-au ajutat să ne dezvoltăm echipa și să aducem îmbunătățiri pentru a obține rezultate remarcabile în următorul sezon.

Etapa națională a competiției FTC : First Tech Challenge a reprezentat un moment prețios pentru toți membrii echipei CYB3RG0DS nu doar datorită însemnătății evenimentului, dar și datorită oportunității oferite de a consolida relațiile dintre coechipieri, de a ne testa limitele și de a ne utiliza la maxim potențialul, de a învăța din greșeli, de a observat modul de lucru al fiecărui membru și de a ne adapta pentru a lucra împreună ca un tot unitar.

Echipa CYB3RG0DS este gata să facă performanță și să obțină premii în toate competițiile la care va participa, calificarea la etapa națională a acestei echipe este dovada devotamentului ei către domeniul roboticii și dorința de a-și îndeplini visul, robotul și elementele de marketing sunt proba certă că toate eforturile noastre sunt materializate și că suntem pe drumul spre succes. Le mulțumim organizatorilor, dar și sponsorilor noștri Avasting, Autonom, Ardealul, BS Print, Creativ Media, Cope, Danirom, Daisler, Dinamic 92, Enzymes & Derivates, Frisomat, Kapitan Construct, Maxx Computers, Ovidius, Tehno Hoby, UltraPack si Vanatorul si Pescarul.

 

Secară Diana-Gabriela, Clasa a XI-a A

Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț

 

Poze etapa națională